A legnagyobb globális kockázatok 2023-ban

A világot fenyegető kockázatok profilja folyamatosan változik.

Az olyan események, mint a tavalyi ukrajnai invázió, sokkoló hullámokat küldhetnek a rendszeren keresztül, radikálisan megváltoztatva az emberiség előtt álló legnagyobb kockázatokról alkotott képet.

A legnagyobb globális kockázatok 2023-ban

A mai grafikon a Világgazdasági Fórum (WEF) által évente kiadott Globális kockázatok jelentés megállapításait foglalja össze. A jelentés áttekintést nyújt a világot fenyegető legsürgetőbb globális kockázatokról, amelyeket szakértők és döntéshozók azonosítottak.

Ezeket a kockázatokat öt általános kategóriába sorolják: gazdasági, környezeti, geopolitikai, társadalmi és technológiai kockázatok.

Merüljünk el az idei eredményekben.

A 2023-as kockázati profil

A legnagyobb globális kockázatok 2023-banAz ábra alsó-középső részén találhatók azok a kockázatok, amelyek komoly következményekkel járhatnak – például nukleáris vagy biológiai fegyverekkel kapcsolatos támadások -, de amelyeket kevesebb szakértő emelt ki.

Az ábra jobb felső kvadránsában találhatók azok a kockázatok, amelyeket több szakértő is megemlített, és amelyek megterhelik a társadalmat. Nem meglepő módon a legnagyobb kockázatok olyan, az emberek széles körét érintő kérdésekkel kapcsolatosak, mint például a megélhetési költségek és az infláció emelkedése. Amikor az olyan alapvető élelmiszerek, mint az élelmiszer és az energia drágulnak, ez nyugtalanságot és politikai instabilitást szíthat – különösen azokban az országokban, ahol már korábban is lappangott az elégedetlenség. A WEF rámutat, hogy csak az üzemanyagárak emelkedése becslések szerint 92 országban vezetett tüntetésekhez.

Az egyik kockázat, amelyre érdemes odafigyelni, a geoökonómiai konfrontáció, amely szankciókat, kereskedelmi háborúkat, beruházási szűréseket és egyéb olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek célja az érintett országok meggyengítése. Az e kockázat mérséklésére irányuló erőfeszítések eredményezik a következő év néhány kulcsfontosságú témáját. Ilyen például az iparágak áthelyezése, illetve a “friend-shoring”, ami lényegében a tevékenységek áthelyezését jelenti egy olyan külföldi országba, amely stabilabb kapcsolatokat ápol a saját országával.

Mennyire vagyunk felkészülve?

Egy dolog, hogy tisztában vagyunk a kockázatokkal, de egészen más dolog, hogy képesek vagyunk-e elhárítani a negatív eseményeket, amikor azok bekövetkeznek.

Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy globálisan mennyire vagyunk felkészülve a következő években felmerülő egyes kockázattípusok kezelésére.

A diagram tetején olyan kockázatok szerepelnek, amelyek kezelésére a szakértők szerint a társadalom a jelenlegi tervek és erőforrások segítségével jobban fel van készülve. Az ábra alján azok a kockázatok találhatók, amelyek a szakértők szerint nagyobb veszélyt jelentenek, mivel a kezelésükre szolgáló mechanizmusok gyengék vagy nem léteznek.

A legnagyobb globális kockázatok 2023-ban

A szakértők általában jobban bíznak a katonai vagy egészségügyi megoldásokban. A környezeti és társadalmi kihívások kevésbé hagyják magabiztosnak a politikai és döntéshozókat.

A fenti adatokból sokatmondó megfigyelés, hogy a szakértők többsége egyik kockázat esetében sem érezte magát biztosnak abban, hogy képesek vagyunk megelőzni a kockázat bekövetkezését, vagy felkészültek vagyunk a hatásainak enyhítésére. Mivel a 2020-as évek viharos évtizednek ígérkezik, ez aggodalomra adhat okot.

Honnan származnak ezek az adatok?

Forrás: Az adatok a következő forrásból származnak: The Global Risks Report 2023, amelyet a Világgazdasági Fórum készített (a Marsh McLennan és a Zurich Insurance Group partnerségével).

Adatjegyzet: A cikkben szereplő grafikon a Globális kockázatok megítélése 2022-2023-as felmérésen alapul. A PDF A.1. táblázatában 32 globális kockázatot és azok definícióit találjuk. A jelentés 77. oldala részletes információkat tartalmaz a minta méretéről és a válaszadók demográfiai jellemzőiről is.

Visual Capitalist


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.