Tűzvész

A tűzoltó egységek vesztésre állnak már 3 országban

Nem boldogulnak az erdőtüzekkel a török, görög és olasz tűzoltó egységek. Törökországban már nyolc halottja van a múlt szerda óta tomboló erdőtüzeknek.

Sokan elveszítették házaikat és haszonállataikat. A turisták folyamatosan menekülnek Antalya és Mugla népszerű tengerparti üdülőhelyeiről. A török parti őrség felkészült a nagyobb területek kiürítésére.

Ez nem a pokol, hanem Bodrum”

Turisták és helyiek nézik kétségbeesve és tehetetlenül a gyorsan terjedő tüzet a törökországi Bodrum üdülőhelyen. A Twitteren azt írja egy videó megosztója, hogy a helyzet egyre rosszabb, a tűz egyre nagyobb és nagyobb.

Mazi strandjáról aki tehette, gumicsónakokon, bárkákon és hajókon a tengerre menekült a partvonalat elérő lángok elől. “Isten segítsen mindenkinek!” – írta egy török férfi, aki egy csónakból készített videót.

A bodrumi polgármester felszólította a lakosságot és a turistákat, hogy ne maradjon senki a lángoktól fenyegetett területeken, meneküljön mindenki biztonságos helyre. Úgy fogalmazott, hogy már ahhoz is túl késő van, hogy repülőgépekről kíséreljék meg a tűz oltását.

Görögország nyugati részén is több száz tűzoltó küzd a lángokkal.

A földről és a levegőből egyaránt próbálnak oltani, de az erős szél miatt egyelőre nem boldogulnak. Az ország negyedik legnagyobb városa, Pátra közelében már négy faluból kellett evakuálni a lakosokat, sok családnak mindene odaveszett.

Szicíliában is egyszerre több tűzgóc tombol, legalább 800 tűzoltó küzd a lángokkal, de a hatalmas hőség miatt nem sok sikerrel.

A sziget kormányzója Rómától kért segítséget.

A szintén olaszországi Pescarában ég a Pineta Dannunziana természetvédelmi terület. Több épületből ki kellett telepíteni az embereket. A tűzoltók mellett a légierőt is bevetették az oltásba.

Forrás: Euronews | Global NEWS | The Telegraph | The Guardian

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago