A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek “aranylázának” tanúja

Éghajlatváltozás jelentés: Az ukrajnai háború a fosszilis tüzelőanyagok “aranylázát” ösztönzi.

A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek "aranylázának" tanújaAz orosz gáztól való diverzifikáció új cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokba történő beruházásokat jelentett.

A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek “aranylázának” tanúja – állítja egy vezető éghajlat-változási kutatók által készített új jelentés.

Az Oroszország ukrajnai inváziója által felpörgetett energiaárak emelkedése új olaj- és gázipari beruházásokhoz vezetett.

A Climate Action Tracker (CAT) jelentése szerint a világot a “visszafordíthatatlan felmelegedés” veszélye fenyegeti.

Széleskörű egyetértés van abban, hogy a fosszilis tüzelőanyagok által termelt üvegház hatású gázok kibocsátását 2030-ig drasztikusan csökkenteni kell.

Ezt tekintik az egyetlen olyan útnak, amely a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 fokon belül tarthatja, és elkerülheti az éghajlatváltozás legkárosabb hatásait.

A szén-dioxid-piacokról beszélgetés John Kerryvel

“Úgy tűnik, hogy valóban aranyláz van az új fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra iránt” – mondta Niklas Höhne professzor a NewClimate Institute-tól, a CAT partnerétől a BBC Newsnak.

“Állítólag ez rövid távon segít az energiaellátásban, de az új infrastruktúra, ha egyszer megépül, évtizedekig ott lesz, és biztosan lemaradunk az éghajlati célokról” – mondta.

Orosz gáz

A jelentés akkor látott napvilágot, amikor a diplomaták az ENSZ bonni éghajlat-változási konferenciáján újabb, energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak közepette találkoznak.

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatváltozással foglalkozó megbízottja a konferencia előtt a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborút nem szabad ürügyként felhasználni arra, hogy a világ szénfüggőségét meghosszabbítsák. Kritizálta, hogy számos nagy ország nem tartja be a 2021-es COP26 klímacsúcson tett ígéreteit.

Az ukrajnai háború kezdete óta a legtöbb nyugati ország arra törekszik, hogy csökkentse vagy teljesen leállítsa az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlását.

Sokan ambiciózusabb célokat jelentettek be a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára való átállásra, miközben nem orosz gáz- és olajforrásokat is keresnek.

A Climate Action Tracker (CAT) szerint Németországban, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában és Kanadában új cseppfolyósított földgáz (LNG) létesítmények létesítését tervezik. Az Egyesült Államok, Katar, Egyiptom és Algéria is megállapodást írt alá cseppfolyósított földgáz exportjáról az EU különböző részeibe, míg Nyugat-Afrikában újjáélesztik a gázprojekteket.

“Visszafordíthatatlan felmelegedés”

“Ha mindezek a tervek megvalósulnak, akkor vagy hatalmas, elkallódott vagyontárgyakként végzik, vagy visszafordíthatatlan felmelegedésbe zárják a világot” – áll a CAT jelentésében.

Az ENSZ tudósai azonosítottak bizonyos eseményeket, például a nagy jégtakarók vagy a permafroszt olvadását, amelyek “fordulópontként” működhetnek, és további gyorsuló éghajlatváltozást indíthatnak el.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatáról a megújuló energiaforrások felé való elmozdulásra irányuló uniós terveket kritika érte, mivel továbbra is a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát finanszírozzák.

Az úgynevezett “REpowerEU” keretében akár 12 milliárd eurót is elkülönítettek gázvezetékekre és cseppfolyósított földgáz (LNG) importálására szolgáló létesítményekre, ami az Európai Bizottság szerint rövid távú lépés az energiaellátás biztosítására, amíg a megújuló kapacitások kiépülnek.

A világ az új fosszilis tüzelőanyag-projektek "aranylázának" tanújaA szél- és napenergia ma már olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Jackdaw gázmező

Az Egyesült Királyságban a szabályozó hatóságok a múlt héten jóváhagyták egy olyan gázmező fejlesztését az Északi-tengeren, Aberdeentől keletre, amely a brit gáztermelés 6,5%-át képes kitermelni. A Shell Jackdaw-mezőre vonatkozó javaslatait tavaly októberben eredetileg környezetvédelmi okokból elutasították, és a jóváhagyásra akkor került sor, amikor a brit kormány a hazai energiatermelés növelésére törekszik.

“Turbózzuk a megújuló energiaforrásokat és a nukleáris energiát, de most is reálisan látjuk az energiaszükségleteinket” – írta akkoriban Kwasi Kwarteng brit üzleti miniszter a Twitteren. “Szerezzünk be több gázt a brit vizekről, amire szükségünk van, hogy megvédjük az energiabiztonságot”.

Jonah Fisher
BBC környezetvédelmi tudósító

Forrás: BBC


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.