Népesség

8 MILLIÁRD EMBER ÉS EGYRE TÖBB

Ma, 2022. november 15-én az emberiség népessége elérte a 8 milliárdot. A biológiai sokféleség csökkenését, az éghajlatváltozást, a környezetszennyezést, az erdőirtást, a víz- és élelmiszerhiányt – súlyosbítja a hatalmas és egyre növekvő létszámunk.

A környezetre gyakorolt hatásunk a fogyasztásunk és a létszámunk eredménye.

A VILÁG JELENLEGI NÉPESSÉGE

Napóleon idejéig kevesebb mint 1 milliárd ember élt a Földön. A második világháború óta 12-15 évente egymilliárd emberrel gyarapodik a világ népessége. Népességünk ma több mint kétszerese annak, mint 1970-ben volt.

Az ENSZ legutóbbi, idén júliusban közzétett népesedési előrejelzései azt mutatják, hogy a családok méretének kis eltérései 2100-ra közel 8 milliárd ember különbségét jelenthetik (amint az alább látható, alacsony és magas termékenységi forgatókönyvek).

ENSZ népesség-előrejelzés 95% (2022)

Számos intézkedést kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük a már itt élők – különösen a leggazdagabbak, akik a legnagyobb környezeti hatást gyakorolják – hatását, többek között a fogyasztás fenntartható szintre való csökkentése és rendszerszintű gazdasági változások révén.

Kérjük támogassa a témát felkaroló magyar szervezetet!

Az egyik leghatékonyabb lépés, amit kollektív környezeti hatásunk csökkentése érdekében tehetünk, hogy a kisebb családméretet választjuk, és felhatalmazzuk azokat, akik nem tudják ezt a döntést szabadon meghozni.

Ahogyan azt a Population Matters igazgatója, Robin Maynard nemrégiben a Guardian című lapnak írt levelében megfogalmazta:

A népesedési problémák megoldása bizonyított, megfizethető és elérhető: a nők szerepének erősítése, az egyetemes minőségi oktatás, a hozzáférhető egészségügyi ellátás és a világ erőforrásainak igazságosabb elosztása. Ami hiányzik, az az őszinteség, hogy felismerjük ezt az elefántot a szobában, és az elkötelezettség, hogy cselekedjünk.

Forrás: Population Matters


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago