Idióták a klímacsúcson: kisiklatta a tárgyalásokat az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes

Az olajhatalmak összefogtak, és együtt torpedózták meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány javaslatait.

Idióták a klímacsúcson: kisiklatta a tárgyalásokat az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes - ClimeNews - Hírportál

Óriási felzúdulást keltett az ENSZ Katowiczében zajló klímacsúcsán az USA és Oroszország: összefogtak Szaúd-Arábiával és Kuvaittal, hogy lesöpörjék az asztalról az államszövetség októberi, apokalitpikus klímajelentésének javaslatait. A dokumentum iránymutatásában foglaltak biztosítanák, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a Föld melegedését. Ehhez viszont nagy változtatásokra lenne szükség a globális gazdaságban, melyeknek a fosszilis tüzelőanyagok ipara, köztük az olajágazat látná a legnagyobb kárát.

A Guardian beszámolója szerint a visszalépés sokkolta a többi ország küldöttét a klímacsúcs vasárnap esti vitáján. A klímatudósok pedig most amiatt kezdtek el aggódni, hogy ezzel a gesztussal Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag a klímaváltozás tagadóinak élére állt, és a jövőben a passzív ellenállásból átlendül a munkásságuk aktív aláásásába.

Az ENSZ klímaügyi csoportjának (IPCC) október eleji jelentése lesújtó képet festett a bolygó állapotáról: megállapították, hogy már csak tizenkét évünk maradt arra, hogy megmentsük a Földet. A globális károsanyag-kibocsátást a számításaik szerint ugyanis 2030-ig van már csak lehetőségünk drasztikusan csökkenteni – hogy aztán 2050-ig teljesen meg is szüntessük – ahhoz, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a hőmérséklet-emelkedést. Ha ezt elbukjuk, akkor olyan pályára áll a bolygó melegedése, ami néhány évtizeden belül megszünteti az emberi civilizációt abban a formában, ahogy ma ismerjük.

Amikor a jelentést szombaton a klímacsúcs résztvevői elé terjesztették, a négy olajhatalom, Szaúd-Arábia vezetésével jelezte, hogy nem fogadják be a dokumentumot, azaz nem kívánják a benne megfogalmazott javaslatokat kötelező érvényűként kezelni. Helyette a tanulmányban leírtakat csupán tudomásul veszik, ez viszont azt jelenti, hogy a kormányoknak sokkal könnyebb lesz figyelmen kívül hagyni a benne foglalt klímamentő javaslatokat. A dokumentum befogadásának indítványa így, konszenzus híján elbukott.

A négy olajország elzárkózása olyan vitát robbantott ki a csúcson, melyet a Guardian értékelése szerint a hátralévő öt nap alatt aligha tudnak majd rendezni a résztvevők. Az Európai Unió, a világ legkevésbé fejlett 47 országát egyesítő tömb, valamint afrikai, latin- és dél-amerikai országok is egyetértettek ugyanis a klímajelentés befogadásában. Most a jelentést támogatók közül többen is elítélték a négy különutast, a klímatudósokkal együtt.

Aggasztó a helyzet. Szaúd-Arábia mindig helytelenül viselkedett a klímamegbeszéléseken, de amíg egyedül voltak, vagy csak Kuvait állt mellettük, felül lehetett bírálni őket. Most, hogy az USA és Oroszország is csatlakozott hozzájuk, sokkal veszélyesebb helyzet alakult ki

– mondta Alden Meyer, az Aggódó Tudósok Uniójának (Union of Concerned Scientists) igazgatója. Hozzátette, szégyenletes lenne az USA-nak, ha tartanák magukat ehhez az új irányhoz. “Donald Trump a főtagadó. Személyes érdeke fűződik a tudósok leszólásához. De a tudomány nem megy innen sehová. A termodinamika törvényeit pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni”- közölte.

A csúcson résztvevő klímavédő aktivista csoportok egyetértenek abban, hogy a négy különutas ország kormányait mélyen átszövik a fosszilis tüzelőanyagok ipara által diktált érdekek. Ez nem különösebben nagy megfejtés, és a négyes ebben nincs is egyedül: a G20-nemzeteknél annyira erős a szén-, olaj- és gázlobbi, hogy a klímavédő ígéretek ellenére még mindig vagyonokat pumpálnak a fosszilis tüzelőanyagok iparába. Ezért a károsanyag-kibocsátásuk nem csökken, ami odáig vezetett, hogy néhány év visszaesés után 2018 minden idők legdurvább széndioxid-kibocsátását hozta el. Donald Trump egyébként sem tétlenkedik, újabb intézkedései eltörlik az új szénerőművek építésének korlátozását az USA-ban.

Forrás: Guardian