Megújuló Energia

Kína megkezdi a 11 milliárd dolláros sivatagi beruházását

Kína megkezdi a 11 milliárd dolláros sivatagi megújulóenergia-projekt munkálatait

A 16 GW-os létesítmény lesz a világ legnagyobb ilyen térségben épülő létesítménye

Kína egy 80 milliárd jüan (187 milliárd rúpia) értékű megújulóenergia-projekt alapkőletételét kezdte meg Belső-Mongóliában, amely része egy nagyszabású, tiszta energiát hasznosító projektnek. Kép: BLOOMBERG

Kína megkezdte egy 80 milliárd jüan (11 milliárd dollár) értékű megújulóenergia-projekt alapkőletételét Belső-Mongóliában, amely része a nemzet ambiciózus éghajlati céljainak elérése érdekében megvalósítandó nagyszabású tisztaenergia-beruházásnak.

A Kubuqi-sivatagban található projekt 16 gigawatt (GW) energiakapacitással fog rendelkezni, amikor elkészül – áll a China Three Gorges Group, a két építtető egyikének közleményében. Az állami média, a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint évente 40 milliárd kilowattóra villamos energiát lesz képes továbbítani Peking, Tiencsin és Hebei tartomány felé, amelynek több mint a fele tiszta energiából származik majd.

A létesítmény a világ legnagyobb megújuló projektje lesz egy sivatagi régióban – közölte a vállalat. A Hszinhua szerint végül 8 GW nap- és 4 GW szélenergiát, valamint 4 GW korszerűsített szénteljesítményt tartalmaz majd a csúcskereslethez való igazodás érdekében.

A tiszta energia bázis része Kína azon tervének, hogy 450GW megújuló energiát építsen ki, főként a tágas hátországokban, és az ország novemberben jelentette be, hogy az első szakaszban 95GW-ot kezdett el építeni. Kína célja, hogy 2030-ra – amikorra az ország a szén-dioxid-kibocsátás csúcsára törekszik – 1200GW szél- és napenergiával rendelkezzen.

A China Three Gorges nem adott időkeretet a belső-mongóliai projekt befejezéséhez, de azt mondta, hogy a jelenlegi építési fázis 1GW energiatárolóval felszerelt napenergia-kapacitást tartalmaz.

Az energiabázis egyike a Three Gorges szerdán indított 22 megújuló energiaprojektjének, amelyek tervezett összkapacitása 19,6 GW, és amelyek összberuházása 101 milliárd jüan (14,5 milliárd dollár) – olvasható az állami tulajdonú eszközök felügyeletét és igazgatását végző bizottság közleményében.

Forrás: Bloomberg


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago