Elon Musk bedöntötte a bitcoin árfolyamát

Bezuhant a kriptodeviza árfolyama, miután a Tesla-vezér közölte: környezetvédelmi okokból mégsem lehet majd bitcoinért Teslát venni.

Zuhanni kezdett a bitcoin és a többi kriptodeviza – sőt, a Tesla – jegyzése is, miután a vezető elektromos autógyár elnök-vezérigazgatója a Twitteren közölte: mégsem lehet majd az autóikhoz virtuális fizetőeszközökkel hozzájutni.

Mint írta, a bitcoin bányászat miatt rohamosan nőni kezdett a környezetszennyező fosszilis anyagok, különösen a szén felhasználása.

A kriptodeviza jó ötlet, de ez nem mehet a nagyfokú környezetkárosítás rovására

– írta Musk, hozzátéve, hogy a Tesla által eddig vásárolt bitcoint nem adják el, de csak akkor akarják használni, ha a kriptobányászat áttér környezetkímélőbb technológiákra. A Tesla az utolsó üzleti negyedévben közel 100 millió dollárt keresett a bitcoin eladásából.

A bejelentésre esni kezdtek a kriptodevizák jegyzései. A bitcoin árfolyama például kora reggel 15 százalékos gyengüléssel, 48 ezer dolláron állt, holott nemrég még 55 ezer dollárt ért egy bitcoin, ennyiért már egy jól felszerelt Model3-at lehetett kapni.

A lépés azért is meglepő, mert a Tesla idén februárban 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, és márciusban tette lehetővé autóik megvásárlását bitcoinért, holott a kriptobányászat környezeti kárairól már éve óta lehet tudni. Klímaaktivisták már akkor tiltakoztak Muskék lépése ellen.

A Föld ökológiai egyensúlyát veszélyeztetheti a bitcoin

Vita az ökológiai lábnyomról

Szakértők szerint a bitcoin karbonlábnyoma nagyjából Szingapúréval egyezik meg, az előállításához szükséges energiafogyasztás pedig annyi, mint Hollandiáé – írta az MTI.

Egy bitcoinnal foglalkozó magyar szaklap szerint ugyanakkor nem elég azt megnézni, hogy mennyi energiát használnak fel a bányászat során.

Az is fontos, hogy pontosan milyen energiáról van szó

– írja a bitcoinbazis.hu szerzője, emlékeztetve arra a két évvel ezelőtti kutatásra, amely szerint a bitcoin bányászat 74,1% megújuló energiaforrásokat használt.

Elképesztő környezetszennyezés a kriptovaluták mögött!

Mit akart ezzel Musk?

A globális bányászat csaknem 60%-a ugyanis Kínában történt, ahol a legtöbb bányászfarmot a nagyon olcsó energiaárakat biztosító tartományokban találhatjuk (pl. Szecsuán), ahol hidroelektrikus műveket használnak – írja a magyar szaklap.

A BBC által idézett piaci elemzők úgy látják, ezzel a lépéssel Musk le akarta csillapítani azoknak a befektetőiknek az aggályait, akiknek fontos szempont a klímaváltozás és a fenntarthatóság.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.