Civilizáció

A legnagyobb globális kockázatok 2023-ban

A világot fenyegető kockázatok profilja folyamatosan változik.

Az olyan események, mint a tavalyi ukrajnai invázió, sokkoló hullámokat küldhetnek a rendszeren keresztül, radikálisan megváltoztatva az emberiség előtt álló legnagyobb kockázatokról alkotott képet.

A mai grafikon a Világgazdasági Fórum (WEF) által évente kiadott Globális kockázatok jelentés megállapításait foglalja össze. A jelentés áttekintést nyújt a világot fenyegető legsürgetőbb globális kockázatokról, amelyeket szakértők és döntéshozók azonosítottak.

Ezeket a kockázatokat öt általános kategóriába sorolják: gazdasági, környezeti, geopolitikai, társadalmi és technológiai kockázatok.

Merüljünk el az idei eredményekben.

A 2023-as kockázati profil

Az ábra alsó-középső részén találhatók azok a kockázatok, amelyek komoly következményekkel járhatnak – például nukleáris vagy biológiai fegyverekkel kapcsolatos támadások -, de amelyeket kevesebb szakértő emelt ki.

Az ábra jobb felső kvadránsában találhatók azok a kockázatok, amelyeket több szakértő is megemlített, és amelyek megterhelik a társadalmat. Nem meglepő módon a legnagyobb kockázatok olyan, az emberek széles körét érintő kérdésekkel kapcsolatosak, mint például a megélhetési költségek és az infláció emelkedése. Amikor az olyan alapvető élelmiszerek, mint az élelmiszer és az energia drágulnak, ez nyugtalanságot és politikai instabilitást szíthat – különösen azokban az országokban, ahol már korábban is lappangott az elégedetlenség. A WEF rámutat, hogy csak az üzemanyagárak emelkedése becslések szerint 92 országban vezetett tüntetésekhez.

Az egyik kockázat, amelyre érdemes odafigyelni, a geoökonómiai konfrontáció, amely szankciókat, kereskedelmi háborúkat, beruházási szűréseket és egyéb olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek célja az érintett országok meggyengítése. Az e kockázat mérséklésére irányuló erőfeszítések eredményezik a következő év néhány kulcsfontosságú témáját. Ilyen például az iparágak áthelyezése, illetve a “friend-shoring”, ami lényegében a tevékenységek áthelyezését jelenti egy olyan külföldi országba, amely stabilabb kapcsolatokat ápol a saját országával.

Mennyire vagyunk felkészülve?

Egy dolog, hogy tisztában vagyunk a kockázatokkal, de egészen más dolog, hogy képesek vagyunk-e elhárítani a negatív eseményeket, amikor azok bekövetkeznek.

Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy globálisan mennyire vagyunk felkészülve a következő években felmerülő egyes kockázattípusok kezelésére.

A diagram tetején olyan kockázatok szerepelnek, amelyek kezelésére a szakértők szerint a társadalom a jelenlegi tervek és erőforrások segítségével jobban fel van készülve. Az ábra alján azok a kockázatok találhatók, amelyek a szakértők szerint nagyobb veszélyt jelentenek, mivel a kezelésükre szolgáló mechanizmusok gyengék vagy nem léteznek.

A szakértők általában jobban bíznak a katonai vagy egészségügyi megoldásokban. A környezeti és társadalmi kihívások kevésbé hagyják magabiztosnak a politikai és döntéshozókat.

A fenti adatokból sokatmondó megfigyelés, hogy a szakértők többsége egyik kockázat esetében sem érezte magát biztosnak abban, hogy képesek vagyunk megelőzni a kockázat bekövetkezését, vagy felkészültek vagyunk a hatásainak enyhítésére. Mivel a 2020-as évek viharos évtizednek ígérkezik, ez aggodalomra adhat okot.

Honnan származnak ezek az adatok?

Forrás: Az adatok a következő forrásból származnak: The Global Risks Report 2023, amelyet a Világgazdasági Fórum készített (a Marsh McLennan és a Zurich Insurance Group partnerségével).

Adatjegyzet: A cikkben szereplő grafikon a Globális kockázatok megítélése 2022-2023-as felmérésen alapul. A PDF A.1. táblázatában 32 globális kockázatot és azok definícióit találjuk. A jelentés 77. oldala részletes információkat tartalmaz a minta méretéről és a válaszadók demográfiai jellemzőiről is.

Visual Capitalist


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago