Önkéntes piac (VER)

Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert?

Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert, és hogy ez mit jelent mind az új piaci szereplők, mind a szén-dioxid-kibocsátási egységek nagyméretű, hosszú távú vásárlói számára?

Önkéntes szén-dioxid-piac. Kereslet + előrejelzés.

Mivel minden eddiginél több vállalat vásárol szén-dioxid-kibocsátási egységeket, az önkéntes széndioxidpiacon nagy az aktivitás, és az árak gyorsan emelkednek.

Carbon Price

Az önkéntes széndioxidpiac egyre kifinomultabbá és dinamikusabbá válik, miközben a szén-dioxid-kibocsátási egységek ára az előrejelzések szerint tovább emelkedik. A COP26 megerősítette, hogy a széndioxidpiacok jelentős szerepet játszhatnak a globális nettó nullára való átállásban. És az önkéntes széndioxidpiac 2021-ben először majdnem elérte az 1 milliárd USD-s csúcsot.

Sok vállalat a meglévő széndioxidárakra alapozta éghajlatváltozási stratégiáját, ezért a piac mai és jövőbeli alakulásának megértése soha nem volt még ilyen fontos – mind a vállalatok céljainak elérése, mind a globális éghajlatváltozási fellépés szempontjából.

Michael Weber, a South Pole karbonportfólió igazgatója

A világjárvány hatásaival kapcsolatos félelmek ellenére a VCM jelentősen nőtt 2020-ban, és tovább növekedett 2021-bewn. A Trove Research szerint az elsődleges az önkéntes karbonpiac értéke 190%-kal ugrott meg az elmúlt évben, és csaknem elérte az 1 milliárd USD-t.

A két terület, ahol a legnagyobb emelkedést tapasztalták az elmúlt évben, a természetalapú projektekből származó kreditek (pl. erdőmentési (ProForestation) projektek), valamint a széndioxid-kiegyenlítési és széndioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló kibocsátáscsökkentési rendszereknek (CORSIA) való megfelelések.

Az elmúlt 10 évben 836 millió tonna CO2eq-t csökkentettünk, távolítottunk el az önkéntes karbonpiacnak (VCM-nek) köszönhetően.

Egyfelől a fenti ábra a South Pole előrejelzését mutatja a széndioxidpiac lehetséges fejlődéséről. Másfelől, a Trove piackutató cég előrejelzése szerint az önkéntes széndioxidpiac 2022-ben 50-80%-kal fog növekedni, 1,5 és 1,7 milliárd USD közötti összegre. Továbbá a kereslet jelentős megugrását jósolják: 5-10 szeres a következő tíz évben; 8-20 szoros 2040-ig, 2050-ig pedig 10-30 szorosára fog növekedni.

Az emelkedő széndioxidár belső csökkentésre ösztönzi a vállalatokat és egyre ambiciózusabb széndioxid-csökkentési projektek fejlesztését teszi lehetővé.

A széndioxid-kibocsátási egységek vásárlása árat szab a vállalat karbonlábnyomához; és ez döntési szemponttá, döntési eszközzé válik. Ugyaiis, ahogy a széndioxid-kibocsátási egységek ára emelkedik, a döntéshozók kénytelenek mérlegelni, hogy költséghatékonyabb-e a széndioxid-kibocsátás csökkentéssel visszanyesni a karbonlábnyomukat, vagy kompenzálják karbonkreditek megvásárlásával.

Minél magasabb a szén-dioxid ára, annál nagyobb az üzleti haszon a vállalatok számára, hogy először a csökkentésre összpontosítsanak, így csak az igazán elkerülhetetlen kibocsátásokat kompenzálják tanúsítvánnyal, éghajlatvédelmi projektek utófinanszírozásával.

A növekvő széndioxidárak segítenek abban, hogy a globális felmelegedést gyorsabban és jobban 1,5 °C alá szorítsuk, tisztességesebben.

A magasabb árak lehetővé teszik a projektek tulajdonosai és a fejlesztők számára, hogy új, ambiciózusabb éghajlatvédelmi projektekbe fektessenek be. Olyan projektekbe, amelyek túlmutatnak a jogszabályi előírásokon a követelményeket meghaladó mértékben.

A széndioxid-kibocsátási egységek árait összekapcsolhatjuk a a projekt fenntartható fejlődéssel kapcsolatos járulékos előnyeivel, mint például a biológiai sokféleség védelme, a közegészségügy javítása és új foglalkoztatási lehetőségek. Tekintettel a hatalmas potenciálra a fejlődő országok éghajlatváltozási projektjeiben, a széndioxid-kibocsátás finanszírozása segíthet a fenntartható fejlődés finanszírozásában ott, ahol ez a legfontosabb a legnagyobb szükség van rá. Minél magasabb az ár, annál nagyobb a pozitív hatás.

2022 nagyon alkalmas év arra, hogy belépjen valaki az önkéntes piacra. Még van karbonkredit, nem kell rá várni, de már nem sokáig. Viszonylag gyorsan lehet karbonsemleges aki megcsinálja, vagy megcsináltatja a karbonlábnyom számítást és miután szembesült vele, hamar döntést hoz a kiegyenlítésről. Ezt követően programot készít annak csökkentéséhez.

A klímaváltozás itt van, és itt is fog maradni még egy jó darabig. A cikk írása közben kaptam a hírt, hogy Pécsett a Mártírok útján térdig járnak az emberek az esővízben.

Rampasek, László A.

Források: Trove Research – Voluntary carbon market 1Q22 in review webinar
South Pole – The voluntary carbon market: eight things to know for the year ahead


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago