Felelőtlen társaságok

A Shell is csak marketingnek használja a zöld átalakulást?

11 éves munkakapcsolat után hagyta ott a Shell vállalatot egy biztonsági tanácsadó, aki úgy érezte nem tud tovább egy olyan vállalatnak dolgozni, amely – a szavai szerint – figyelmen kívül hagy minden figyelmeztetést és nem veszi komolyan a klímaváltozás veszélyét.

Búcsúlevelében Caroline Dennett 1400 Shelles kollégának, köztük sok vezetőnek is elküldte véleményét a vállalatról, majd írását megosztotta a LinkedIn közösségi platformon is, ami több ezer reakciót és elég nagy port kavart.

Zöldrefestés

Dennett 11 évig dolgozott a brit-holland olaj és gázipari vállalatnak, munkája pedig az volt, hogy a kitermelés és a munkaerő biztonságát szavatolja, a környezeti károkat és személyi sérüléseket előzze meg. Azonban most már nem tud tovább egy olyan cégnek dolgozni, amelynek Goal Zero nevű programja teljes csőd, üres lózung.

A szakember szerint a vállalat pontosan tisztában van vele, hogy az olaj és gázkitermelés fokozása rendkívül káros a környezet és a bolygó lakossága számára.

A Shell nyilvánosan azt kommunikálja, hogy céljuk a teljes karbonsemlegesség, de a valóság az, hogy folytatják az új mezők feltárását és még több szénhidrogént akarnak kitermelni. Azt is a cég szemére veti, hogy a környezeti kockázatok csökkentése másodlagos, a lényeg a kitermelés növelése.

Szeretném, ha a Shell vezetői és menedzserei belenéznének a tükörbe, és feltennék maguknak a kérdést, hogy a kőolaj és földgáz kitermelés fokozása tényleg az emberiség biztonságos jövőjét szolgálja-e.

Véleménye szerint a Shellnek arra kellene használnia szaktudását és tőkéjét, hogy vezesse a fosszilis üzemanyagokról történő átállást, de ez nem céljuk. Bár tudja, hogy ezzel most hidakat éget fel maga mögött, mégis úgy döntött nyilvánossá teszi a szakítás okát és arra biztatja volt kollégáit, hogy aki teheti, hagyja el az iparágat.

A Shell egyébként az elmúlt években töltőhálózatot vásárolt és saját villámtöltőket telepít a benzinkútjainál. A kérdés csak az, hogy ez mindössze egy kis zöld festék a cég logóján, vagy tényleg komolyan gondolják az átállást?

Ez is érdekelheti:


A Shell főnöke, Ben van Beurden kizárólag a BBC Newsnak beszél a nettó nullára való átállásról.

Forrás: Villanyautósok | BBC


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago