Felelős társaságok

Az Ethereum lopakodó lépése, a karbonlábnyom törléséhez

Az Ethereum a figyelem középpontjába került a MERGE-vel, amely a vártnál 99,99%-kal jobban csökkentette a kriptó energiafelhasználását és karbonlábnyomát.

A második legnagyobb kriptopénz – az Ethereum – nemrég egyik napról a másikra megszüntette az energiafogyasztását azzal, hogy áttért a MERGE nevű új “proof of stake” blokkláncrendszerre.

A hálózat teljes energiafelhasználásának drasztikus csökkentésére tervezett frissítés valóban ezt tette.

Az első becslések szerint az energiafogyasztás csökkenése körülbelül 99,95%-os. A MERGE azonban még ezt is túlszárnyalta: a becsültnél 99,99%-kal kevesebb energiát használt fel.

A szoftverfrissítés az Ether karbonlábnyomát is ugyanennyivel csökkentette.

Ethereum energiafelhasználása a Merge előtt

Az úgynevezett MERGE-t azért hajtották végre, mert a kriptopénz protokollok, mint a Bitcoin és az Ethereum energiaintenzitása forró téma az Egyesült Államokban.

Valójában a Fehér Ház közzétett egy jelentést, amely részletesen bemutatja a kriptobányászati műveletek energiahatásait.

A kriptobányászok, köztük a Bitcoin és az Ethereum, egy energiaigényes konszenzusmechanizmust használnak, amelyet “proof of work”-nak (PoW) neveznek.

A becslések szerint a Proof of Work 2021-ben az Egyesült Államok teljes villamosenergia-felhasználásának körülbelül 0,9-1,7%-át tették ki.

Korábban a PoW mechanizmus megkövetelte, hogy a bányászok nagy teljesítményű számítógépekkel dolgozzanak, hogy bonyolult titkosításokat (számításokat) oldjanak meg a tokenek vagy Ether megszerzéséhez.

Az Ethereum korábban ugyanolyan fenntarthatatlan PoW-mechanizmuson futott, mint a Bitcoin. Ez a konszenzusos rendszer annyira nem hatékony, ahogy az alább látható.

Ethereum lábnyom az egyesülés előtt

Az egyesülés előtt egyetlen Ethereum tranzakció körülbelül 264 kWh energiát fogyasztott a Digiconomist adatai szerint.

Ez megegyezik egy átlagos amerikai háztartás 9 napos fogyasztásával.

Ami még ennél is rosszabb, az a karbonlábnyom: ugyanez az egyetlen Ethereum-tranzakció 125 kgCO2-t bocsát ki.

Ez a kibocsátás megegyezik azzal, mintha 20 900 órán keresztül néznénk a YouTube-ot! Ez több mint 2 évnyi nézésnek felel meg.

Ugyanakkor a teljes éves Ethereum-lábnyom közel 54 Mt CO2. Ez megegyezik Szingapúr teljes kibocsátásával.

Sőt, ha a Bitcoin és az Ethereum egy ország lenne, a becslések szerint az együttes energiafelhasználásuk a 12. helyen állna a világon, évi több mint 300 TWh-val.
Ezek a lábnyomok csökkentek, miután az Ethereum áttért a “Proof of Stake” (PoS) kriptobányászati modellre.

Karbonlábnyom a MERGE után

A PoS nem igényel számítógépeket, és környezetbarátabb, energiatakarékosabb módot kínál a kriptohasználóknak az éterük letétbe helyezésére. Ezt a folyamatot “tétgyűjtésnek” nevezik.

A MERGE utáni PoS-nál nincs többé energiaigényes bányászati eszközök hálózata, amelyek egymással versengenek a következő blokk elkészítéséért az alapul szolgáló blokklánc számára. A PoS esetében inkább a vagyon játszik főszerepet a blokkok létrehozásának folyamatában.

A drága GPU-k és magas specifikációk helyett a felhasználóknak csak egy egyszerű laptopra és egy stabil internetkapcsolatra van szükségük.

Az eredmény az Ethereum energiafelhasználásának hatalmas csökkenése.

Az Ethereum PoS és a PoW, valamint a Bitcoin energiafelhasználásának összehasonlításához itt egy jó illusztráció magától a kripto cégtől.

Forrás: Ethereum blog

Ami a károsanyag-kibocsátást illeti, a kriptó lábnyoma egyetlen tranzakció esetében is mindössze 0,01 kg CO2-ra csökkent. Ez mindössze 2 óra YouTube-nézésnek felel meg.

Az éves teljes karbonlábnyomát tekintve 54 Mt CO2-ról mindössze 0,01 Mt CO2-ra csökkent.

Ethereum lábnyom az egyesülés után

Néhány iparági szakértő, mint például a ConsenSys, megjegyezte, hogy az Ethereum MERGE-je a “legnagyobb dekarbonizáció a technológia történetében”.

Ha egy vállalat karbonkrediteket szeretne szerezni a kibocsátás ilyen mértékű csökkentéséből, az hatalmas összeg lenne. Egy karbonkredit egyenlő egy tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével.

Emellett a karbonkredit vásárlásokkal támogatott kriptotokenek is egyre nagyobb teret nyernek az utóbbi időben.

És bár más blokklánc hálózatok, mint a Bitcoin, a Ravencoin és az Ergo növekvő hash-arányokat tapasztaltak a MERGE után, a masszív energiafelhasználásuk már nem kötődik az Ethereumhoz.

Így az Ethereumnak sikerül levetkőznie azokat a környezetvédelmi problémákat, amelyek továbbra is megrázzák a kriptopénzek világát.

Az Enterprise Ethereum Alliance egyik vezetőségi tagja így nyilatkozott az új PoS-mechanizmusról:

“Ez a frissítés nagyon jelentős, és úgy gondolom, hogy lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan nyilvános Ethereum blokklánc megközelítésekben is gondolkodjanak, amilyet korábban nem tettek.”

A jövőre nézve sokan azt jósolták, hogy a kriptobányászat további zöldítése az Egyesült Államokban folytatódik, ahogy a világ a nettó nulla kibocsátás felé száguld.

Rampasek, László A.
Forrás: Carbon Credits.com


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

16 perc ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago