A szén-dioxid kompenzáció piaca továbbra is élénk

A szén-dioxid kompenzáció piaca továbbra is élénk, sőt a kötelező piaci szereplők érdeklődése is megnőtt iránta.

A VCS nyerte meg az Enviromental Finance szervezet “Legjobb Önkéntes Szabvány” 2018-ban díját.

Az Enviromental Finance szervezet részéről bejelentették, hogy a választók a Verified Carbon Standard-ot (VCS-t) “Legjobb Önkéntes Szabvány”-nak választották 2018-ban. Több mint 1000 szavazatot nyújtottak be ebben a kategóriában.

A szén-dioxid kompenzáció piaca továbbra is élénk - ClimeNews - Hírportál

Az Enviromental Finance szervezet díjai elismerik a környezetvédelmi piacok vezető szereplőinek tapasztalatát és leleményességét. Nagyra értékelik mindazokat, akik VCS-t választottak, és várják, hogy továbbra is támogassák azokat a projekteket világszerte, amelyek keményen dolgoznak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében. A több mint 1400 tanúsított VCS-projekt a mai napig összesen több mint 270 millió tonna üvegházhatást okozó gázkibocsátást csökkentett vagy távolított el a légkörből; ezek a projektek kulcsfontosságúak a klímaváltozás elleni harcban.

Magyarországon a VCS típusú karbonkreditekkel történő kiegyenlítések meghatározó szereplője az OurOffset Ltd. ahol több mint 120 projektet tartanak nyilván és az ebből létrehozható 2,5 millió darab karbonkreditet.
A szén-dioxid kompenzáció piaca továbbra is élénk - ClimeNews - Hírportál

Meg kell említeni, hogy a VCS mellett már világszinten elérhető a leghatékonyabb típusú karbon kompenzációra alkalmas karbonkredit, a QFPC is. Ez a típus dokumentáltan akár több százszor költséghatékonyabb klímavédelmi stratégiát[1] valósít meg, mint más a globális felmelegedés megállítását megcélzó projekt. Az is egy érdekes információ, hogy a karbonkiegyenlítések tonnánkénti árai az elmúlt egy évben több mint 200%-ot emelkedtek. Feltételezhetően azért, mert megnőtt irántuk a kereslet. Lehet elindult valami ? …

Rampasek László

[1] Hawken, P.: Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming Penguin Books (April 2017)