Vészhelyzet

A VILÁG TUDÓSAINAK SZÖVETSÉGE

A Világ Tudósainak Szövetsége 26,000 tag 180 országból (ALLIANCE OF WORLD SCIENTISTS – AWS) több ezer tudós közös nemzetközi hangját adja a globális éghajlati válsággal és a környezeti tendenciákkal kapcsolatban azzal a szándékkal, hogy a felhalmozott tudást cselekvéssé alakítsa.

A Tudósok figyelmeztetése egy dokumentumfilm egy kutatóról, aki mozgalmat indított, hogy arra ösztönözze a tudósokat, hogy segítsenek a tudományos ismereteket tettekre váltani. Ez a történet arról szól, hogy a tudósok világszerte ráébrednek arra, hogy szükség van arra, hogy a bolygó és a bolygótól függő emberek sorsának szószólóivá váljanak. A teljes film alább megtekinthető, a trailer pedig a Vimeón érhető el. A tudósok és a polgárok egyaránt részt vehetnek és segíthetnek, ha lejjebb görgetnek ezen az oldalon.

 

Az oktatók órai feladatként elolvastathatják a tanulókkal a World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2022 című cikket, és megtekinthetik a The Scientists’ Warning (35 perc) című kísérőfilmet.

Ezt a filmet az Oregon State Productions készítette. A részletekért és a többi filmről szóló információkért lásd a honlapjukat.

 

A produkciót finanszírozó crowdfunding-támogatók listája itt érhető el.

Mit tehetsz TE az éghajlatváltozás ellen? Töltse ki ezt a kvízt, hogy megtudja.

Íme a tudósok ígérete, amely a filmben is szerepel.

A világ polgárainak különösen azt kell tudniuk, hogy:

  • Az egyre bővülő emberi vállalkozás fenntarthatatlan.
  • Gyorsan kell cselekednünk, és gyors, bátor és átalakító változásokat kell elérnünk, hogy elkerüljük a mérhetetlen szenvedést.
  • A tudósoknak őszinte és néha kényelmetlen igazságokat kell közölniük a hatalmon lévőkkel.
  • Az igazság kimondása jelentős hatással lesz a hatalomra a politikai döntéshozókra és az eredményekre.
  • Sok tudós közös hangja segíthet abban, hogy a tudásból cselekvés legyen.

Tudósokként megfogadjuk, hogy együtt fogunk kiállni a pozitív változás érdekében, és elkötelezzük magunkat amellett, hogy felszólalunk a Föld bolygó életét fenyegető veszélyekről.

Kérjük, terjessze széles körben ezt a fogadalmat másolással és beillesztéssel, nyomtatással, a közösségi médiakártya használatával vagy a weboldal linkjének megosztásával. További információért lásd William J. Ripple A Scientist’s Warning Odyssey című esszéjét. A filmben a fogadalmat szavaló tudósok listája itt érhető el.

A World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2022 (A világ tudósainak figyelmeztetése az éghajlati vészhelyzetre 2022) a bolygó életjeleit követő értékelés, amelynek középpontjában az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák és a szélsőséges időjárás áll (lásd a Forbes, a The Daily Mail és a CBS News cikkeit). Kérjük, segítsen népszerűsíteni a dokumentumot a közösségi média eszköztárunkban található anyagok megosztásával.

Rampasek, László A.
Forrás: Oregon State Univer


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago