A klímakérdés helyzete 2021-ben

2021 kritikus év a klímaváltozás szempontjából. A Párizsi Klímaegyezmény alapján a kormányoknak el kell dönteniük, hogy miként csökkentsék a légköri szén-dioxid-kibocsátást, annak érdekében, hogy a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeit elkerüljék.

Vajon jó úton vagyunk-e, hogy a globális felmelegedést 1,5°C alatt tartsuk? A Climate Action Tracker bemutatja, milyen jó és rossz hírekkel szolgálhat az emberiség számára. (Frissítve: 2021. június)


Videóátirat

2021 döntő év az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Párizsi Megállapodás ütemterve szerint már idén fontos döntést kell hozni a kormányoknak klímaakciótervük frissítéséről. Jó úton haladunk afelé, hogy a globális felmelegedést 1,5°C-ra csökkentsük? Vannak jó és rossz híreink is, és a részletek sem elhanyagolhatók. Lássuk az adatokat!

A 2015-ös Párizsi Megállapodással minden ország megegyezett abban, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés átlagos mértékét jóval 2°C alatt tartják, és mindent megtesznek, hogy lehetőleg 1,5°C-ra csökkentsék. Kutatók szerint, beleértve az IPCC-t, ahhoz, hogy elérjük a 1,5°C-os határt, a üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ig a felére kell csökkenteni, a szén-dioxid kibocsátást pedig kb. 2050-ig nullára. Óriási kihívás, de nem lehetetlen.

Ezen információk a Climate Action Trackertől származnak, amely projekt a nemzeti vállalásokat és lépéseket ellenőrzi, és 2021. június 1-jén indult el.

A jó hír a 30 évvel későbbi állapotról szól. Egyre több kormány ígéri, hogy a kibocsátást a század közepére nettó nullára csökkenti, amely összhangban lenne a Párizsi Megállapodás célkitűzéseivel. 131 nemzeti kormány már vagy elfogadta a nettó zéró kibocsátási célokat, vagy egyeztet róluk. Ezek a célok az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 73%-át fednék le. Ebbe beletartozik az Európai Unió, amely ezt a célt törvénybe foglalta, az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Japán, Dél-Korea, Kanada, Kína és az Egyesült Államok, valamint számos kis szigetország. Azonban az országok jelenleg megvalósított intézkedései csak keveset változtatnak a jövőbeni kibocsátások mértékén. Ez olyan pályára állít minket, ahol a felmelegedés becsült értéke 2100-ra 2,9°C lesz. Ez katasztrofális klímaváltozáshoz vezet.

A Párizsi Megállapodás naprakész vállalásokra kötelezi az országokat, hogy elérjük a globális célt. Az utóbbi pár hónapban az EU, az USA, Kína és mások is tettek ilyen vállalásokat, és becsléseink szerint teljes megvalósításuk eredményeképpen 2100-ig 2,4°C-os felmelegedést várható. Ez már jobb, de messze van a 1,5°C-tól.

Van egy optimistább forgatókönyv. Tegyük fel, hogy az összes vállalásból és szándékból politikai irányelv lesz, amelyet tettek követnek, beleértve a tárgyalás alatt álló nettó zéró célokat, illetve azokat, melyeket még nem tartalmaz a Párizsi Megállapodás. Ez egy olyan pályára állítaná a világot, amely a globális felmelegedés mértékét 2°C alatt tartaná 2100-ra. Az 1,5°C-os cél eléréséhez elméletileg további, ambiciózusabb célok kitűzésére van szükség.

De ez csak az elmélet. A jelenlegi rövid távú lépések és tervek még nem elegek hosszú távon, és ez a rossz hír. Senkit nem fog meglepni a tény, hogy a rövid távú lépések, melyek választásokat dönthetnek el, nem elég bátrak hosszú távon, így a nagy vállalások a jövőbeli kormányokra hárulnak.

A következő kilenc évben fog eldőlni, hogy a század közepére el tudjuk-e érni a nettó zéró kibocsátást. Az első mérföldkő 2030. Akkorra meg kell feleznünk a kibocsátást, hogy az emberiség rákerüljön az 1,5°C-hoz vezető útra. Ha ezt a mérföldkövet nem érjük el, később csak nagyon drágán tudjuk behozni a lemaradást, vagy sehogy sem. De a már előterjesztett lépésekkel, még akkor is ha hozzávesszük az elmúlt hónapok fejleményeit, a globális kibocsátás épphogy csak stabilizálódni fog 2030-ra, ami hatalmas lemaradást jelent.

Nem felel meg a Párizsi Megállapodás szellemiségének, ha az egyes országok egyszerűen ugyanazokat vállalják, mint öt éve, vagy úgy változtatnak, hogy az érdemben nem vezet kibocsátáscsökkentéshez. Sajnos, eddig ez a helyzet Ausztrália, Mexikó, Oroszország, Szingapúr, Svájc és Vietnam esetében. Dél-Korea és Új-Zéland új vállalásokat ígér még ebben az évben. Talán Brazíliában a legrosszabb a helyzet, ahol az új vállalás még nagyobb kibocsátáshoz vezetne, mint a korábbi. Ezeknek az országoknak újra meg kell fontolniuk a döntéseiket. Végül, még mindig több tucat ország egyáltalán nem tett vállalást 2030-ra, mint például Indonézia és India, bár még van egy kis idejük, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg még a COP26 konferencia előtt. Összefoglalva, az összkép reményteljesebb, mint valaha, ha a 2050-es célokat nézzük, ugyanakkor a jelenlegi, rövid távú klímacélok nem efelé vezetnek.

Máshol vannak a jó hírek. Olykor meglepődhetünk, hogy milyen gyorsan tud egy egész szektor kizöldülni. Például, világszerte a megújuló energia az új norma energiatermelő kapacitás telepítése esetén, mivelhogy olcsóbb. Számos vezető autógyártó elektromos autók gyártására áll át, és a pénzügyi szektor, úgy tűnik, elkezdett kivonulni a fosszilis üzemanyagok piacáról. Továbbá, néhány ország már bejelentette, hogy felhagy a fosszilis üzemanyagok kitermelésével.

Meg kell találnunk azokat a komoly, bátor vezetőket, akik biztonságosabb útra vezetnek minket. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ha nem érjük el az 1,5°C-os célt, akkor a következő opció nem a 2°C, hanem az 1,6°C. A globális felmelegedés már eddig is érezhető hatásai nem fokozatosan, hanem hirtelen fognak beütni. Tehát, ha klímaváltozásról van szó, minden év, minden lépés és minden tizedfok számít.

Forrás: TED Conferences
Gabriella Orosz, fordító
Zsófia Herczeg, lektor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.