Az IPCC “eddigi legborúsabb figyelmeztetést” adta ki ma

Az IPCC “eddigi legborúsabb figyelmeztetést” adta ki az éghajlati összeomlás hatásairól.

Az IPCC "eddigi legborúsabb figyelmeztetést" adta ki maErdőtüzek tombolnak egy erdőben az észak-marokkói Chefchaouen régióban.
Fénykép: Fadel Senna/AFP/Getty Images

A jelentés szerint az emberi tevékenységek veszélyes zavarokat okoznak, és az élhető jövő biztosításának lehetőségei egyre szűkülnek.

Elemzés: A jelentés felteszi a kérdést: mi forog kockán? Röviden: minden.

Az éghajlat összeomlása gyorsan gyorsul, számos hatása súlyosabb lesz az előre jelzettnél, és a legsúlyosabb pusztítás elkerülésére már csak szűkös esély van – állapította meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC).

A hétfőn közzétett, mérföldkőnek számító jelentés szerint az emberi tevékenység az éghajlat felmelegítésében még a jelenlegi szinteken is veszélyes és széles körű zavarokat okoz, pusztítással fenyeget a természet nagy részein, és számos területet élhetetlenné tesz.

“A tudományos bizonyítékok egyértelműek: az éghajlatváltozás veszélyt jelent az emberi jólétre és a bolygó egészségére” – mondta Hans-Otto Pörtner, az IPCC 2. munkacsoportjának társelnöke. “Az összehangolt globális cselekvés további késlekedése elszalasztja az élhető jövő biztosításának rövid és gyorsan záródó lehetőségét”.

Aszályok, árvizek, hőhullámok

A globális klímatudományi szakértő összefoglaló jelentése, amelyet egyes tudósok “az eddigi legborúsabb figyelmeztetésnek” neveztek, azt állítja, hogy az aszályok, áradások, hőhullámok és más szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyorsulnak és egyre nagyobb károkat okoznak.

Ha a globális hőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest több mint 1,5 Celsius-fokkal emelkedne, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi tendenciái alapján valószínűnek tűnik, az “visszafordíthatatlan” következményekkel járna. Ezek közé tartozik a jégsapkák és gleccserek olvadása, valamint egy olyan kaszkádhatás, amelynek során az erdőtüzek, a fák kipusztulása, a tőzeglápok kiszáradása és a permafroszt felolvadása további szén-dioxid-kibocsátást szabadít fel, ami tovább fokozza a felmelegedést.

Az emberi szenvedés atlasza

António Guterres, az ENSZ főtitkára elmondta: “Sok tudományos jelentést láttam már, de ehhez foghatót még nem. Az IPCC mai jelentése az emberi szenvedés atlasza és a kudarcos klímavezetés elítélő vádirata.”

John Kerry, az Egyesült Államok elnöki különmegbízottja az éghajlatváltozással kapcsolatban azt mondta, hogy a jelentés “szörnyű képet fest a melegebb világ miatt már bekövetkezett hatásokról és a bolygónkat fenyegető szörnyű kockázatokról, ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk a tudományt. Láttuk az éghajlat okozta szélsőséges események számának növekedését, és a hátrahagyott károkat – elvesztett életeket és tönkretett megélhetést. A kérdés jelenleg nem az, hogy teljesen el tudjuk-e kerülni a válságot – hanem az, hogy el tudjuk-e kerülni a legrosszabb következményeket.”

A jelentés szerint:

  • Mindenhol érinti, és nincs olyan lakott régió, amely ne kerülné el az emelkedő hőmérséklet és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás szörnyű hatásait.
  • A világ népességének mintegy fele – 3,3-3,6 milliárd ember – él az éghajlatváltozás által “erősen sebezhető” területeken.
  • Emberek milliói szembesülnek az éghajlatváltozás okozta élelmiszer- és vízhiánnyal, még a jelenlegi fűtési szintek mellett is.
  • A fajok tömeges pusztulása a fáktól a korallokig már most is folyamatban van.
  • Az iparosodás előtti szintet meghaladó 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet olyan “kritikus szintet” jelent, amely felett az éghajlati válság hatásai erőteljesen felgyorsulnak, és egyesek visszafordíthatatlanná válnak.
  • A világ part menti területei és a kis, alacsonyan fekvő szigetek 1,5C-nál nagyobb hőmérséklet-emelkedés esetén elárasztással néznek szembe.
  • A kulcsfontosságú ökoszisztémák elveszítik szén-dioxid-elnyelő képességüket, így szén-dioxid-nyelőből CO2 forrássá válnak.
  • Egyes országok megállapodtak abban, hogy a Föld földterületének 30%-át megőrzik, de a felét is meg kell őrizni ahhoz, hogy a természetes ökoszisztémák képesek legyenek megbirkózni az őket ért károkkal.

A legrosszabb elkerülésének esélye

Ez az IPCC legutóbbi értékelő jelentésének második része, amely az éghajlattal kapcsolatos globális ismeretek frissített, átfogó áttekintése, hét éve készül, és több ezer tudós szakértői értékelésen alapuló munkájára támaszkodik. Az értékelő jelentés a hatodik azóta, hogy az IPCC-t az ENSZ 1988-ban összehívta, és talán az utolsó, amelyet addig tesznek közzé, amíg még van némi esély a legrosszabb elkerülésére.

Az IPCC 1. munkacsoportja által tavaly augusztusban közzétett, az éghajlatváltozás fizikai tudományáról szóló első rész szerint az éghajlati válságot “egyértelműen” az emberi tevékenység okozta, és olyan változásokat eredményezett, amelyek “példátlanok”, és némelyikük “visszafordíthatatlanná” vált.

A 2. munkacsoport által készített második rész az éghajlatváltozás hatásaival foglalkozik, meghatározza azokat a területeket, ahol a világ a legsebezhetőbb, és részletezi, hogyan próbálhatunk meg alkalmazkodni és védekezni a hatások egy része ellen. Az áprilisban esedékes harmadik rész az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési módjaival foglalkozik, az októberben megjelenő utolsó rész pedig összefoglalja ezeket a tanulságokat az Egyiptomban, az ENSZ Cop27 klímacsúcsán ülésező kormányok számára.

“Kataklizma” a kis szigetek számára

A kis szigetek a legsúlyosabban érintettek közé tartoznak. Walton Webson, Antigua és Barbuda nagykövete, a Kis Szigetállamok Szövetségének elnöke “kataklizmának” nevezte a megállapításokat.

Sürgette az ENSZ-t, hogy hívjon össze egy rendkívüli ülést a cselekvés megfontolására. “Továbbra is a szakadék felé tartunk – azt mondjuk, hogy nyitott szemmel járunk a kockázatokkal szemben, de ha a globális kibocsátást nézzük, akkor a szakadék szélére gyorsulunk. A nagy kibocsátók nem tesznek olyan lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ebben a kritikus évtizedben csökkentsük a kibocsátást – ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2030-ig felére kell csökkenteni a kibocsátást. Egyértelmű, hogy az idő kicsúszik a kezünkből”.

A jelentés szerint a világ más részein a kormányok segíthetnék az embereket abban, hogy alkalmazkodjanak az éghajlati válság egyes hatásaihoz, például árvízvédelmi védművek építésével, a gazdák segítésével, hogy más növényeket termesszenek, vagy rugalmasabb infrastruktúrát építsenek. A szerzők szerint azonban a világ alkalmazkodóképessége a hatásokhoz annál gyorsabban fog csökkenni, minél tovább emelkedik a hőmérséklet, és gyorsan eléri a “kemény” határokat, amelyeken túl az alkalmazkodás lehetetlenné válik.

Globális dominók

A jelentés szerint az éghajlati válság olyan problémákat is súlyosbíthat, mint az éhezés, az egészségkárosodás és a szegénység. Dave Reay, az Edinburgh-i Egyetem Edinburgh-i Éghajlatváltozási Intézetének igazgatója elmondta: “Az éghajlatváltozás a 21. században azzal fenyeget, hogy mintha egy rombológolyót vinnénk egy sor globális dominóhoz, lerombolja az élelmiszer- és vízellátás biztonságának alapjait, tovább törik az emberi és ökoszisztéma egészségének törékeny struktúráit, és végül megingatja az emberi civilizáció pilléreit”.

A jelentés lekicsinyli az éghajlati válságból eredő konfliktusoktól való félelmeket, és megállapítja, hogy az emberek “kitelepítése” és “önkéntelen migrációja” következne be, de “a meglévő országon belüli erőszakos konfliktusok domináns mozgatórugói nem éghajlati tényezők”.

Jeffrey Kargel, az amerikai Planetary Science Institute vezető tudósa azonban azt mondta: “A jelenlegi kelet-európai háborús tevékenység, bár nem az éghajlatváltozásnak tulajdonítható, újabb figyelmeztetés arra, hogy az emberi feszültségek, a nemzetközi kapcsolatok és a geopolitika hogyan gyulladhatnak ki, ha az éghajlatváltozás hatásai olyan módon érik a nemzeteket, amelyre azok nincsenek felkészülve”.

Forrás: The Guardian | Fiona Harvey | 2022. február 28.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.