A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei

Globális metánfelmérés: A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei.

„Az elmúlt évtized alatt észrevették, hogy rendkívül sebesen emelkedik a metán légköri koncentrációja – ez pedig komoly problémát jelent,” – mondja Dr. Drew Shindell, a Duke University éghajlatkutatója és az ENSZ 2021-es, globális metánkoncentrációról szóló jelentésének vezető szerzője.

A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei | ClimeNewsA májusban megjelent értékelés kiemeli, hogy a metánkibocsátás csökkentése – beleértve a fosszilis tüzelőanyag-iparból származó metánkibocsátás csökkentését is – döntő szerepet játszik a globális felmelegedés lassításában. Az emberi tevékenység okozta metánkibocsátás 45%-os csökkentése ebben az évtizedben a felmelegedést a világ vezetői által elfogadott küszöbérték alatt tartaná. A cselekvésnek számos előnye van, többek között: a felmelegedés gyors csökkentése, ami segíthet megelőzni a veszélyes éghajlati fordulópontokat; a levegőminőség javulása, amely több százezer ember életét mentheti meg; a terméskiesés megelőzésével javul az élelmezésbiztonság; és a mérséklési erőfeszítések révén munkahelyek teremtődnek, miközben a hőstressz csökkenése révén nő a termelékenység.

Az értékelést a Climate & Clean Air Coalition (CCAC) az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen indította el.

A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei | ClimeNewsES1. ábra

Az ember által okozott metánkibocsátás csökkentése az egyik leglényegesebb költséghatékony stratégiák közé tartozik a felmelegedés mértékének gyors csökkentése érdekében és jelentősen hozzájárulhat a globális erőfeszítésekhez, amelyek célja a felmelegedés korlátozása 1,5°C-ra való csökkentéshez. A rendelkezésre álló célzott metánvédelmi intézkedések, valamint a további intézkedésekkel együtt, amelyek egyidejűleg hozzájárulnak a kiemelt fejlesztési célokhoz, az ember által okozott metánkibocsátás akár 45 százalékkal, azaz évi 180 millió tonnával (Mt/év) csökkenthető 2030-ig.
Ezzel a 2040-es évekre közel 0,3°C-os globális felmelegedés elkerülhető, és kiegészíti az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló valamennyi hosszú távú erőfeszítést. Ez évente 255 000 idő előtti halálesetet, 775 000 asztmával összefüggő asztmás megbetegedést és 775 000 ember halálát előzné meg. A kórházi látogatás, 73 milliárd órányi, szélsőséges asztma miatt kieső munkaidőt és 26 millió tonna terméskiesést okozna világszerte (ES1. ábra).

A metánkibocsátás egy “időzített bomba”!

A metán „szándékos semmibe vétele” !

A metán erősségével kapcsolatban különböző számokat lehet megjegyezni a következő okok miatt:

Amikor a metán kiáramlik, akkor a becslések szerint több, mint 150-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Több mint 150-szer olyan erős!

Azonban a metán, amikor levegőnek van kitéve, akkor elkezd víz-molekulára, és szén-dioxid molekulára bomlani. Így az üvegházhatást okozó gázok kevésbé hatásos formájává válik.

De csak lassan!

Tehát a 86-as szám egy 20 év alatti időre érvényes. 100 év alatti időszakra pedig ez a szám kb. 23 szoros erősséget jelent a szén-dioxidhoz képest.

Tehát ez azt jelenti, hogy az első évben rendkívül veszélyes, és idő múltával válik kevésbé veszélyessé.

Forrás: © UNEP

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.