A metán „szándékos semmibe vétele” !

A metán kb. 86-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A metán „szándékos semmibe vétele" ! | ClimeNews - Hírportál

A metán erősségével kapcsolatban különböző számokat lehet megjegyezni a következő okok miatt:

Amikor a metán kiáramlik, akkor a becslések szerint több, mint 150-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Több mint 150-szer olyan erős!

Azonban a metán, amikor levegőnek van kitéve, akkor elkezd víz-molekulára, és szén-dioxid molekulára bomlani. Így az üvegházhatást okozó gázok kevésbé hatásos formájává válik.

De csak lassan!

Tehát a 86-as szám egy 20 év alatti időre érvényes. 100 év alatti időszakra pedig ez a szám kb. 23 szoros erősséget jelent a szén-dioxidhoz képest.

Tehát ez azt jelenti, hogy az első évben rendkívül veszélyes, és idő múltával válik kevésbé veszélyessé.

DR. PETER WADHAMS:

Az elmúlt két-három évben egy közös orosz / alaszkai expedíció zajlott a kelet-szibériai tengeren, és azt figyelték meg, hogy a kelet-szibériai tenger egészében nagy mennyiségű metánkiáramlás történik. A terület több millió négyzetmérföldnyi zónája most engedi fel az összes jégbezárt metánt.

DR. NATALIA SHAKHOVA:

Nos, a légkörben lévő metán, a metán összmennyisége a jelenlegi légkörben körülbelül 5 gigatonna. A szibériai sarkvidéki tengeraljzatban metán formájában eltárolt szén mennyisége megközelítőleg száz, és ezer gigatonna között van. Természetesen csak ennek 1% -a szükséges, hogy a légköri metán-terhelés kétszeresére nőjön. De ennek az 1% -nak felszabadulásához úgy gondolom, hogy nem sok kell, figyelembe véve a permafroszt területek állapotát, és a jelenleg érintett metán mennyiségét.

Több, mint 2-szeresére emelné a Föld üvegházhatású gáz terhelését, beleértve a szén-dioxidot is. Ez azt jelenti, hogy az és több, mint 400ppm szén-dioxid-világról 800–1000ppm-nyi egyenértékre menne fel.

 

Peter Wadhams a ScientistsWarning.TV-ben átfogó elemzéssel mutatja be azt ködösítő megközelítést, amelyet a tudományos közösség egy része tanúsít az északi-sarki, sekély tengervizekben lévő, potenciálisan nagyon veszélyes metán-hidráttal (CH4) kapcsolatosan. A beszélgetés 2019. márciusában lett rögzítve.

Felhívtam a figyelmét egy videóra, amelyet a Yale Climate Connections állított össze 2019 januárjában, amelyben azt az álláspontot képviselték, hogy a sarkvidéki esetleges metánkiáramlás miatt valójában nem kell túlságosan aggódni. Nem bízván teljesen a videó állításaiban, szerettem volna, ha Dr. Wadhams vállalja a beszélgetést. Az interjú számos olyan területet érint, ahol a tudomány, és a tudósok nem olyan objektívak, mint amilyeneknek lenniük kellene.

Nyilvánvaló, hogy a sarkvidéki permafroszt területekben jégbezárt „metánforrások” – legyenek azok szárazföldiek, vagy esetünkben tenger alattiak – egy olyan potenciális, mérhetetlenül jelentős veszélyforrást jelentenek, hogy sok tudósból, és politikai döntéshozóból „szándékos semmibe vételt” váltanak ki. EMBERI OSTOBASÁG ! Még a tudományos közösségben is !

Dr. Wadhams azt is megjegyzi, hogy eddig hiányzott a metán kitörésének különféle szinteken történő megfelelő kockázatelemzése, ám ezt most kiemelt feladatként kellene kezelni.

Képaláírás-szerző (Magyar) Dávid Zsuzsa
Forrás: UPFSI


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.