407,7 ppm szén-dioxid szint és ez már drámai

407,7 ppm szén-dioxid szint és ez már drámai - ClimeNews
Ha valakinek még kétségei lennének a klímaváltozás súlyosságával kapcsolatban, akkor ajánlom a lentebb található cikkeket. Volt szerencsém beszélni egy kedves barátommal Romániában – aki az itt felhasznált eredeti képeket is küldte – és Ő elmondta, hogy óriási félelem töltötte el már a vihar látványától, és megélni az ilyesmit szokatlan volt arrafelé. Van itt más probléma is. Sokkal gyorsabb a klímaváltozás üteme a vártnál és ennek miértjéért nem kell messzire menni. Itt van a legnagyobb tettes, mégpedig a Föld referenciapontján most mért CO2 szint 407,70 ppm értéke. Sajnos a folytatódó környezetszennyezés mértékével arányosan emelkedik, ennek megfelelően nő az üvegházhatás, emelkedik az óceánok hőmérséklete, onnan gyorsul a páraképződés, hatalmas felhőóceánok alakulnak ki, aminek benne vagyunk a tengelyébe és itt pedig elszabadult a szélsőségek pokla az időjárásban. Hatalmas hőhullámok még hatalmasabb viharokkal és a klímamenekültekkel ez az egész meg van fűszerezve!

Itt pedig üzenem Áder János Köztársasági Elnök Úrnak – akit nagyon tisztelek -, hogy a saját házunk táján tegyen rendet. Szeretném olvasni a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, hogy felszólította a legnagyobb karbonlábnyommal rendelkező Magyarországon működő vállalatokat (akik egyébként nagyban tesznek a klímaváltozásra), hogy azonnali komoly lépéseket tegyenek a karbonlábnyomuk megszüntetésére. Továbbá szólítsa fel a parlamentet, hogy ennek megfelelően alkossák meg a törvényi hátteret. Nagyon dicséretes, hogy ezt megteszi a tíz legnagyobb károsanyag kibocsájtó ország vezetőivel, de talán hitelesebb lenne, ha ezt kicsiben is produkálná! Azonnal kezdheti a Mátrai Erőművel ahol hegyekben égetik a szenet, de a WWF (gondolom) szívesen segít neki egy listával, ami nem titkos. Továbbá mi az, hogy a több évtizeddel ezelőtt kirobbant karbonbotrányt követően 2016-ban nem kötelező, hogy legyen minden magyar vállalkozásnak független szervezettel auditált karbonlábnyomhoz tartozó csökkentési terve, amit végre is hajt! Könyörgöm, ha tényleg tenni akarunk valamit, akkor azt tegyük meg itthon és utána lehet a példát továbbadni…

Rampasek László

Óriási vihar pusztított Erdélyben

Furtuna - Óriási vihar pusztított Erdélyben - ClimeNews

Két halálos áldozatot is követelt az Erdélyen átvonuló esti vihar. A Temes megyei Perjámoson (Periam) villámcsapás ölt meg egy pásztort, a Maros megyei Marosvécsen (Brancovenesti) pedig egy kétéves gyermek halt meg, miután fa dőlt a gépkocsira, amelyben szüleivel utazott.

Tornádó - Óriási vihar pusztított Erdélyben - ClimeNewsA tornádószerű vihar a Maros megyei Kutyfalván (Cuci) és a szomszédos Marosdátoson (Dataseni) okozta a legnagyobb károkat. A két faluban több mint 300 ház tetőszerkezete sérült meg, az orkánerejű szél elragadta a tetőcserepeket. A vihar Kutyfalván alig tíz perc alatt hét házat teljesen tető nélkül hagyott, és két templom tornyának a fedelét is letépte. Marosdátoson öt ház maradt teljesen tetőzet nélkül.

Tornádó - Óriási vihar pusztított Erdélyben - ClimeNewsA vihar fákat és villanyoszlopokat döntött ki, és egy furgont is felborított. Maros megyében 60 település maradt áram nélkül. A romániai meteorológiai szolgálat hétfőn újabb első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést bocsátott ki a Partiumra, a Bánságra és Erdély nyugati megyéire. Itt hétfő kedden 11 óráig heves esőzések, viharok várhatók. A csapadékmennyiség helyenként akár a négyzetméterenkénti 50 litert is meghaladhatja.

Forrás: MTI

Mintegy ezer házat rongált meg a jégeső Szabolcsban

407,7 ppm szén-dioxid szint és ez már drámai - ClimeNewsKözel ezer házat rongált meg a kedd esti jégeső Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében. Az egyik épület annyira megrongálódott, hogy az ott élő családot ki kellett telepíteni – közölte Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A kárfelmérések alapján a második, kedd délelőtti jégeső Csengersimán száz, Tiszabecsen pedig több mint tíz helyen okozott károkat. Így már az ezerhez közelít a viharban megsérült épületek száma, mondta el Dóka.

A helyi hivatásos tűzoltók és mentők mellett Budapestről is átcsoportosítottak két autót és tizennégy embert, hogy segítsen a környezeti károk felszámolásában és a háztetők javításában. Rajtuk kívül a helyszínre érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja.

407,7 ppm szén-dioxid szint és ez már drámai - ClimeNewsA Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 speciális húsztagú mentőcsapata a tetők helyreállításában segít. A segélyszervezet egymillió forintos gyorssegélyből tetőléceket és tetőfóliákat biztosít a rászorultaknak Rozsályon és környékén. A szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalon, valamint „viharkárosultak” megjelöléssel a KDB Bank 13555555-5555555-55555555 számlaszámon keresztül várja az adományokat.

A kedd hajnali vihart és jégverést követően az Aegon Magyarország biztosítóhoz közel 330 bejelentés érkezett az érintett településekről. Az ügyfelek által becsült kár meghaladja a 46 millió forintot, az átlagos kárösszeg 143 ezer forint, írja közleményében a pénzintézet.

Forrás: index.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.