Civilizáció

A világ az éghajlati “szakadék” szélén áll

ENSZ főtitkár: A világ az éghajlati “szakadék” szélén áll, mivel a hőmérséklet-emelkedés folytatódik.

WMO/Gonzalo Bertolotto | Jéghegyek az antarktiszi Bellingshausen-tengerben.

A Föld hőmérséklete továbbra is töretlenül emelkedik, 2020 az eddigi három legmelegebb év egyike lesz, miközben a szélsőséges időjárási események a COVID-19 járvánnyal együtt milliókat érintenek.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kiemelt jelentése szerint a Globális Éghajlat Helyzetéről szóló jelentés szerint a globális átlaghőmérséklet 2020-ban mintegy 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Ez a szám “veszélyesen közel van” ahhoz az 1,5 Celsius-fokos határértékhez, amelyet a tudósok az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elhárítása érdekében szorgalmaznak.

A 2015 óta eltelt hat év volt a legmelegebb, és az idén kezdődött évtized volt a valaha volt legmelegebb.

“A szakadék szélén állunk” – mondta António Guterres főtitkár az eredményeket bejelentő sajtótájékoztatón.

A WMO szigorú figyelmeztetése a héten tartandó, Joe Biden amerikai elnök által összehívott virtuális klímacsúcs előtt hangzott el, amelynek célja, hogy ösztönözze az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a világ összes nemzete által elfogadott, 2015-ös történelmi jelentőségű párizsi megállapodásban foglalt célok teljesítésére irányuló erőfeszítéseket.

A főtitkár sajtótájékoztatója a “Globális éghajlat 2020-as helyzetéről szóló jelentés” bemutatására

UN Photo/Eskinder Debebe | António Guterres főtitkár bemutatja a globális éghajlat 2020-as helyzetéről
szóló jelentést az ENSZ New York-i székhelyén.

Ez valóban sorsdöntő év az emberiség jövője szempontjából… kötelezzük el magunkat, hogy cselekedjünk az éghajlat stabilizálása és a természet elleni háború befejezése érdekében – ANTÓNIO GUTERRES

[Forrás: UN.org 19 April 2021]

Üdvözlöm a sajtó minden képviselőjét.
Ez egy ijesztő jelentés.
A világ minden vezetőjének és döntéshozójának el kell olvasnia.
2020 példátlan év volt az emberek és a bolygó számára. A COVID-19 világjárvány uralta.

Ez a jelentés azonban azt mutatja, hogy 2020 a szélsőséges időjárási és éghajlati katasztrófák másik példátlan éve volt.

Az ok egyértelmű.

Az antropogén éghajlatváltozás – az emberi tevékenység, az emberi döntések és az emberi ostobaság által okozott éghajlati zavarok.

A hatások katasztrofálisak.

A jelentésben szereplő adatoknak mindannyiunkat riasztaniuk kell.

2020-ban 1,2 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az iparosodás előtti időkben. Veszélyesen közeledünk a tudományos közösség által meghatározott 1,5 Celsius-fokos határértékhez.

A szakadék szélén állunk.

A 2015 óta eltelt hat év volt a legmelegebb a feljegyzések szerint. Júniusban az oroszországi Verhojanszkban a hőmérséklet elérte a 38 Celsius-fokot, ami a legmagasabb feljegyzett hőmérséklet az Északi-sarkkörtől északra. A főbb üvegházhatású gázok koncentrációja tovább emelkedett. A szén-dioxid koncentrációja új csúcsra emelkedett – 410,5 ppm-re. Ez 148 százalékos növekedést jelent az iparosodás előtti szinthez képest. A trópusi ciklonok száma 2020-ban világszerte az átlagosnál magasabb volt. Összesen 98 trópusi vihart neveztek el. Ezt főként az Atlanti-óceán északi részén tapasztalható nagy aktivitás okozta, amely több mint kétszerese volt a hosszú távú átlagnak, és abszolút rekordot jelentett.

Az Egyesült Államokban a széles körű szárazság a valaha mért legnagyobb erdőtüzeket okozta Kaliforniában és Coloradóban. Brazíliában a szárazság súlyos erdőtüzeket okozott a Pantanal vizes élőhelyen.

Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég éves minimális kiterjedése 2020 szeptemberében a második legalacsonyabb volt az eddigi feljegyzések szerint. A grönlandi jégtakaró 152 milliárd tonna jeget veszített 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között. Az Antarktisz jégvesztesége is nőtt. És ennek következtében a tengerszint emelkedésének üteme felgyorsul.

A kihívásunk tehát egyértelmű.

