A Shell is csak marketingnek használja a zöld átalakulást?

11 éves munkakapcsolat után hagyta ott a Shell vállalatot egy biztonsági tanácsadó, aki úgy érezte nem tud tovább egy olyan vállalatnak dolgozni, amely – a szavai szerint – figyelmen kívül hagy minden figyelmeztetést és nem veszi komolyan a klímaváltozás veszélyét.

A Shell is csak marketingnek használja a zöld átalakulást?

Búcsúlevelében Caroline Dennett 1400 Shelles kollégának, köztük sok vezetőnek is elküldte véleményét a vállalatról, majd írását megosztotta a LinkedIn közösségi platformon is, ami több ezer reakciót és elég nagy port kavart.

Zöldrefestés

Dennett 11 évig dolgozott a brit-holland olaj és gázipari vállalatnak, munkája pedig az volt, hogy a kitermelés és a munkaerő biztonságát szavatolja, a környezeti károkat és személyi sérüléseket előzze meg. Azonban most már nem tud tovább egy olyan cégnek dolgozni, amelynek Goal Zero nevű programja teljes csőd, üres lózung.

A szakember szerint a vállalat pontosan tisztában van vele, hogy az olaj és gázkitermelés fokozása rendkívül káros a környezet és a bolygó lakossága számára.

Senkit nem érdekel a Shell csalódottsága

A Shell nyilvánosan azt kommunikálja, hogy céljuk a teljes karbonsemlegesség, de a valóság az, hogy folytatják az új mezők feltárását és még több szénhidrogént akarnak kitermelni. Azt is a cég szemére veti, hogy a környezeti kockázatok csökkentése másodlagos, a lényeg a kitermelés növelése.

Szeretném, ha a Shell vezetői és menedzserei belenéznének a tükörbe, és feltennék maguknak a kérdést, hogy a kőolaj és földgáz kitermelés fokozása tényleg az emberiség biztonságos jövőjét szolgálja-e.

Véleménye szerint a Shellnek arra kellene használnia szaktudását és tőkéjét, hogy vezesse a fosszilis üzemanyagokról történő átállást, de ez nem céljuk. Bár tudja, hogy ezzel most hidakat éget fel maga mögött, mégis úgy döntött nyilvánossá teszi a szakítás okát és arra biztatja volt kollégáit, hogy aki teheti, hagyja el az iparágat.

A Shell egyébként az elmúlt években töltőhálózatot vásárolt és saját villámtöltőket telepít a benzinkútjainál. A kérdés csak az, hogy ez mindössze egy kis zöld festék a cég logóján, vagy tényleg komolyan gondolják az átállást?

Ez is érdekelheti:


A Shell főnöke, Ben van Beurden kizárólag a BBC Newsnak beszél a nettó nullára való átállásról.

Forrás: Villanyautósok | BBC


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.