Miért van ennyi függő és elmebeteg?

Aki “fogyasztónak” tartja magát, az valójában nem más, mint egy hiszékeny, befolyásolható bolond. Persze nem az ő hibája… A reklámok a legprimitívebb érzelmeinkre hatva igyekeznek egyébként fontos szükségleteket (pl. biztonság, szabadság, boldogság) hozzákapcsolni túlárazott, haszontalan kacatokhoz és szolgáltatásokhoz (lásd: státuszszimbólum, shopping-függőség, stb.).

Miért van ennyi függő és elmebeteg? - ClimeNews

Aki magát fogyasztónak tartja, elhiszi a hazugságot, hogy a boldogságot a holmik adják meg (jelenleg az egyik cipőáruház plakátjain szinte szó szerint ez az üzenet olvasható). Pedig a valóságban ezt a természet, és az egészséges, szeretetteljes kapcsolatok biztosítják, amik ingyen vannak.

Nem csak a drog-, de alkohol-, cigaretta-, TV-, internet, evés-, sőt, shopping-függőség is létezik, sőt, sokkal elterjedtebbek, és épp olyan károsak. Ma már tudjuk, hogy a természeti népek körében sokkal alacsonyabb a függőségek és elmebetegségek előfordulási aránya, mert az ember a természettől távol megbolondul, szeretetteljes emberi kapcsolatok híján pedig függővé válik.[1][2] Csak ezt a profitorientált vállalatok nem reklámozzák, mert ha az emberek tudnák, akkor a tulajdonosoknak megcsappanna a bevétele, és így a hatalma. Persze nem feltétlenül kell ahhoz visszamennünk a kőkorszakba, hogy újra egészségesek és boldogok legyünk, csak kacatok gyűjtése helyett élőben kell érintkeznünk barátainkkal, családtagjainkkal, közösségünk tagjaival, és olyan sokat kell a természetben járnunk, amennyit csak tudunk.[3][4]

Megoldások: Mentális egészség ügyében segítenek a petíciók a parkokért, ugyanakkor az exponenciálisan terjedő automatizuáció fényében még jobb lehet az alapjövedelem/alapjuttatás bevezetése, mert akkor mindenki ott élhet, ahol szeretne, nem csak ott, ahol esetleg munkát talál.[5] Ha nem kötődne a városokhoz az a gondolat, hogy az ember ott talál munkát – és így megélhetést – akkor sokan elkezdenének menekülni onnan (valójában már most menekülnek; aki teheti, kertvárosokba költözik, hogy onnan járjanak be dolgozni). Ami a függőséget illeti, mi sem mutatja jobban annak szociális vonatkozását, mint hogy Portugáliában 10 évvel azután, hogy minden függőséget közegészségügyi problémává nyilvánítottak, és a drogfüggők számára klinikákat hoztak létre (ahol szerető környezetben segítik azokat, akik le akarnak szokni), felére csökkent a drogfüggők aránya.[6] Ezzel szemben az USA-ban szigorúan büntetik a droghasználatot, de így is egyre csak nő a drogfüggők aránya, mert egyre egyenlőtlenebb és embertelenebb az amerikai társadalom. Ez a tudomány diadala a tévhitek és elavult ideák fölött.

Sztella Nóra Kántor

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.