Az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elhárítása érdekében a tudomány szerint a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti alapszinthez képest 1,5 fokon belülre kell korlátoznunk.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ra a 2010-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, és 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást.

Nagyon messze vagyunk a céltól.

Az idei évnek a cselekvés évének kell lennie – az évnek, amikor mindent meg kell tennünk.

Számos konkrét előrelépést várok a novemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 előtt.

Először is, meg kell állapodnunk egy közös irányvonalban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy olyan globális koalíciót szorgalmaz, amely elkötelezett a nettó nulla kibocsátás mellett, és amely minden országra, városra, régióra, vállalkozásra és pénzügyi intézményre kiterjed.

Másodszor, a következő 10 évnek az átalakulás évtizedének kell lennie. Az országoknak ambiciózus új, nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokat kell benyújtaniuk, amelyeket a Párizsi Megállapodás tervezett. A következő 10 évre vonatkozó éghajlat-változási terveiknek sokkal hatékonyabbnak kell lenniük.

Harmadszor, ezeket a kötelezettségvállalásokat és terveket konkrét azonnali intézkedésekkel kell alátámasztani. A COVID-19 helyreállítására fordított dollárbilliókat összhangba kell hozni a Párizsi Megállapodással és a fenntartható fejlődési célokkal.

A szennyező fosszilis tüzelőanyagok támogatását a megújuló energiára kell átcsoportosítani. A fejlett országoknak pedig élen kell járniuk a szén fokozatos kivezetésében – az OECD-országokban 2030-ig, máshol 2040-ig. Nem szabad új szénerőműveket építeni.

Az országoknak arra is törekedniük kell, hogy igazságos átmenetet biztosítsanak, ahol a lehetőségek meghaladják az elveszett munkahelyeket. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a zöld átállással 25 millió munkahelyet lehet teremteni, és csak 7 millió munkahely szűnhet meg.

A fejlett országoknak teljesíteniük kell a fejlődő világ számára az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozást is, különösen az évi 100 milliárd dollárra tett ígéretet.

Az adományozóktól, valamint a multilaterális és nemzeti fejlesztési bankoktól származó összes éghajlat-politikai finanszírozás felének az alkalmazkodóképességre és az alkalmazkodásra kell irányulnia, a mai sokkal alacsonyabb, 20 százalékos szintről. Erre azért van szükség, hogy megvédjük társadalmainkat a katasztrofális időjárási és éghajlati jelenségektől, ezek olyan események, amelyek itt maradnak.

A legkiszolgáltatottabbak számára is meg kell könnyíteni a hozzáférést ezekhez a finanszírozási forrásokhoz.

Mint tudjuk, az éghajlatváltozás hatásai által leginkább sújtott népességeket más sebezhetőségi tényezők is jobban sújtják.

Az élelmiszerellátás bizonytalanságának 2014 óta tartó növekedését a konfliktusok, a gazdasági lassulás és az éghajlatváltozás okozza.

Az éghajlati hatásoknak leginkább kitett 20 országból tizenkettőben konfliktus volt.

Végezetül radikális változtatásokra van szükség az összes – állami és magán – pénzügyi intézmény részéről annak biztosítása érdekében, hogy mindenki számára fenntartható és rugalmas fejlődést finanszírozzanak, és eltávolodjanak a szürke és egyenlőtlen gazdaságtól

Először is számítok a fejlett országokra, hogy teljesítsék az éghajlat-politika finanszírozását, és ahogy említettem, a júniusi G7-csúcstalálkozón ígért évi 100 milliárd dollárt.

Ezután sürgetni fogom a G20-országokat, hogy vállalják fel a tágabb pénzügyi struktúra zöldebbé tételét, hogy foglalkozzanak az adóssággal és tegyék kötelezővé az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi közzétételt.

Ez valóban sorsfordító év az emberiség jövője szempontjából. Ez a jelentés azt mutatja, hogy nincs vesztegetni való időnk. Az éghajlati zavarok már itt vannak.

Arra kérek mindenkit, hogy vegye szívére e jelentés üzenetét.

Mindannyian kötelezzük el magunkat, hogy cselekedni fogunk az éghajlat stabilizálása és a természet elleni háború befejezése érdekében.

Köszönöm.

2021, a cselekvés éve

Az ENSZ vezetője hangsúlyozta, hogy 2021 “a cselekvés éve kell, hogy legyen”, és számos “konkrét előrelépésre” szólított fel, mielőtt az országok novemberben Glasgow-ban összegyűlnek az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) részes feleinek 26. konferenciájára (COP26).

