“Világkonfliktus és káosz” lehet a csúcstalálkozó kudarca

Cop26: “Világkonfliktus és káosz” lehet a csúcstalálkozó kudarcának következménye.

Világkonfliktus és káosz lehet a csúcstalálkozó kudarcaPatricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének végrehajtó titkára televíziós beszédet mond a hétvégén a Szaúdi Zöld Kezdeményezés fórumán. Fénykép: Fayez Nureldine/AFP/Getty Images

A klímavédelem legfőbb tisztviselője határozott figyelmeztetést adott ki a csúcstalálkozó előtt az ellenőrizetlen üvegházhatású gázok hatásairól.

A globális biztonság és stabilitás összeomolhat, a migrációs válságok és az élelmiszerhiány pedig konfliktusokat és káoszt okozhat, ha az országok nem kezelik az üvegházhatású gázok kibocsátását – figyelmeztetett az ENSZ vezető klímavédelmi tisztviselője a koppenhágai klímacsúcs előtt.

Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének végrehajtó titkára elmondta: “Valójában az országok stabilitásának megőrzéséről, a hosszú évek alatt felépített intézmények megőrzéséről, az országaink által kitűzött legjobb célok megőrzéséről van szó. A katasztrofális forgatókönyv azt jelezné, hogy tömeges menekültáradattal kell számolnunk”.

A hatás kaszkádszerűen terjedne, mondta, hozzátéve: “Kevesebb élelmiszert jelentene, így valószínűleg válság alakulna ki az élelmezésbiztonságban. Sokkal több ember lenne kiszolgáltatott a szörnyű helyzeteknek, a terrorista csoportoknak és az erőszakos csoportoknak. Ez az instabilitás számos forrását jelentené”.

Az Observernek adott interjúban elmondta: “Ez nem csak a környezeti oldalról szól. Hanem az egész rendszerről is, amelyet felépítettünk. Tudjuk, hogy a múltban milyen migrációs válságokat idéztek elő. Ha ezt még nagyobb számban látnánk – nemcsak a nemzetközi, hanem a belső migrációt is -, [az] nagyon komoly problémákat idézne elő.”

Az általában visszafogott Espinosa szokatlanul erős figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor a világ vezetői az utolsó előkészületeket végzik a glasgow-i Cop26-tárgyalásokra. A világ legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaságait tömörítő G20-ak vezetői a jövő hétvégén Rómában gyűlnek össze kétnapos előzetes megbeszélésekre, majd Glasgow-ba repülnek, hogy november 1-jén csatlakozzanak mintegy 100 másik kormányfőhöz a Cop26 klímatárgyalásokon.

Espinosa, a mexikói kormány korábbi minisztere 2016-ban vállalta el az ENSZ éghajlatvédelmi szerepét. A tárgyalásokért az elnöki feladatokat ellátó Alok Sharmával, a brit kabinet miniszterével osztozik az elsődleges felelősségen. Két hét alatt közel 200 országot próbálnak majd összehozni, hogy a 2015-ös, mérföldkőnek számító párizsi éghajlat-változási megállapodás céljait megvalósítsák, és megállapodjanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának szigorú csökkentéséről a következő évtizedben.

Néhány kulcsfontosságú vezető – köztük Hszi Csin-ping, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Kína elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök – valószínűleg nem vesz részt a találkozón. Espinosa szerint ezek a hiányzók nem akadályozzák meg a sikeres eredményt, és hozzátette: “Nem minden ország képviselteti magát államfői szinten. Hszi elnök jelenlétéről nincs információm, de továbbra is kapcsolatban állok a kínai delegációval, és Kína nagyon fontos szerepet vállal a folyamatban”.

Eddig az országok által a kibocsátás csökkentésére tett vállalások elmaradnak a 2010-es szintre vetített 45%-os csökkentéstől, amelyre a tudósok szerint 2030-ig szükség van ahhoz, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos szintre korlátozódjon, ami a párizsi megállapodásban szereplő két cél közül a keményebb és biztonságosabb. Espinosa elmondta: “Glasgow-ban olyan üzeneteket kell kapnunk a vezetőktől, hogy eltökéltek az átalakítás, a változtatás mellett, és meg kell vizsgálniuk, hogyan növelhetik ambíciójukat.”

Azt is kilátásba helyezte, hogy ha Glasgow-ban a szükséges és a felajánlott csökkentések között – ami valószínűsíthető – hiány marad, akkor a nemzeteket arra lehet kérni, hogy hamarosan vizsgálják felül terveiket – bár ez valószínűleg sokak számára népszerűtlen lenne. A párizsi megállapodás értelmében a felülvizsgálatokra ötévente kerülne sor – ezúttal hatévente, mivel a Cop26 a Covid miatt egy évet késett -, de a szakértők szerint ez túl hosszú idő, mivel a kibocsátás még mindig növekszik, és a 1,5 Celsius-fokos cél elérhetetlenné fog válni, ha ebben az évtizedben nem történik éles csökkentés.

“Valószínűleg nem ez a legvonzóbb ötlet a kormány képviselői számára – amikor befejezted a tervet, gyere vissza, és mondd meg az összes érintettnek, hogy “OK, most már folytatni kell a terv felülvizsgálatát”” – mondta. “De ez a legnagyobb kihívás, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, így tényleg nincs más választásunk. És tudjuk, hogy a helyzetek változnak, a technológiák változnak, a folyamatok változnak, így mindig van lehetőség a javításra.”

A másik fő gondot az adminisztráció és a technikai részletek mennyisége jelenti, amelyeken az országoknak át kell gázolniuk. Hat évvel az aláírása után a párizsi megállapodás egyes elemei még mindig nem léptek hatályba, a részletekkel kapcsolatos nézeteltérések miatt.

Ezek közé tartozik a szén-dioxid-kereskedelmi rendszer és azok a szabályok, amelyek alapján az országoknak el kell számolniuk az általuk termelt kibocsátásokkal. A Cop26-on 136 ilyen napirendi pontot kell megvitatni, amelyek közül sok a korábbi, eredménytelen tárgyalásokról maradt fenn, és bár tavasszal három héten keresztül virtuálisan, online zajlottak a tárgyalások, hivatalos döntéseket csak akkor lehet hozni, ha az országok személyesen találkoznak Glasgow-ban.

“Az óriási kihívás az, hogy a személyes találkozó lehetőségének hiánya miatt a hivatalos tárgyalások nem kezdődtek meg. Tehát rengeteg a tennivalónk, és nagyon kevés az időnk” – mondta.

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.