Civilizáció

A Föld légszennyezésére is hat a COVID-19

A COVID-19 világjárvány kezelése napjainkban egyre nehezebbé válik, egyre több leállással, a világon több, mint 11.000 a halálos áldozatok száma és közvetlenül hat a globális gazdaságra.

De van egy jó hírünk is, amely arról szól, hogy az új koronavírus terjedése hogyan csökkentette a légszennyezést, és esetleg akár életeket is menthet.

Március 8-án, a Stanford Egyetem környezetvédelmi erőforrás-közgazdásza, Marshall Burke egy durva számítást tett közzé a Kína egyes részein a közelmúltban bekövetkezett légszennyezés csökkenés és az ezzel elkerült idő előtti elhalálozásokról, és a globális élelmiszer-, környezetvédelmi- és gazdaságdinamikai blogon, a G-feed-en tette közzé megállapításait.

A helyzet azóta tovább fokozódik, így ezek a számok nem maradnak sokáig aktuálisak; de Burke szerint még konzervatív számítással is nagyon valószínű, hogy a szennyezés csökkentésével helyben megmentett életek száma meghaladja a COVID-19 okozta elhalálozásokat Kínában.

Tekintettel a hatalmas mennyiségű tudományos vizsgálatra, amely kimutatta, miszerint a szennyezett levegő belélegzése hozzájárul az idő előtti elhalálozáshoz, egy magától értetődő – bár kétségkívül furcsa – kérdés az, hogy a COVID-19 okozta gazdasági zavarok, és az azzal összefüggő környezetszennyezés csökkentésből eredő megmentett életek száma meghaladja-e a vírus által okozott haláleseteket

– írja Burke.

Úgy gondolom, hogy a nagyon konzervatív számítások mellett egyértelmű igen a válasz.

Burke számítása szerint két hónapja jelentősen csökkent a légszennyezés, ez valószínűleg 4000 öt év alatti gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb felnőtt életét mentette meg Kínában. Ez lényegesen több, mint maga a vírus által okozott globális halálesetek száma.

Bár ez kissé meglepőnek tűnhet, azonban erről már régóta tudtunk. A hónap elején közzétett kutatási eredmények arra utalnak, hogy a levegőszennyezés átlagosan három évet vesz el a Föld lakóinak várható élettartamából.

Figyelemre méltó, hogy a levegőszennyezés következtében bekövetkező halálesetek száma és a várható élettartam csökkenése a dohányzás hatásával verseng, és sokkal több, mint a többi halálok

– nyilatkozta Jos Lelieveld, a nikosiai Ciprus Intézet fizikusa.

“A levegőszennyezés 19-szer annyi idő előtti halált okoz globálisan, mint a malária; túllépi az erőszak okozta halálozásokat 16-szor, a HIV/AIDS-et 9-szer, az alkoholizmust 45-szörösen, a droghasználattal összefüggő halálozásokat 60-szorosan haladja meg.”

Tehát sokszorosan bizonyított, hogy a levegőszennyezés valóban öl.

Burke elemzése azonban csak a Kínából származó adatokat használta fel, és még azelőtt befejeződött, hogy kiderült volna, a COVID-19 hogyan befolyásolta a világ többi részét.

Mivel a második legnagyobb számú eset Olaszországban jelentkezett és az ország szigorú karanténintézkedéseket vezet be, az észak-olaszországi műholdas adatok a légszennyezés jelentős csökkenését mutatták – nevezetesen a nitrogén-dioxidét, amelyet főleg az autók, teherautók és a erőművek, valamint néhány ipari üzem bocsát ki.

Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjának Tropomi műszerével a 2020. január 1-jétől március 11-ig elkészített mérések a nitrogén-dioxid mennyiségének drámai csökkenését mutatták ki.

Ezt az alábbi videón tekinthetjük meg:

“A nitrogén-dioxid kibocsátás csökkenése az észak-olaszországi Po-völgy felett különösen nyilvánvaló”magyarázza Claus Zehner, az ESA Copernicus Sentinel-5P misszióvezetője.

“Noha az adatok kissé eltérhetnek a felhőtakarás és a változó időjárási viszonyok miatt, nagyon bízunk benne, hogy a kibocsátás csökkenés, amit látunk, egybeesik az olaszországi lezárásokkal, amely kevesebb forgalmat és ipari tevékenységet eredményez.”

Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan, szakértők által lektorált tanulmányok, amelyek bemutatnák a csökkent légszennyezettség valódi egészségügyi hatásait, de tekintettel a légszennyezés széles körű veszélyeire, tudjuk, hogy ez a szennyezés okozta elhalálozások csökkenéséhez vezet.

Sajnos még egy ilyen apró vigasz sem képes ellensúlyozni a COVID-19 járvány pusztítását. Ezek az előzetes számok azonban azt rámutatnak, hogy ez a globális egészségügyi katasztrófa lehetőséget ad arra, hogy felmérjük – a modern élet mely elemeire van feltétlen szükségünk – és milyen pozitív változások szükségesek, hogy globális szinten megváltoztassuk a szokásainkat.

Kiegészítés

Magyarországon a légszennyezettség átlagosan napi 50 ember idő előtti elhalálozásához vezet, melynek nagyobb részét az elavult szilárd tüzelésű kályhákból érkező légszennyezésnek, kisebb részét a közlekedés okozta szennyezésnek köszönhetjük. Az Ipar és az erőművek szerepe minimális.

Forrás: Science alert
Lenkei Péter

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

18 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago