Civilizáció

Az USA és Kína elkötelezett a klímaválsággal kapcsolatban

Az USA és Kína megállapodnak az éghajlati válsággal kapcsolatos együttműködésről.

Az Egyesült Államok és Kína, a világ két legnagyobb szén-dioxid-szennyezője megállapodott abban, hogy sürgősen együttműködnek az éghajlatváltozás megfékezésében, néhány nappal azelőtt, hogy Joe Biden elnök a világ vezetőinek virtuális csúcstalálkozóját rendezi a kérdés megvitatására.

A megállapodást John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi különmegbízottja és kínai kollégája, Hszie Zsenhua a múlt héten Sanghajban folytatott kétnapos tárgyalások során érte el – olvasható a közös nyilatkozatban.

A két ország “elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik egymással és más országokkal az éghajlati válság kezelése érdekében, amelyet a szükséges komolysággal és sürgősséggel kell kezelni” – áll a nyilatkozatban.

Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, őt követi az Egyesült Államok. A két ország pumpálja ki a bolygó légkörét felmelegítő fosszilis tüzelőanyag-gázok közel felét. Együttműködésük kulcsfontosságú az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló globális erőfeszítések sikeréhez, de az emberi jogok, a kereskedelem és Kína Tajvanra és a Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követelései miatt megromlott kapcsolatok azzal fenyegetnek, hogy aláássák ezeket az erőfeszítéseket.

Az április 18-án Szöulban újságírókkal találkozó Kerry elmondta, hogy a nyilatkozatban szereplő megfogalmazás “erős”, és hogy a két ország egyetértett “a kritikus elemekben, hogy merre kell haladnunk”. A volt külügyminiszter azonban azt mondta: “A diplomáciában megtanultam, hogy nem a szavakra, hanem a tettekre kell hagyatkozni. Mindannyiunknak látnunk kell, mi történik”.

Megjegyezve, hogy Kína a világ legnagyobb szénfelhasználója, Kerry elmondta, hogy ő és kínai tisztviselők sokat beszélgettek arról, hogyan lehetne felgyorsítani a globális energiaátállást. “Soha nem zárkóztam el attól, hogy kifejezzem a sok-sok ember által osztott nézeteinket, miszerint a szén visszaszorítása elengedhetetlen, mindenhol” – mondta.

Biden 40 világvezető, köztük Hszi Csin-ping kínai elnök is meghívást kapott az április 22-23-i csúcstalálkozóra. Az Egyesült Államok és más országok várhatóan a találkozót megelőzően vagy a találkozón ambiciózusabb nemzeti célokat jelentenek be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint pénzügyi segítséget ígérnek a kevésbé gazdag nemzetek klímavédelmi erőfeszítéseihez.

Nem világos, hogy Kerry kínai látogatása mennyire fogja elősegíteni az amerikai-kínai együttműködést az éghajlati kérdésekben.

Miközben Kerry még Sanghajban tartózkodott, Le Yucheng kínai külügyminiszter-helyettes április 16-án jelezte, hogy Kína valószínűleg nem tesz új ígéreteket a jövő heti csúcstalálkozón.

“Egy 1,4 milliárd lakosú nagy ország számára ezeket a célokat nem könnyű teljesíteni” – mondta Le az Associated Pressnek adott pekingi interjújában. “Néhány ország azt kéri Kínától, hogy korábban érje el a célokat. Attól tartok, ez nem túl reális”.

A német és francia vezetőkkel tartott pénteki videótalálkozón Hszi azt mondta, hogy az éghajlatváltozás “nem válhat geopolitikai zsetonként, más országok megtámadásának célpontjává vagy kereskedelmi akadályok ürügyévé” – jelentette a hivatalos Hszinhua hírügynökség.

Arra vonatkozóan, hogy Xi csatlakozik-e a csúcstalálkozóhoz, Le azt mondta, hogy “a kínai fél aktívan tanulmányozza a kérdést”.

A közös nyilatkozat szerint a két ország “várakozással tekint” a jövő heti csúcstalálkozó elé. Kerry április 18-án azt mondta, hogy “nagyon reméljük, hogy (Xi) részt vesz” a csúcstalálkozón, de a döntés Kína feladata.

Biden, aki azt mondta, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem a legfőbb prioritásai közé tartozik, elnöksége első óráiban elérte, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozzon a 2015-ös történelmi jelentőségű párizsi klímaegyezményhez, visszacsinálva az elődje, Donald Trump által elrendelt amerikai kilépést.

Az üvegházhatású gázok nagy kibocsátói készülnek a novemberben a brit Glasgowban megrendezésre kerülő következő ENSZ klímacsúcsra. A csúcstalálkozó célja, hogy újraindítsa a globális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a párizsi megállapodásban foglaltaknak megfelelően 1,5 Celsius-fok (2,7 Fahrenheit-fok) alatt tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést.

Az amerikai-kínai nyilatkozat szerint a két ország fokozná “a többoldalú folyamatokban – köztük az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményében és a párizsi megállapodásban – tett lépéseiket és együttműködésüket”.

A közlemény szerint mindkét ország a glasgow-i konferencia előtt ki kívánja dolgozni hosszú távú stratégiáit is, és “megfelelő intézkedéseket kíván hozni a fejlődő országok energetikai átállását támogató nemzetközi beruházások és finanszírozás maximalizálása érdekében”.

Hszi tavaly bejelentette, hogy Kína 2060-ra szén-dioxid-semlegessé válik, és 2030-ra szeretné elérni kibocsátásának csúcspontját. Márciusban a Kínai Kommunista Párt ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben 18%-kal csökkenti az egységnyi gazdasági teljesítményre jutó szén-dioxid-kibocsátást, ami megfelel az előző ötéves időszakra kitűzött célnak. A környezetvédők szerint azonban Kínának többet kell tennie.

Biden ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok 14 éven belül átáll a kibocsátásmentes energiaszektorra, és 2050-re teljesen kibocsátásmentes gazdasággal fog rendelkezni. Kerry más nemzeteket is arra ösztönöz, hogy addigra kötelezzék el magukat a szén-dioxid-semlegesség mellett.

Forrás: Hürriyet Daily News

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

8 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago