Klímaválság

A karbonsemlegességhez vezető út a túlélés versenyévé válik

Az északi sarkkör felett a hőmérséklet 38°C-ra, 17°C-kal emelkedett az átlag fölé!

Ez egy teljesen őrült helyzet. Ahol a legmelegebbet mérték az a tél egyik leghidegebb helye a Földön. Az Északi-sarkvidék sokkal gyorsabban melegszik, mint a világ többi része. Ennek súlyos következményei lesznek az örök fagymező olvadására, az északi-jég olvadására, az óceánok áramlásainak körforgására, a tengerek és óceánok savasodására, a levegő hőmérsékletére, a tengerszint emelkedésre, növények és állatok (beleértve az embereket) élőhelyeire, az emberi egészségre, árvizekre, aszályra, tüzekre stb. Nem vagyok tisztában azzal, hogy lennének pozitív hatásai ennek az anomáliának.

Ha szerencsések leszünk, a globális hőmérsékletet 2°C alatt tudjuk tartani – ez is egyébként pusztító lesz. Ezen felül az élet így is kaotikus és finoman fogalmazva kellemetlen lesz. Túl későn ébredeznek a legtöbben, de továbbra is cselekedhetünk a káros hatások enyhítése érdekében. Ez sokkal komolyabb, mint a Covid-19!

Mi vagyunk az első generáció, aki megtapasztalta a változást, és az utolsó generáció, aki megállíthatja azt. Minden bizonyíték ellenére, továbbra is, soha nem tapasztalt mennyiségben égetjük a fosszilis anyagokat.

Hallhattuk a tudósoktól. Elmondták az igazat, valódi kutatások alapján. Ideje abbahagyni a halogatást! Ideje figyelni! Ideje eszközölni a megoldásokat!

– hangzott el a Forrongó Jég című filmben!

Ne borzongjunk bele a következmények ismeretétől, és pláne azoktól akik a mai napig tagadják a klímaváltozást, az okait, vagy a következményeit, levéve a fókuszt a hatékony megoldások elterjesztéséről.

Azok az emberek, akik úgymond “jobban tudják”, emberiség elleni bűnt követnek el. A Hágai Nemzetközi Bíróságon a helyük az ilyeneknek. Bízom benne, hogy lesz rá törvény hamarosan. A klímaváltozás tagadói elérték már így is, hogy késleltessék a tetteket és emiatt egy sokkal fenyegetőbb probléma is felbukkant időközben. Az olvadás és a hőmérséklet emelkedés miatt, egyre nagyobb mennyiségben metán áramlik a légkörbe.

A globális felmelegedés minden egyes nap gyorsul, és a karbonsemlegességhez vezető út a túlélés versenyévé válik.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago