Pandémiák: A túlnépesedés elkerülhetetlen következménye

2020 eleje óta a COVID-19 könyörtelenül terjed a Földön, széles körű félelmet keltve, és így vagy úgy, de hatással van a 7,8 milliárd lakos szinte mindegyikének életére. A több mint 119 millió fertőzéssel és közel 2,7 millió halálesettel a cikk írásának időpontjában az emberi és gazdasági költségek nehezen mérhetőek, és minden bizonnyal még jó ideig növekedni fognak.

Pandémiák: A túlnépesedés elkerülhetetlen következménye | ClimeNews

A modern orvostudományba vetett hitünk, valamint az emberiség vonakodása a kényelmetlen kérdésekkel való szembenézéstől azt jelenti, hogy a modern világjárványok esetében rövid az emlékezet. A COVID-19 korántsem az első, és mivel a világ népessége továbbra is exponenciálisan növekszik, valószínűleg nem is az utolsó.

A tudósok és kutatók már évek óta nem kételkednek a túlnépesedés és a világjárványok növekvő valószínűsége közötti közvetlen kapcsolatban, mind regionális, mind globális szinten.

IPBES jelentés “A biológiai sokféleség és a járványok”

Richard Preston 1994-ben megjelent The Hot Zone című könyvét, az ebola eredetéről és hatásairól szóló non-fiction thrillert amerikai tudósok a tudomány évszázadát alakító 100 könyv közé sorolták. Ebben Preston így írt:

A Föld immunrendszere, hogy úgy mondjam, felismerte az emberi faj jelenlétét, és elkezdett működésbe lépni. A Föld megpróbál megszabadulni az emberi parazita által okozott fertőzéstől.

Az orvostudomány fejlődése ellenére a zoonózisvírusok (állatokról emberre terjedő vírusok) által okozott járványok száma az elmúlt 50 évben megnégyszereződött. Ez a tendencia szorosan összefügg a népességnövekedéssel, mivel az emberi és állati élőhelyek egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ennek elsődleges oka a széles körű erdőirtás, amely továbbra is számtalan faj természetes élőhelyét pusztítja el, és sokukat arra kényszeríti, hogy az urbanizáltabb területekre vándoroljanak.

Anne Larigauderie, az IPBES, az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó szakértői testületének ügyvezető titkára a következőket írta:

A földhasználat változásának növekvő tendenciái a kereskedelem és a globális utazások növekvő tendenciáival együtt várhatóan növelni fogják a jövőben a világjárványok gyakoriságát.

A következőkben példákat említünk az emberiséget az utóbbi időkben sújtó egyéb világjárványokra.

Kolera

1961-től napjainkig hét kolerajárvány volt világszerte. Ez a hasmenéses betegség, amelyet a Vibrio cholerae baktériumot tartalmazó szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása okoz, még ma is velünk van. Becslések szerint évente 1,3-4 millió embert fertőz meg, és évente akár 143 000 ember halálát is okozhatja.

Hongkongi influenza (H3N2)

A hongkongi influenza 1968-ban alakult ki, amikor az ázsiai influenza “N” fehérjéje egyesült a madárinfluenza-törzsekből származó új “H” fehérjével. Ismeretes, hogy 1970 végéig legalább 1 millió ember halálát okozta, bár a becslések szerint a halálesetek száma akár 4 millió is lehetett. A hongkongi influenza ma is forgalomban van, de a szezonális influenza kevésbé káros törzseként.

Pandémiák

AIDS

Úgy vélik, hogy a HIV nagy valószínűséggel csimpánzokról terjedt át az emberre, és ez az átvitel már évtizedekkel az 1980-as évekbeli megjelenése előtt megtörténhetett. A halálos immunhiányos betegség több mint 30 millió ember halálát okozta, és bár a fertőzés aránya csökkent, becslések szerint még mindig mintegy 38 millió ember él AIDS-szel. A mai napig nem áll rendelkezésre vakcina a fertőzés megelőzésére.

Pandémiák: A túlnépesedés elkerülhetetlen következménye | ClimeNews

Sertésinfluenza (H1N1)

Ahogy a neve is mutatja, a sertésinfluenzáról eredetileg azt hitték, hogy sertésekből származik (bár ez továbbra is vitatott). A H1N1 influenza egy változata, de egyedi génkombinációval, először 2009-ben mutatták ki emberekben, és gyorsan világjárvánnyá vált. A sertésinfluenza az első évben mintegy 575 000 ember halálát okozta. Szezonális influenzaváltozatként továbbra is forgalomban van, de ma már a szokásos influenza elleni vakcinák védelmet nyújtanak ellene.

Ebola

Az ebola egy halálos betegség, amelyet vadon élő állatok, például a természetes gazdatestek, a gyümölcsdenevérek terjesztenek. A vírust eredetileg az 1970-es években azonosították. Kitöréseket fedeztek fel a közép-afrikai esőerdők közelében, és a fertőzöttek folyadékkal vagy szövetekkel való érintkezés útján gyorsan átterjesztették másokra. A leghalálosabb járvány Nyugat-Afrikában tört ki 2014 és 2016 között, ahol közel 29 000 megbetegedést regisztráltak, ami több mint 11 300 halálos áldozatot követelt. Bár az ebola áldozatait támogató gyógyszerekkel lehet kezelni, nincs ismert gyógymód. A halálozási arány közel 50%, a legtöbb áldozat súlyos belső és külső vérzésbe hal bele.

„A járványok a túlnépesedés elkerülhetetlen következményei.” Yan Vana

A világjárványok és az emberi túlnépesedés közötti közvetlen kapcsolat soha nem volt még ilyen egyértelmű.

„Az emberi népesség növekedésével az ökoszisztémák megváltoznak. Az erdőket fakitermelésre hasznosítják, a tájakat mezőgazdasági és bányászati érdekek miatt kivágják, és a hagyományos pufferzónák – amelyek egykor elválasztották az embereket az állatoktól vagy az általuk hordozott kórokozóktól – jelentősen csökkennek vagy elvesznek.” – olvasható a közleményben. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2016-os jelentése.

A COVID-19 csupán a legújabb figyelmeztetés arra, hogy az emberiség folyamatos terjeszkedésének, a természeti környezet önkényes pusztításának és a bolygó erőforrásainak mohó fogyasztásának súlyos ára van. Logikátlan módon ez egy olyan figyelmeztetés, amelyet túl sokan továbbra sem vesznek figyelembe.

Rampasek, László A.
Forrás: © Falcondale Press – Friends of Retha

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.