A Föld légszennyezésére is hat a COVID-19

A COVID-19 világjárvány kezelése napjainkban egyre nehezebbé válik, egyre több leállással, a világon több, mint 11.000 a halálos áldozatok száma és közvetlenül hat a globális gazdaságra.

De van egy jó hírünk is, amely arról szól, hogy az új koronavírus terjedése hogyan csökkentette a légszennyezést, és esetleg akár életeket is menthet.

Március 8-án, a Stanford Egyetem környezetvédelmi erőforrás-közgazdásza, Marshall Burke egy durva számítást tett közzé a Kína egyes részein a közelmúltban bekövetkezett légszennyezés csökkenés és az ezzel elkerült idő előtti elhalálozásokról, és a globális élelmiszer-, környezetvédelmi- és gazdaságdinamikai blogon, a G-feed-en tette közzé megállapításait.

A helyzet azóta tovább fokozódik, így ezek a számok nem maradnak sokáig aktuálisak; de Burke szerint még konzervatív számítással is nagyon valószínű, hogy a szennyezés csökkentésével helyben megmentett életek száma meghaladja a COVID-19 okozta elhalálozásokat Kínában.

Tekintettel a hatalmas mennyiségű tudományos vizsgálatra, amely kimutatta, miszerint a szennyezett levegő belélegzése hozzájárul az idő előtti elhalálozáshoz, egy magától értetődő – bár kétségkívül furcsa – kérdés az, hogy a COVID-19 okozta gazdasági zavarok, és az azzal összefüggő környezetszennyezés csökkentésből eredő megmentett életek száma meghaladja-e a vírus által okozott haláleseteket

– írja Burke.

Úgy gondolom, hogy a nagyon konzervatív számítások mellett egyértelmű igen a válasz.

Burke számítása szerint két hónapja jelentősen csökkent a légszennyezés, ez valószínűleg 4000 öt év alatti gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb felnőtt életét mentette meg Kínában. Ez lényegesen több, mint maga a vírus által okozott globális halálesetek száma.

Bár ez kissé meglepőnek tűnhet, azonban erről már régóta tudtunk. A hónap elején közzétett kutatási eredmények arra utalnak, hogy a levegőszennyezés átlagosan három évet vesz el a Föld lakóinak várható élettartamából.

Figyelemre méltó, hogy a levegőszennyezés következtében bekövetkező halálesetek száma és a várható élettartam csökkenése a dohányzás hatásával verseng, és sokkal több, mint a többi halálok

– nyilatkozta Jos Lelieveld, a nikosiai Ciprus Intézet fizikusa.

“A levegőszennyezés 19-szer annyi idő előtti halált okoz globálisan, mint a malária; túllépi az erőszak okozta halálozásokat 16-szor, a HIV/AIDS-et 9-szer, az alkoholizmust 45-szörösen, a droghasználattal összefüggő halálozásokat 60-szorosan haladja meg.”

Tehát sokszorosan bizonyított, hogy a levegőszennyezés valóban öl.

Burke elemzése azonban csak a Kínából származó adatokat használta fel, és még azelőtt befejeződött, hogy kiderült volna, a COVID-19 hogyan befolyásolta a világ többi részét.

Mivel a második legnagyobb számú eset Olaszországban jelentkezett és az ország szigorú karanténintézkedéseket vezet be, az észak-olaszországi műholdas adatok a légszennyezés jelentős csökkenését mutatták – nevezetesen a nitrogén-dioxidét, amelyet főleg az autók, teherautók és a erőművek, valamint néhány ipari üzem bocsát ki.

Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjának Tropomi műszerével a 2020. január 1-jétől március 11-ig elkészített mérések a nitrogén-dioxid mennyiségének drámai csökkenését mutatták ki.

Ezt az alábbi videón tekinthetjük meg:

“A nitrogén-dioxid kibocsátás csökkenése az észak-olaszországi Po-völgy felett különösen nyilvánvaló”magyarázza Claus Zehner, az ESA Copernicus Sentinel-5P misszióvezetője.

“Noha az adatok kissé eltérhetnek a felhőtakarás és a változó időjárási viszonyok miatt, nagyon bízunk benne, hogy a kibocsátás csökkenés, amit látunk, egybeesik az olaszországi lezárásokkal, amely kevesebb forgalmat és ipari tevékenységet eredményez.”

Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan, szakértők által lektorált tanulmányok, amelyek bemutatnák a csökkent légszennyezettség valódi egészségügyi hatásait, de tekintettel a légszennyezés széles körű veszélyeire, tudjuk, hogy ez a szennyezés okozta elhalálozások csökkenéséhez vezet.

Sajnos még egy ilyen apró vigasz sem képes ellensúlyozni a COVID-19 járvány pusztítását. Ezek az előzetes számok azonban azt rámutatnak, hogy ez a globális egészségügyi katasztrófa lehetőséget ad arra, hogy felmérjük – a modern élet mely elemeire van feltétlen szükségünk – és milyen pozitív változások szükségesek, hogy globális szinten megváltoztassuk a szokásainkat.

Kiegészítés

Magyarországon a légszennyezettség átlagosan napi 50 ember idő előtti elhalálozásához vezet, melynek nagyobb részét az elavult szilárd tüzelésű kályhákból érkező légszennyezésnek, kisebb részét a közlekedés okozta szennyezésnek köszönhetjük. Az Ipar és az erőművek szerepe minimális.

Forrás: Science alert
Lenkei Péter

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.