Atom

A mai napon életbe lépett a teljes kereskedelmi tilalom 246 évvel ezelőtt

Anglia fellázadt észak-amerikai gyarmatai ellen. Az embargót 1775. dec. 25-én hirdette meg a brit parlament.

A szankciók, embargók minden oldalon “fájnak”, veszteségeket okoznak, de valójában az emberiség önpusztító növekedési őrületét fékezik.

Ezzel a háborúval vált függetlenné az USA Angliától. Az azóta eltelt bő két évszázadban alig volt év, amikor az USA ne háborúzott volna. Számtalan országot támadott meg, ma is számtalan országban állomásoztat amerikai haderőt.


A Szovjetunió szétbomlása után az USA egyeduralkodóvá vált. Hová vezette a világot?

Ebben az egyharmad évszázadban tovább folyt a nők elnyomása és így másfélszeresére robbant a népesség, felgyorsult a klímamegbolondítás, természetpusztítás, környezetmérgezés, számtalan önkényes háború zajlott, egyre nő a nyomorgók száma …

Egészen máshogy is alakulhatott volna az emberiség sorsa, amikor egyetlen hatalom meghatározó erővel bír.

Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Németország második legnagyobb drogéria-áruházláncának alapító-tulajdonosa. Első regénye nemcsak egy letehetetlenül izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is, mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja.

A klímaváltozás soha nem látott mértékű katasztrófával fenyegeti a világot. Megváltoztatja a Földet, és megváltoztatja mindannyiunk életét. A tragédia elháríthatatlannak tűnik – amíg a három nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egy radikális lépéssel szövetségre nem lép. A Klíma-Szövetség szigorú szabályai azonban drasztikus beavatkozást jelentenek az emberi élet minden területén – akik pedig nem hajlandók alávetni magukat az új valóságnak, a legkeményebb megtorlással számolhatnak.


1917. március 1: Babits Mihály háborúellenes verse, a Fortissimo miatt elkobozták a Nyugat március elsején megjelent számát és istenkáromlás vádjával eljárást indítottak ellene.

“Haragszik és dúl-fúl az Isten
vagy csak talán alszik az égben,
aluszik vagy halott is épen –
ki költi őt föl, emberek?
Anyák, sírjatok hangosabban:
akit föl nem ver annyi ágyú,
rezzenti-é gyenge sírástok?”


1954. március 1: A Bikini-szigeteken az USA hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, amely halálosnak bizonyult a Csendes-óceánon dolgozó Fukuru-Maru japán halászhajó legénysége számára. A tragikus eseményre emlékezve 1964 óta Japánban Nemzeti Békenapot tartanak.
E csendes-óceáni zátonyon 1946 és 1958 között 23 kísérleti robbantást végzett az amerikai hadsereg. Ez a Hirosimára ledobottnál ezerszer erősebb Bravo letarolt három korallszirtet és 55 ezer Celsius fokra hevítette a hőmérsékletet az óceán fölött. A robbanás a 200 kilométerre fekvő Marshall-szigeteket is megrengette. A hét kilométer átmérőjű tűzgolyó 73 méter mély krátert vágott a zátonyon, a gombafelhő 100 kilométer magasra szállt és a radioaktív hamuból Ausztráliának és Japánnak is jutott.

A nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi napja.

Nemzetközi nap az atomfegyvermentes Csendes-óceánért.

A BOCS volt a magyar partnere annak a világmozgalomnak, amely sok év munkájával elérte, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság 1996. júl. 8-án betiltotta az atomfegyvereket (birtoklásukat, sőt az azokkal való fenyegetést is a nemzetközi joggal ellentétesnek nyilvánította).


1989. március 1: Kiszabadult az utolsó 73 rab katonaság-megtagadó (legtöbbjük a Jehova Tanúi Gyülekezetből).
Máig se rehabilitálták őket, a rendszerváltás előtti politikai elítéléseket megsemmisítő törvényből nagy vita után kihagyták őket. A BOCS máig is dolgozik a rehabilitálásukért.


Szerkesztette: Rampasek, László A.
Forrás: Bocsmagazin


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

7 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago