Az idei júniusban rekord meleg volt

Milyen volt az időjárás júniusban? Frankfurtban, a legmelegebb német városban a várostervezők milyen technikákat alkalmaznak a város nyári hűtésére, kezdve a háztetők zölddé tételétől a légfolyosókig?

A legfrissebb időjárási adatok

A Copernicus Climate Change Service legfrissebb adatai szerint globálisan az idei júniusban rekord meleg volt, a hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal volt az átlag felett.

Látható, hogy Afrika egyes részein és az amerikai kontinensen is az átlagosnál melegebb volt. Míg Dél-Európában az átlagosnál hidegebb, Skandináviában és Közép-Európában melegebb volt múlt hónapban.

Az idei júniusban rekord meleg volt | ClimeNews - Hírportál

A nagy kiugrás Szibériában volt, ahol az év eddig jóval melegebb volt az átlagosnál. Ennek a hatalmas térségnek néhány területe hűvösebb volt múlt hónapban, de az Északi-sarkvidéken júniusban tartós hőhullámot, 38 fokot is mértek.

Ebben sok tényező játszik szerepet. Martin Stendel klímakutató elmondta, hogy már a tavasz is melegebb volt a megszokottnál, és azóta több egymást követő héten át egy blokkoló magasnyomású rendszer volt Észak-Szibériában. Júniusban és júliusban természetesen éjféli nap van, így a nap ez alatt a magas nyomás alatt süt egész nap, és ez vezetett a nagy meleghez.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

Az európai városok hogyan alkalmazkodnak?

Az európai városok hogyan alkalmazkodnak az emelkedő globális hőmérséklethez? Frankfurt Németország egyik legmelegebb városa, ahol néhány okos tervvel küzdenek a hőség ellen. Lara-Maria Mohr, a projekt vezetője szerint, ha a háztetőket zölddé teszik, akkor rengeteg zöld teret és hűtést nyernek a város számára.

Van egy zöld terület, amely Frankfurt „légfolyosója” – ide nem építenek magas épületeket, hogy a vidéki hűvösebb levegő beáramolhasson a belvárosba. Egy olyan városban, ahol a hőmérséklet tavaly 40 fok feletti új rekordot ért el, ez tervezett döntés.

Hans-Georg Dannert szakértő arról beszélt, hogy először az egész várost kell nézni, és a hűvösebb, friss levegőjű területeket össze kell kapcsolni a többi résszel a „légfolyosókkal”. Zöld területeknek is kell lenniük a városban: parkoknak, fáknak, sétányoknak. És különleges intézkedésekre is szükség van, mint például a városban felállított ivókutakra.

Az új épületekre kötelező zöldtetőt vagy homlokzatot kialakítani, és támogatják a zöldtetőket a magánházakon is. A növények ugyanis segítenek lehűteni a környezetet.

Lara-Maria Mohr elmondta, hogy a zöldtetőknek számos pozitív hatása van: védik az épületet, hőszigetelik és lehűtik. Ez költségmegtakarítást is jelent. Elnyelik a zajt, a növények kiszűrik a finom port, és az erős esőzések hatásait is tompítja. Ezenkívül az épület minden lakója élőhelyet kap, a rovarok és a madarak is.

A víz is fontos, a belvárosban porózusabb felületeket használnak, hogy a párolgás hűtse az utcákat. A városon kívül pedig összegyűjtik az esővizet.

Az idei júniusban rekord meleg volt | ClimeNews - HírportálAz átlaghőmérséklet emelkedik, miközben a várost kényelmessé és élhetővé szeretnék tenni. Maurice Wagner városvédő elmondása szerint ha nem cselekednek most, akkor a következmények egyértelműek: a kockázati csoportok számára komoly problémákkal járhatnak, beleértve az idő előtti halált is. De még fiatal és fitt emberek is megszenvedik a hatást, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba. És a városok elveszítik az életminőséget, ha nem lépnek.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.