Felelőtlen társaságok

A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek “aranylázának” tanúja

Éghajlatváltozás jelentés: Az ukrajnai háború a fosszilis tüzelőanyagok “aranylázát” ösztönzi.

Az orosz gáztól való diverzifikáció új cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokba történő beruházásokat jelentett.

A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek “aranylázának” tanúja – állítja egy vezető éghajlat-változási kutatók által készített új jelentés.

Az Oroszország ukrajnai inváziója által felpörgetett energiaárak emelkedése új olaj- és gázipari beruházásokhoz vezetett.

A Climate Action Tracker (CAT) jelentése szerint a világot a “visszafordíthatatlan felmelegedés” veszélye fenyegeti.

Széleskörű egyetértés van abban, hogy a fosszilis tüzelőanyagok által termelt üvegház hatású gázok kibocsátását 2030-ig drasztikusan csökkenteni kell.

Ezt tekintik az egyetlen olyan útnak, amely a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 fokon belül tarthatja, és elkerülheti az éghajlatváltozás legkárosabb hatásait.

“Úgy tűnik, hogy valóban aranyláz van az új fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra iránt” – mondta Niklas Höhne professzor a NewClimate Institute-tól, a CAT partnerétől a BBC Newsnak.

“Állítólag ez rövid távon segít az energiaellátásban, de az új infrastruktúra, ha egyszer megépül, évtizedekig ott lesz, és biztosan lemaradunk az éghajlati célokról” – mondta.

Orosz gáz

A jelentés akkor látott napvilágot, amikor a diplomaták az ENSZ bonni éghajlat-változási konferenciáján újabb, energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak közepette találkoznak.

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatváltozással foglalkozó megbízottja a konferencia előtt a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborút nem szabad ürügyként felhasználni arra, hogy a világ szénfüggőségét meghosszabbítsák. Kritizálta, hogy számos nagy ország nem tartja be a 2021-es COP26 klímacsúcson tett ígéreteit.

Az ukrajnai háború kezdete óta a legtöbb nyugati ország arra törekszik, hogy csökkentse vagy teljesen leállítsa az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlását.

Sokan ambiciózusabb célokat jelentettek be a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára való átállásra, miközben nem orosz gáz- és olajforrásokat is keresnek.

A Climate Action Tracker (CAT) szerint Németországban, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában és Kanadában új cseppfolyósított földgáz (LNG) létesítmények létesítését tervezik. Az Egyesült Államok, Katar, Egyiptom és Algéria is megállapodást írt alá cseppfolyósított földgáz exportjáról az EU különböző részeibe, míg Nyugat-Afrikában újjáélesztik a gázprojekteket.

“Visszafordíthatatlan felmelegedés”

“Ha mindezek a tervek megvalósulnak, akkor vagy hatalmas, elkallódott vagyontárgyakként végzik, vagy visszafordíthatatlan felmelegedésbe zárják a világot” – áll a CAT jelentésében.

Az ENSZ tudósai azonosítottak bizonyos eseményeket, például a nagy jégtakarók vagy a permafroszt olvadását, amelyek “fordulópontként” működhetnek, és további gyorsuló éghajlatváltozást indíthatnak el.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatáról a megújuló energiaforrások felé való elmozdulásra irányuló uniós terveket kritika érte, mivel továbbra is a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát finanszírozzák.

Az úgynevezett “REpowerEU” keretében akár 12 milliárd eurót is elkülönítettek gázvezetékekre és cseppfolyósított földgáz (LNG) importálására szolgáló létesítményekre, ami az Európai Bizottság szerint rövid távú lépés az energiaellátás biztosítására, amíg a megújuló kapacitások kiépülnek.

A szél- és napenergia ma már olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Jackdaw gázmező

Az Egyesült Királyságban a szabályozó hatóságok a múlt héten jóváhagyták egy olyan gázmező fejlesztését az Északi-tengeren, Aberdeentől keletre, amely a brit gáztermelés 6,5%-át képes kitermelni. A Shell Jackdaw-mezőre vonatkozó javaslatait tavaly októberben eredetileg környezetvédelmi okokból elutasították, és a jóváhagyásra akkor került sor, amikor a brit kormány a hazai energiatermelés növelésére törekszik.

“Turbózzuk a megújuló energiaforrásokat és a nukleáris energiát, de most is reálisan látjuk az energiaszükségleteinket” – írta akkoriban Kwasi Kwarteng brit üzleti miniszter a Twitteren. “Szerezzünk be több gázt a brit vizekről, amire szükségünk van, hogy megvédjük az energiabiztonságot”.

Jonah Fisher
BBC környezetvédelmi tudósító

Forrás: BBC


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago