Mire kéne megtanítani a diákokat? Vagy mindenkit?!

Az utóbb tíz évben egyre gyakrabban találkozom nemzetközileg elismert szakértők egybecsengő álláspontjával arról, hogy a 21. században a boldoguláshoz szükséges legfontosabb négy készség az úgynevezett „négy K”. Vagyis: kritikus gondolkodás + kreativitás + kooperáció + kommunikáció (angolul „4 C”). Mert ezekre alapozva lehetünk képesek „önállóan tanulni, a bővülő információtengerben folyamatosan szelektálni, és újratanulni”. Már hallom a felhördülést: és akkor hol vannak a szakmák, meg a szaktudás?!

Mire kéne megtanítani a diákokat? Vagy mindenkit?! | ClimeNews

Mielőtt válaszolnánk erre, gondolkodjunk egy picit a következőkön (erről már többször írtam, de hát „ismétlés a tudás anyja”). Ugyancsak egybehangzó előrejelzések mutatják, hogy:
(1) A mostani húszegynéhány évesek aktív életük során vagy 7-8-szor fognak szakmát váltani (ha nem akarják munkanélküli segélyen tengetni az életüket).
(2) Ugyanezen korosztály 40—45%-a 2030 körül „szabadúszóként” fog dolgozni, egyidejűleg különféle virtuális csapatokban és projektekben (ennek okait boncolgatni majd megér egy külön misét).
(3) A tíz év múlva legnépszerűbb (legkeresettebb) „Top 10” szakma ma még nem is létezik (a gyorsuló technológiai fejlődés következtében teljesen átalakuló gazdaság és társadalom miatt).
(4) Amit ma elsőéves diákként egy szakmában megtanulnak, annak fele a végzés idejére elavul. A többi meg nem sokkal utána.
(5) Az új információk (azaz tudás) mennyisége hatványozottan bővül: 2016-ban egy év alatt annyi információt állítottunk elő, mint korábban az egész emberi történelem során. Ehhez a „duplázódáshoz” 2026-ban már nem kell egy év – óránként fog bekövetkezni. Köszönhetően annak, hogy a wi-fi-kapcsolattal, energiaforrással, szenzorokkal, kamerával és memóriával rendelkező, „okos kütyük” gyorsan növekvő száma addigra globálisan eléri a 75 milliárdot – most úgy 27 milliárd darab van használatban. Ez nagyrészt a mikro-méretű, ún. „okos por” elterjedésével gyorsul meg – lásd a csatolt képet.

Az is megérne egy misét, hogy ma nálunk az oktatásban mindez milyen súllyal szerepel? Meg hogy kedves döntéshozóink fejében erről milyen kép él (ha egyáltalán)? Majd egyszer erre is sort kerítünk. Én mindenesetre tantárgyaimat ebben a szellemben „művelem”, de ahogyan látom, még nem ez a jellemző.

De most a kérdés inkább az: milyen „szakismeret” kellhet, hogy ebben a „szép új világban” valaki boldoguljon? Véleményem szerint az, amit felsoroltam, plusz „időtálló”, ha úgy tetszik nem speciális, hanem univerzális (konvertálható) tárgyi ismeretek. Egy dolog tűnik biztosnak: aki nem lesz képes állandóan tanulni, és időben váltani a perspektivikus szakmákra, az pillanatok alatt a periférián találja magát (vagy egy rezervátumban). Ebből kiindulva gyakorlatilag tökmindegy, hogy most induláskor milyen szakmán töri a fejét. Nem a specializáció a lényeg, hanem az, hogy vegye komolyan a felsoroltakat, és érdekelje (sőt: szeresse) amit éppen csinál, vagy amit csinálni akar. A többi meg a felsorolt készségek és képességek birtokában jönni fog. De csak akkor…

Dr. Dinya László – egyetemi tanár


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.