Önkéntes piac (VER)

Az ország első teljesen karbonsemleges vitaminmárkája

Egészen eddig a vitaminkészítmények is hozzájárultak a klímaváltozáshoz. A Netamin ezen változtatott most és Magyarországon elsőként érte el a 100%-ban karbonsemleges működést.

A téli vitaminpótlás témája minden évben előkerül, de a koronavírus-járvány miatt még talán soha nem volt annyira fontos, mint most. Táplálék-kiegészítőkkel ez könnyebben megy, de valljuk be, e termékek környezeti hatására nem igazán szoktunk gondolni.

 

Miért is számít ez? Minden terméknek, amit megveszünk, van karbonlábnyoma – vagyis kötődik hozzá üvegházhatású gázkibocsátás. A vitaminok, táplálékkiegészítők esetében sincs ez másképp.

A karbonlábnyom azonban mérsékelhető, sőt semlegesíthető is. Szén-dioxid kompenzációnak nevezzük, amikor egy vállalat olyan projektet támogat, amely csökkenti a Föld szén-dioxid szintjét. Így egyensúly jön létre a légkörbe kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyiség között.

Hogyan váltak karbonsemlegessé a Netamin vitaminok és táplálékkiegészítők?

A Netamin magyar tulajdonú vállalat, amely immár 10 éve foglalkozik vitaminok, gyógynövény-alapú készítmények és egyéb táplálékkiegészítők fejlesztésével, forgalmazásával. Csapatuk missziója, hogy „aki csak nyitott rá, annak segítsen egy egészségesebb és boldogabb életet élni.”

A vállalat környezetvédelmi célkitűzései között vállalta, hogy működését – beleértve az operatív működést és a termékek gyártását, szállítását is – 2020-ban 100%-ban karbonsemlegessé teszi. A cél megvalósult, így a Netamin lett Magyarország első karbonsemleges táplálékkiegészítő márkája.

A karbonlábnyom semlegesítését egy amazóniai esőerdővédő projekt támogatásával érik el, amely összesen több mint 117 ezer hektár területet óv meg az illegális erdőirtástól. Az erdőség természetes szén-dioxid megkötőként ellensúlyozza a Netamin által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget is.

A támogatás a trópusi esőerdőben élő, súlyosan veszélyeztetett állatfajok védelmét és munkahelyek teremtése, fenntartható erdőgazdálkodás révén a helyi szegénység csökkentését is lehetővé teszi.

„Az üres ígéretek ideje rég lejárt, most cselekedni kell”

Habár a koronavírus miatti lezárások és korlátozások után – ideiglenesen – számottevően csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, ez kevés a sikerhez. A globális felmelegedés megakadályozása érdekében állandó jelleggel kell csökkenteni a szén-dioxid-szintet.

„A tét bolygónk, gyermekeink, unokáink sorsa. A Netamin termékekkel vásárlóink nemcsak egészségüket, de közös kincsünk, a Föld bolygó egészségét is segítenek megóvni” – fejti ki Benkovics Péter, a Netamin vezető életmód-tanácsadója, egyúttal a karbonsemlegesség-projektjük felelőse.

„Tudósok szerint a klímaváltozás tekintetében már a huszonnegyedik órában vagyunk. Ezért az üres ígéretek ideje rég lejárt, most cselekedni kell. Mi ezt tesszük, és reméljük, sokan követik is majd a példánkat.”

Forrás: Netamin.hu


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago