Videók

A klímaváltozással kapcsolatos, releváns információkat tartalmazó ismeretterjesztő dokumentumfilmek, riportok.

Videók | ClimeNews - Hírportál


A Forrongó jég c. dokumentumfilm az emberek figyelmét a klímaváltozásra szeretné felhívni, és arra a kérdésre rávilágítani, lehetséges-e hogy visszafordítsuk?


Vissza lehet-e fordítani a globális felmelegedést? Igen, de csak akkor, ha megosztod a DrawDown összefoglalóját és beszélsz a leghatékonyabb klímavédelemről, amiről senki nem beszél, mert még a zöldmozgalmárok és klímatüntetők számára is tabu: az évi százmilliónyi baleset-teherbeesés megelőzéséről. Nézd meg az oszlopdiagramot és törd meg a tabut!


A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

A 2018-as IPCC jelentés két nyugtalanító dologra mutatott rá. Az egyik, hogy ha a globális átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5°C-ot, annak katasztrofális és visszavonhatatlan következményei lesznek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi civilizáció nem fog tudni tovább működni. A másik, hogy a klímakatasztrófa megakadályozásához radikális változásokat kellene eszközölni egy-két éven belül, amiknek be kell érnie 2030-ig. Annyira radikálisat, ami az ellentéte annak, ami jelenleg zajlik, sőt, ellentétes a jelenlegi gazdasági célokkal is, vagyis ebben az esetben is egy gyökeresen megváltozott civilizációban találnánk magunkat. Az eredeti angol nyelvű előadás videója lentebb, a magyar nyelvű cikk pedig itt.


Egész világ attól hangos, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből.

Mind a szakemberek, mind pedig a laikusok körében van egy konszenzus a világon arról, hogy veszélyes klímaváltozás történik, és már most rengetegen érzik ennek negatív hatásait. Ugyanakkor a szkeptikusok szerint az egész egy műhisztéria, és a zöld lobbi „bulijáról” van szó. Azt mondják, a Föld időről-időre produkál felmelegedést s most is egy ilyen időszakban vagyunk. Bayer Zsolt Dr. Ferencz Orsolya űrkutatót, az ELTE tudományos főmunkatársát kérdezte a témában.


Az utóbbi évtizedben Földnek néhány különösen kegyetlen katasztrófát kellett átvészelnie.

A film bemutatja hogyan működik az Amazonas esőerdő földünk természetes szén elnyelőjeként. A földtörténetet tanulmányozva újabb dolgok derülnek ki mi várhat a bolygónkra. Kiderült, hogy bár a múltban is volt arra példa, hogy száz éven belül több fokkal megemelkedett a hőmérséklet, méghozzá természetes okokból, ez katasztrofális következményekkel járt, amiből csak kb. hatvanezer év alatt tudott kilábalni a földi élet. Mi most ugyanezt idézzük elő a szén és a szénhidrogének égetése révén, valamint a talajpusztítás és az erdőirtás által. Bebizonyosodott, hogy emiatt az esőerdők néhány évtizede gyorsabban nőnek, és így egy darabig képesek részben elnyelni a megnövekedett kibocsátást. Viszont amikor az ottani klíma csak kicsit is szárazabbra fordul, soha nem látott őserdő-tüzek révén szinte egyszerre kiszabadul a felhalmozott karbon. Ehhez jön hozzá a tengerek mélyén lévő metánhidrátok kiszabadulása, valamint a permafroszt felengedése, amik várhatóan három részletben hozzák el a klímakatasztrófát, még ebben az évszázadban. Persze, volt már ilyen a földtörténet során, ráadásul teljesen természetes okokból, de rossz vége lett.


Harrison Ford, a Conservation International ügyvezető alelnökének felszólalása a nemzetközi klímacsúcson


A légkörben egyre nagyobb a szén-dioxid mennyisége.

Több neves és független szakemberben is felmerült a kétely: valóban az ember a felelős mindezért? Valóban éghajlati katasztrófa fenyegeti bolygónkat? Valóban hamarosan ellepi az óceán a Maldív-szigeteket? Ennek a 2004-ben bemutatott amerikai dokumentumfilmnek a tanulsága szerint a grönlandi jégtakaró rétegeinek vizsgálata, valamint a műholdak adatai meglepő eredményre vezettek.


Juhász Árpád geológus remek összefoglalója!


Mark Lynas könyve, ’Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet’ (Hat fok: Jövőnk egy forróbb bolygón) sokak szemét felnyitotta a globális felmelegedés súlyosságát illetően. Alapjául szolgált a National Geographic TV csatorna ’Six Degrees could change the world’ (Hat fok, amely megváltoztathatja a világot) című filmjéhez, amit több millióan láthattak, többek közt a csatorna magyar nézői is. A könyv 2007-ben elnyerte a nagy presztízsű brit Tudományos Akadémia, a Royal Society tudományos könyvdíját. Az alábbi cikkben a könyv főbb pontjairól olvashatunk. További információ: www.marklynas.org


Years of Living Dangerously Premiere

 


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.