Videók

A klímaváltozással kapcsolatos, releváns információkat tartalmazó ismeretterjesztő dokumentumfilmek, riportok.

Videók | ClimeNews - Hírportál

A jelenlegi civilizációnak mindenképp befellegzett

A 2018-as IPCC jelentés két nyugtalanító dologra mutatott rá. Az egyik, hogy ha a globális átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5°C-ot, annak katasztrofális és visszavonhatatlan következményei lesznek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi civilizáció nem fog tudni tovább működni. A másik, hogy a klímakatasztrófa megakadályozásához radikális változásokat kellene eszközölni egy-két éven belül, amiknek be kell érnie 2030-ig. Annyira radikálisat, ami az ellentéte annak, ami jelenleg zajlik, sőt, ellentétes a jelenlegi gazdasági célokkal is, vagyis ebben az esetben is egy gyökeresen megváltozott civilizációban találnánk magunkat. Az eredeti angol nyelvű előadás videója lentebb, a magyar nyelvű cikk pedig itt.


Egész világ attól hangos, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből.

Mind a szakemberek, mind pedig a laikusok körében van egy konszenzus a világon arról, hogy veszélyes klímaváltozás történik, és már most rengetegen érzik ennek negatív hatásait. Ugyanakkor a szkeptikusok szerint az egész egy műhisztéria, és a zöld lobbi „bulijáról” van szó. Azt mondják, a Föld időről-időre produkál felmelegedést s most is egy ilyen időszakban vagyunk. Bayer Zsolt Dr. Ferencz Orsolya űrkutatót, az ELTE tudományos főmunkatársát kérdezte a témában.


Az utóbbi évtizedben Földnek néhány különösen kegyetlen katasztrófát kellett átvészelnie.

A film bemutatja hogyan működik az Amazonas esőerdő földünk természetes szén elnyelőjeként. A földtörténetet tanulmányozva újabb dolgok derülnek ki mi várhat a bolygónkra. Kiderült, hogy bár a múltban is volt arra példa, hogy száz éven belül több fokkal megemelkedett a hőmérséklet, méghozzá természetes okokból, ez katasztrofális következményekkel járt, amiből csak kb. hatvanezer év alatt tudott kilábalni a földi élet. Mi most ugyanezt idézzük elő a szén és a szénhidrogének égetése révén, valamint a talajpusztítás és az erdőirtás által. Bebizonyosodott, hogy emiatt az esőerdők néhány évtizede gyorsabban nőnek, és így egy darabig képesek részben elnyelni a megnövekedett kibocsátást. Viszont amikor az ottani klíma csak kicsit is szárazabbra fordul, soha nem látott őserdő-tüzek révén szinte egyszerre kiszabadul a felhalmozott karbon. Ehhez jön hozzá a tengerek mélyén lévő metánhidrátok kiszabadulása, valamint a permafroszt felengedése, amik várhatóan három részletben hozzák el a klímakatasztrófát, még ebben az évszázadban. Persze, volt már ilyen a földtörténet során, ráadásul teljesen természetes okokból, de rossz vége lett.


Harrison Ford, a Conservation International ügyvezető alelnökének felszólalása a nemzetközi klímacsúcson


A légkörben egyre nagyobb a szén-dioxid mennyisége.

Több neves és független szakemberben is felmerült a kétely: valóban az ember a felelős mindezért? Valóban éghajlati katasztrófa fenyegeti bolygónkat? Valóban hamarosan ellepi az óceán a Maldív-szigeteket? Ennek a 2004-ben bemutatott amerikai dokumentumfilmnek a tanulsága szerint a grönlandi jégtakaró rétegeinek vizsgálata, valamint a műholdak adatai meglepő eredményre vezettek.


Mark Lynas könyve, ’Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet’ (Hat fok: Jövőnk egy forróbb bolygón) sokak szemét felnyitotta a globális felmelegedés súlyosságát illetően. Alapjául szolgált a National Geographic TV csatorna ’Six Degrees could change the world’ (Hat fok, amely megváltoztathatja a világot) című filmjéhez, amit több millióan láthattak, többek közt a csatorna magyar nézői is. A könyv 2007-ben elnyerte a nagy presztízsű brit Tudományos Akadémia, a Royal Society tudományos könyvdíját. Az alábbi cikkben a könyv főbb pontjairól olvashatunk. További információ: www.marklynas.org


Years of Living Dangerously Premiere