Ítélet: A Shellnek “azonnal” csökkentenie kell az ÜHG kibocsátását

A bíróság arra kötelezi a Royal Dutch Shellt, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Az olajipari óriásvállalatnak azt írták elő, hogy a terveket összhangba kell hozni a párizsi klímamegállapodással.

Ítélet: A Shellnek "azonnal" csökkentenie kell az ÜHG kibocsátásátA Milieudefensie igazgatója, Donald Pols, kezében az ítélet másolatával ünnepli a Milieudefensie, a Föld Barátai környezetvédő szervezet holland ága, a Shell ellen indított bírósági per eredményét Hágában, Hollandia, 2021. május 26. szerda A hollandiai klímavédelmi aktivisták mérföldkőnek számító jogi csatájában az energiaóriás Shell-t arra kötelezték, hogy visszafogja szén-dioxid-kibocsátását. (AP Photo/Peter Dejong)

A hágai bíróság arra kötelezte a Royal Dutch Shellt, hogy 2030 végéig a 2019-es szinthez képest 45%-kal csökkentse globális szén-dioxid-kibocsátását a Föld Barátai és több mint 17 000 társperese által indított, mérföldkőnek számító ügyben.

Az olajipari óriásvállalat fenntarthatósági politikáját a holland bíróság nem találta eléggé “konkrétnak” egy olyan példátlan ítéletben, amelynek széleskörű következményei lesznek az energiaiparra és más szennyező multinacionális vállalatokra nézve.

Az angol-holland vállalatnak azt mondták, hogy gondossági kötelezettsége van, és hogy a Shell, valamint beszállítói és vásárlói kibocsátás-csökkentési szintjét összhangba kell hozni a párizsi klímamegállapodással.

Történelmi perben a Shell olajvállalat Hágában

Larisa Alwin bírónő szerint a Shellnek “azonnal” csökkentenie kell CO2-kibocsátását, hozzátéve, hogy az ítéletnek “messzemenő következményei” lesznek a vállalatra nézve, és “fékezheti a Shell-csoport potenciális növekedését”.

„A csökkentési kötelezettséggel szolgált érdek felülmúlja a Shell-csoport kereskedelmi érdekeit” – mondta.

Roger Cox, a Milieudefensie néven is ismert Friends of the Earth Netherlands ügyvédje felszólította a szervezeteket világszerte, hogy “vegyék fel a kesztyűt”, és jogi lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a multinacionális vállalatokat arra kényszerítsék, hogy teljes mértékben kivegyék részüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Azt mondta: „Ez egy fordulópont a történelemben. Ez az ügy egyedülálló, mert ez az első alkalom, hogy egy bíró arra kötelezett egy nagy szennyező vállalatot, hogy tartsa be a párizsi éghajlatvédelmi megállapodást. Ennek az ítéletnek más nagy környezetszennyezőkre nézve is komoly következményei lehetnek.”

Donald Pols, a Milieudefensie igazgatója „monumentális győzelemnek” nevezte a döntést.

A Shell, amely közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, a Carbon Majors adatbázis szerint 1988-2015 között a világ kilencedik legnagyobb szennyezője volt. Az ítélet elleni fellebbezés két évig is eltarthat, de Cox azt mondta, reméli, hogy a vállalat vezetői és részvényesei addig is cselekedni fognak.

A Shell februárban közölte, hogy felgyorsítja üzleti tevékenységének a nettó nulla kibocsátásra való átállását, beleértve az energiatermékek szén-dioxid-intenzitásának 2023-ig 6-8%-kal, 2030-ig 20%-kal, 2035-ig 45%-kal, 2050-ig pedig 100%-kal történő csökkentését.

A felperesek ügyvédei azonban sikerrel érveltek amellett, hogy a vállalat évtizedek óta tisztában volt a CO2-kibocsátás veszélyes következményeivel, és céljai továbbra sem elég szilárdak.

Azt állították, hogy a Shell megsértette a holland polgári törvénykönyv 6:162. cikkét, valamint az emberi jogokról szóló európai egyezmény 2. és 8. cikkét – az élethez és a családi élethez való jogot – azzal, hogy veszélyt okozott másokra, amikor alternatív intézkedéseket lehetett volna hozni.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a holland jog és az egyezmény alapján valóban léteznek kötelezettségek, és hogy a vállalat “hosszú ideje” tudott a szén-dioxid-kibocsátás okozta károkról.

Győzelem! Levonul a Shell az Északi-sarkvidékről

Bár a vállalat nem járt el jogellenesen, a bíróság szerint megállapított, hogy “a csökkentési kötelezettség közvetlen megsértése” következett volna be.

Hozzátette, hogy a vállalat “a Shell-csoportra vonatkozó politikai szándékai és ambíciói nagyrészt meglehetősen megfoghatatlan, meghatározatlan és nem kötelező erejű hosszú távú terveket jelentenek”.

Megállapította, hogy ezek “attól függnek, hogy a globális társadalom milyen ütemben halad a párizsi megállapodásban foglalt éghajlati célok felé”, lehetővé téve, hogy lassabban haladjon, és hogy “a 2030-ra vonatkozó kibocsátáscsökkentési célok teljesen hiányoznak”.

A Shell azzal érvelt, hogy az ügynek nincs jogalapja, és hogy a párizsi célok teljesítéséért kizárólag a kormányok felelősek. A bíróság megállapította, hogy “2012 óta széles körű nemzetközi konszenzus van arról, hogy nem állami fellépésre van szükség, mert az államok egyedül nem tudják megoldani az éghajlati problémát”.

A Shell tevékenységei és termékei a globális kibocsátás mintegy 1%-áért felelősek minden évben, de a vállalat további milliárdokat fektet be az olaj- és gáziparba – hallotta a bíróság.

Bas Eickhout, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának zöld képviselője elmondta: “Ez az ítélet igazán jó hír az éghajlat számára. Növeli a nyomást a nagy környezetszennyezőkre, és segít nekünk Európában abban, hogy szigorítsuk a rájuk vonatkozó éghajlat-politikát is. Nem menekülhetnek tovább az éghajlati válság elől: a nemzetközi éghajlati céloknak rájuk is vonatkozniuk kell.”

A Shell szóvivője elmondta:Sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozással kapcsolatban, ezért felgyorsítottuk erőfeszítéseinket, hogy 2050-re a társadalommal lépést tartva nettó nulla kibocsátású energiaipari vállalattá váljunk, rövid távú célokkal, amelyekkel nyomon követhető az előrehaladásunk.”

A karbonsemlegességhez vezető út a túlélés versenyévé válik

“Több milliárd dollárt fektetünk be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiába, beleértve az elektromos járművek töltését, a hidrogént, a megújuló energiaforrásokat és a bioüzemanyagokat. Szeretnénk növelni a keresletet ezek iránt a termékek iránt, és még gyorsabban kiépíteni új energiaipari üzletágainkat. Továbbra is ezekre az erőfeszítésekre fogunk összpontosítani, és teljes mértékben számítunk arra, hogy fellebbezünk a mai kiábrándító bírósági döntés ellen.”

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.