“Az országoknak ambiciózus új, nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokat (NDC) kell benyújtaniuk, amelyeket a Párizsi Megállapodás tervezett. A következő 10 évre vonatkozó éghajlat-változási terveiknek sokkal hatékonyabbnak kell lenniük.”

Azt is sürgette, hogy az éghajlat-változási kötelezettségvállalásokat és terveket azonnali cselekvéssel kell alátámasztani, és hogy a többnyire gazdagabb országok által a hazai COVID-19 helyreállítására befektetett több billió dollárt összhangba kell hozni az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodással és a fenntartható fejlődési célokkal, valamint hogy a fosszilis tüzelőanyagokra irányuló támogatásokat a megújuló energiaforrásokra kell átcsoportosítani.

“A fejlett országoknak élen kell járniuk a szén fokozatos kivezetésében – 2030-ig az OECD-országokban, 2040-ig máshol. Nem szabad új szénerőműveket építeni” – hangsúlyozta Guterres.

Korai figyelmeztetés

A globális éghajlat helyzetéről szóló jelentés azt is megállapította, hogy az éghajlatváltozás hogyan ássa alá a fenntartható fejlődésre irányuló erőfeszítéseket, az egymással összefüggő események kaszkádszerű láncolata révén, amely súlyosbíthatja a meglévő egyenlőtlenségeket, valamint felveti a visszacsatolási ciklusok lehetőségét, állandósítva az éghajlatváltozás romló körforgását.

Petteri Taalas, a WMO titkár-titkára figyelmeztetett, hogy az éghajlat “negatív tendenciája” a következő évtizedekben az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítésektől függetlenül is folytatódhat, és nagyobb mértékű alkalmazkodási beruházásokat sürgetett.

“A jelentés azt mutatja, hogy nincs vesztegetni való időnk. Az éghajlat változik, és a hatások már most is túl sokba kerülnek az embereknek és a bolygónak. Ez a cselekvés éve” – mondta, és felszólította az összes országot, hogy 2050-re vállalják a kibocsátás nullára csökkentését.

“Az alkalmazkodás egyik leghatékonyabb módja a korai előrejelző szolgálatokba és időjárás-megfigyelő hálózatokba való beruházás. Számos kevésbé fejlett ország megfigyelőrendszerei jelentős hiányosságokat mutatnak, és hiányoznak a legkorszerűbb időjárási, éghajlati és vízügyi szolgáltatások” – emelte ki.

A jelentés megállapításai

A WMO 2020-as jelentése megállapításai között szerepel, hogy a főbb üvegházhatású gázok koncentrációja 2019-ben és 2020-ban tovább emelkedett, a szén-dioxid koncentrációjának globális átlaga már meghaladta a 410 ppm-et (410 ppm), és további figyelmeztetés, hogy ha a koncentráció az előző évekhez hasonlóan alakul, akkor idén elérheti vagy meghaladhatja a 414 ppm-et.

A WMO azt is megjegyezte, hogy folytatódik az óceánok savasodása és oxigénhiányosodása, ami hatással van az ökoszisztémákra, a tengeri élővilágra és a halászatra, valamint csökkenti a légkörből származó szén-dioxid elnyelésére való képességét.

Forrás: WMO – A globális éghajlat helyzete 2020-ban

Továbbá 2019-ben az óceánok hőszintje a valaha mért legmagasabb volt, és ez a tendencia valószínűleg 2020-ban is folytatódott, ahogyan a globális átlagos tengerszint-emelkedés is.

Sarkvidéki figyelmeztetés

A jelentés szerint az 1980-as évek közepe óta a sarkvidéki levegő felszíni hőmérséklete legalább kétszer olyan gyorsan melegedett, mint a globális átlag, aminek “potenciálisan jelentős következményei” vannak nemcsak az északi-sarkvidéki ökoszisztémákra, hanem a globális éghajlatra is, például a permafroszt felolvadása miatt, amely metánt, egy erős üvegházhatású gázt juttat a légkörbe.

Ezenfelül 2020 július és október hónapokban rekordalacsony sarkvidéki tengeri jég kiterjedését figyelték meg, míg a grönlandi jégtakaró 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között mintegy 152 gigatonnányi jeget veszített.

Világszerte több helyen is szélsőséges időjárási eseményeket jegyeztek fel: heves esőzéseket és áradásokat, súlyos és hosszan tartó aszályokat, katasztrofális viharokat, valamint kiterjedt és hosszan tartó erdőtüzeket, például az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

Forrás: UN News

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

12 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago