Egyre több ember dolgozik a megújulók iparában

A globális megújulóenergia iparban foglalkoztatottak száma elérte a több mint 8,1 millió főt 2015 végére, ami 5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, jelentette be a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség, az IRENA. Továbbá, az erősen olajfüggő Egyesült Államokban 18 százalékkal csökkent a fosszilis alapú termelésben való foglalkoztatottak száma.

Egyre több ember dolgozik a megújulók iparában - ClimeNewsAz ügynökség korábbi jelentéseiből kiderül, hogy az előző évben szintén növekedett a szektorban foglalkoztatottak száma, amely a megújulóenergetika fejlődését mutatja. A növekedés ugyan kisebb ütemű volt, mint a korábbi évben, azonban a szélesebb skálán történt az emelkedés, több szegmenset érintve. A legnagyobb mértékű bővülés a nap- és a szélenergia iparában történt 22- illetve 21 százalékos emelkedéssel. Az ábrán szereplő 8,1 milliós adat nem tartalmaz körülbelül 1,3 millió közvetlen munkahelyet, amelyek nagy vízerőművek hatáskörébe tartoznak.

A globális létesítések száma folyamatosan emelkedést mutatnak, a csökkenő létesítési költségeknek köszönhetően. Az iparág Kínában foglalkoztat a legtöbb embert, 3,5 millió dolgozót, ezt követi Brazília, az Egyesült Államok, India, Japán és Németország. A kisebb ütemű növekedés az egyes régiókban történő gépesített megújulóenergetikai üzemek elterjedésének következménye.

A fosszilis energiatermelés hanyatlását mutatja, hogy a szektorban való foglalkoztatottak száma 18 százalékkal csökkent.

Forrás: smartinvest