Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám

Június 26-án kezdődött és egy hétig tartott, amikor egy hatalmas “hőkupola” telepedett a Csendes-óceán északnyugati részére, és az Észak-Amerikában valaha megfigyelt legszélsőségesebb hőviszonyokat hozta létre. Az átlagot 22 Celsius-fokkal meghaladó, rekordot jelentő hőmérsékleti értékekkel ez a hőhullám jelentős globális médiavisszhangot váltott ki.

Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám | ClimeNews

Az alábbiakban a Berkeley Earth hét forrást gyűjtött össze, hogy segítsen összefüggésbe hozni ennek a történelmi jelentőségű hőségeseménynek a nagyságrendjét.

1./ Nagyon meleg volt a Csendes-óceán északnyugati részén.

2./ Ez volt az egyik legsúlyosabb nyári hőhullám, amelyet Észak-Amerikában valaha is feljegyeztek.

3./ A Berkeley Earth’s Surface Temperature data set (BEST) lehetővé teszi a közelmúltbeli és történelmi hőmérsékleti trendek megjelenítését és letöltését a júniusi hőhullám által érintett számos helyen.

Az érintett régiók közül sokan 1950 óta mintegy ~1,1 °C-kal (2,0 °F) melegedtek. Ez valamivel kevesebb, mint a szárazföldön ez idő alatt tapasztalt átlagos felmelegedés.

Az alábbi linkekre kattintva az egyes helyszínek adatlapjára navigálhat:

Washington State | Oregon | Seattle | Portland | Vancouver | Canada

Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám | ClimeNews

4./ Az Egyesült Államokban a nyarak az elmúlt 50 év során ~0,8 °C-kal melegedtek.

Ez a felmelegedés mértéke kisebb, mint a szárazföldön a nyári felmelegedés átlagos mértéke. Ennek ellenére még mindig elegendő ahhoz, hogy a forró időjárás és a rekordmagas hőmérsékleti értékek növekedésére számítsunk.

5. Igen, a szélsőséges hőséges események a globális felmelegedésnek és az éghajlatváltozásnak tulajdoníthatók.

Az éghajlatkutatók egyetértenek abban, hogy a hőhullámok és a szélsőséges hőséges események a globális felmelegedés következtében egyre valószínűbbé és szélsőségesebbé válnak. A környezeti hőmérséklettel való egyszerű és közvetlen kapcsolatuk révén a hőhullámok a globális felmelegedéssel a legközvetlenebbül összefüggésbe hozható időjárási szélsőségek közé tartoznak. Bár a tudósok biztosak abban, hogy a globális felmelegedés miatt a hőhullámok súlyosabbá válnak, a globális felmelegedésnek a csendes-óceáni északnyugati hőhullámra (vagy bármely más hőhullámra) gyakorolt hatásának mértékét csak idővel lehet felmérni.

A Carbon Brief összeállította ezt a cikket, valamint ezt az interaktív térképet, amely elmagyarázza, hogyan határozzák meg az éghajlatkutatók, hogy a szélsőséges időjárási események összefüggésben vannak-e az éghajlatváltozással, vagy a várható szórás tartományába esnek-e.

6. Összességében 2021 jóval hűvösebb évnek ígérkezik, mint 2020, azonban továbbra is jelentős regionális eltérések maradnak.

Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám | ClimeNews

A hőhullámok ellenére.

A rekordot jelentő 2020-as év után 2021 első négy hónapját a Csendes-óceánban mostanra gyengülő La Nina-mintázat lehűlő hatása jellemezte; az áprilisig jelentett hőmérsékleti adatok alapján 2021 a 7. legmelegebb év lesz. Ugyanakkor továbbra is jelentős regionális eltérések tapasztalhatók, és az Északi-sarkvidék, Ázsia és a Közel-Kelet területein mind jelentős meleg volt áprilisban.

Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám | ClimeNews

7. Az e heti történelmi “hőgomolygásról” bővebben olvashat a Berkeley Earth nemrégiben megjelent médiabeszámolójában.

Dr. Robert Rohde és Dr. Zeke Hausfather, a Berkeley Earth klímakutatóinak további kommentárjai és meglátásai a történelmi hőhullámmal kapcsolatban az alábbi linkeken keresztül érhetők el.

Climate change may cause historic heatwaves more often than once every 1,000 years, experts say – via ABC News

Here’s what’s causing record temperatures in the Pacific Northwest – via The Washington Post

First thing: officials warn historic heatwave in North America is just the beginning – via The Guardian

[VIDEO] Northwest heatwave causes blackouts, damage, and health risks – via NBC News

‘Hard to comprehend’: experts react to 121 degrees in Canada – via The Washington Post

Forrás:

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.