Civilizáció

Az idei júniusban rekord meleg volt

Milyen volt az időjárás júniusban? Frankfurtban, a legmelegebb német városban a várostervezők milyen technikákat alkalmaznak a város nyári hűtésére, kezdve a háztetők zölddé tételétől a légfolyosókig?

A legfrissebb időjárási adatok

A Copernicus Climate Change Service legfrissebb adatai szerint globálisan az idei júniusban rekord meleg volt, a hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal volt az átlag felett.

Látható, hogy Afrika egyes részein és az amerikai kontinensen is az átlagosnál melegebb volt. Míg Dél-Európában az átlagosnál hidegebb, Skandináviában és Közép-Európában melegebb volt múlt hónapban.

A nagy kiugrás Szibériában volt, ahol az év eddig jóval melegebb volt az átlagosnál. Ennek a hatalmas térségnek néhány területe hűvösebb volt múlt hónapban, de az Északi-sarkvidéken júniusban tartós hőhullámot, 38 fokot is mértek.

Ebben sok tényező játszik szerepet. Martin Stendel klímakutató elmondta, hogy már a tavasz is melegebb volt a megszokottnál, és azóta több egymást követő héten át egy blokkoló magasnyomású rendszer volt Észak-Szibériában. Júniusban és júliusban természetesen éjféli nap van, így a nap ez alatt a magas nyomás alatt süt egész nap, és ez vezetett a nagy meleghez.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

Az európai városok hogyan alkalmazkodnak?

Az európai városok hogyan alkalmazkodnak az emelkedő globális hőmérséklethez? Frankfurt Németország egyik legmelegebb városa, ahol néhány okos tervvel küzdenek a hőség ellen. Lara-Maria Mohr, a projekt vezetője szerint, ha a háztetőket zölddé teszik, akkor rengeteg zöld teret és hűtést nyernek a város számára.

Van egy zöld terület, amely Frankfurt „légfolyosója” – ide nem építenek magas épületeket, hogy a vidéki hűvösebb levegő beáramolhasson a belvárosba. Egy olyan városban, ahol a hőmérséklet tavaly 40 fok feletti új rekordot ért el, ez tervezett döntés.

Hans-Georg Dannert szakértő arról beszélt, hogy először az egész várost kell nézni, és a hűvösebb, friss levegőjű területeket össze kell kapcsolni a többi résszel a „légfolyosókkal”. Zöld területeknek is kell lenniük a városban: parkoknak, fáknak, sétányoknak. És különleges intézkedésekre is szükség van, mint például a városban felállított ivókutakra.

Az új épületekre kötelező zöldtetőt vagy homlokzatot kialakítani, és támogatják a zöldtetőket a magánházakon is. A növények ugyanis segítenek lehűteni a környezetet.

Lara-Maria Mohr elmondta, hogy a zöldtetőknek számos pozitív hatása van: védik az épületet, hőszigetelik és lehűtik. Ez költségmegtakarítást is jelent. Elnyelik a zajt, a növények kiszűrik a finom port, és az erős esőzések hatásait is tompítja. Ezenkívül az épület minden lakója élőhelyet kap, a rovarok és a madarak is.

A víz is fontos, a belvárosban porózusabb felületeket használnak, hogy a párolgás hűtse az utcákat. A városon kívül pedig összegyűjtik az esővizet.

Az átlaghőmérséklet emelkedik, miközben a várost kényelmessé és élhetővé szeretnék tenni. Maurice Wagner városvédő elmondása szerint ha nem cselekednek most, akkor a következmények egyértelműek: a kockázati csoportok számára komoly problémákkal járhatnak, beleértve az idő előtti halált is. De még fiatal és fitt emberek is megszenvedik a hatást, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba. És a városok elveszítik az életminőséget, ha nem lépnek.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago