Az „ökológiai szegénységi csapda”

Az emberek évente a Föld erőforrásainak 173 százalékát használják fel.

Az „ökológiai szegénységi csapda” | ClimeNewsAz erőforrások felhasználásának üteme meghaladja a Föld biomassza-regenerációs kapacitását.
Kép: huyangshu/Shutterstock

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a természeti erőforrások fogyasztásának jelenlegi üteme messze meghaladja a bolygó biomassza megújulási képességét. A szerzők amellett, hogy rávilágítanak a fenntarthatóbb életmódok egyre sürgetőbb szükségességére, azt is bemutatják, hogy a gazdagabb országok védve vannak e biokapacitás-korlátozások hatásaitól, míg a szegényebb nemzetek viselik a fő terhet.

A biológiai erőforrás-biztonság érdekében egy országnak vagy a saját területén belül kell elegendő erőforráshoz jutnia ahhoz, hogy kielégítse lakossága igényeit, vagy rendelkeznie kell azzal a pénzügyi erővel, hogy ezeket az erőforrásokat a nemzetközi piacon megvásárolja. Azok, amelyek e kritériumok egyikének sem felelnek meg, a tanulmány szerzői által „ökológiai szegénységi csapdának” nevezett jelenséggel szembesülnek, amikor a megfelelő élelmiszer, építőanyagok és egyéb alapvető szükségletek beszerzésének képessége a tét.

Az erőforrások határain

Annak meghatározásához, hogy a világ népességének hány százaléka nem rendelkezik erőforrás-biztonsággal, a tanulmány szerzői az összes országot ökológiai deficitjük szerint osztályozták, ami arra utal, hogy fogyasztásuk milyen mértékben haladja meg saját ökoszisztémájuk regenerációs képességét. Ezen elemzés alapján a nemzeteket a magas deficittel, alacsony deficittel, magas tartalékkal vagy alacsony tartalékkal rendelkező országok közé sorolták.

Ezeket az adatokat az egyes országok egy főre jutó bruttó hazai termékével (GDP) összevetve a kutatók képesek voltak megkülönböztetni azokat az országokat, amelyeknek nincsenek meg a biológiai erőforrásaik és a lakosság szükségleteinek kielégítéséhez szükséges vásárlóerejük.

Elemzésük szerint 1980-ban mintegy 2,5 milliárd ember – a világ népességének 57 százaléka – élt olyan országokban, amelyek ebbe az ökológiai szegénységi csapdába estek. 2017-re azonban ez a szám 5,4 milliárdra emelkedett, ami a világ népességének 72 százalékát foglalja magában.

Az erőforrás-fogyasztás általános ütemét vizsgálva a szerzők azt is megállapították, hogy mi mint faj 2017-ben a bolygó biokapacitásának 173 százalékát használtuk fel, szemben az 1980-as 119 százalékkal.

Talán nem meglepő módon az adatokból kiderült, hogy a nagy ökológiai deficittel rendelkező, magas jövedelmű országok lakói általában a legnagyobb fogyasztók is. Annak ellenére, hogy a világ népességének mindössze 14 százalékát teszik ki, az ebbe a kategóriába tartozók a bolygó erőforrásainak 52 százalékát használják fel. Ha a Földön mindenki átvenné ezeknek az országoknak az anyagi igényeit, a kutatók becslése szerint évente a bolygó biokapacitásának 367 százalékát használnánk fel.

Még a gazdag országok e csoportján belül is vannak olyanok, amelyek erőforrás-felhasználása sokkal kevésbé fenntartható, mint másoké. A szerzők számításai szerint például, ha a világ népessége ugyanolyan ütemben fogyasztaná az erőforrásokat, mint Dubai, akkor évente a Föld biológiai erőforrásainak 560 százalékát használnánk fel.

Az ilyen magas fogyasztási arányt jelenleg az erőforrások külföldről történő megvásárlásával tartják fenn, azonban a rendelkezésre állás csökkenésével az alacsonyabb jövedelmű nemzetek egyre inkább pénzügyi versenybe kerülnek, ami bizonytalan helyzetbe hozza őket.

Karbonsemleges Magyarország azonnal: tudomány és humánum

Ezek a számadatok együttesen azt mutatják, hogy az erőforrások bizonytalansága ma már minden ország számára növekvő fenyegetést jelent. Nem lesz könnyű megoldást találni erre a problémára, bár a szerzők több olyan eszközt is kiemelnek, amelyekkel orvosolni lehetne a helyzetet – többek között a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásával, a kisebb családok létrehozásának ösztönzésével és a kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztásával.

Rampasek, László A.
Forrás: IFLSCIENCE

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.