A balkáni üzemek mérgezik az Európai Unió levegőjét

19 000 – azok száma ez, akik az elmúlt három évben a nyugat-balkáni széntüzelésű erőművek légszennyezése miatt vesztették életüket a Balkánon, Kelet-Európában és az ehhez közel eső területeken. Az EU fellépése javíthatna a helyzeten.

 

A Bankwatch és az Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpont új kutatása szerint az EU-ban a helyzet javul, mivel az országok bezárják a szénbányákat és végrehajtják az ipari kibocsátásokra vonatkozó jogszabályokat.

Az unióval szomszédos országokban azonban egyre rosszabb a helyzet.

“A Nyugat-Balkán 18 üzeme jelenleg több mint 221 uniós üzemnek megfelelő kén-dioxidot bocsát ki” – ismertette a helyzetet Pippa Gallop, CEE Bankwatch Network délkelet -európai energetikai tanácsadója.

A kén-dioxid mérgező gáz, amely nagyon káros az emberi egészségre, különösen a tüdőbetegségben szenvedők számára. Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a kén-dioxid miatti halálesetek fele az Európai Unióban történt. Olaszország, valamint Magyarország és Románia volt a legsúlyosabban érintett.

Denis Žiško számára – aki a boszniai Tuzla szénerőmű melletti otthonából nyilatkozott az Euronewsnak – az információ nem új, de a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják.

“A helyzet az, hogy a légszennyezés nem ismeri fel a határokat. Emlékszem, amikor megbeszélések folytak az ugljeviki szénerőmű építéséről. Magyarország panaszkodott a környezetszennyezésre, amely ebből a szénerőműből érkezik a területükre. Tehát nem új információ, hogy a szennyezés a határokon átnyúlik” – mondta Denis Žiško, aki az energia és éghajlatváltozás program koordinátora a tuzla székhelyű Ökológiai és Energiaközpontnál.

Denis reméli, hogy azok a nyugat-balkáni kormányok, amelyek ezt még nem tették meg, sürgősen kitűzik szénerőművek bezárásának dátumát. És hogy az EU rá is kényszeríti őket erre. A Bankwatch azonban attól tart, hogy ez jelenleg nem uniós prioritás.

AUSZTRIA BEZÁRTA UTOLSÓ SZÉNERŐMŰVÉT

“Fontos megjegyezni, hogy az EU kereskedik ezen áram egy részével a nyugat-balkáni régióval. Ezért az EU valamilyen módon részesül ebből az olcsó áramból, amelynek nem fizeti költségeit, és amely nem felel meg a jogszabályoknak. Tehát ha a nyugat-balkáni országok részt akarnak venni az EU villamosenergia-piacán, akkor valóban a szabályok szerint kell eljárniuk, és az EU -nak valóban fokoznia kell fellépését ennek biztosítása érdekében” – figyelmeztetett Pippa Gallop.

Ez azt jelentené, hogy az EU több szigort és kevesebb jutalmat használ a nyugat-balkáni partnerek kezelésére. De mivel az uniós csatlakozási tárgyalások elakadtak, Denis Žiško egyhamar nem lát reményt a változásokra.

“Úgy tűnik, hogy különösen az Európai Unió elégedett a status quo-val. Tehát mivel nem tudnak megoldást találni a Nyugat-Balkánon és különösen Boszniában felmerülő politikai kérdésekre, mivel mi csak egy őrült ország vagyunk, hajlandóak továbbra is biztosítani ezt az infúziót ennek a majdnem halott betegnek, hogy továbbra is így éljen, mert nem tudják, hogyan törjenek ki a Boszniában uralkodó politikai zűrzavarból” – avat be a részletekbe Denis Žiško.

Minden tekintet október elejére szegeződik, amikor az EU nyugat-balkáni csúcstalálkozónak ad otthont. A Bizottság közleménye szerint arra ösztönzik a Nyugat-Balkánt, hogy a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének dátumát határozzák meg a kibocsátás csökkentésének hatékony eszközeként. A párizsi megállapodás céljainak eléréséhez az egész világnak el kell kezdenie továbblépnie a fosszilis tüzelőanyagokról – véli Brüsszel.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.