COP25 eredmények: Gender Akció Terv

Ma a Gender Action Plan-ről fogok nektek beszámolni bővebben, amit sikerült elfogadtatni a COP25-ön a világvezetőivel.

COP25 eredmények: Gender Akció Terv | ClimeNews - Hírportál

Persze első reakciónk a konferencia eredményeire a csalódás volt, ez érthető is főleg amennyi ember részt vett a globális klíma sztrájkokon, mennyi munka és összefogás kellett ehhez az eredményhez, ami Greta Thunberg szerint nem elég. Bevallom őszintén szerintem sem, kicsit többet várnánk a döntéshozóktól, mert már szó szerint ég a házunk, és még csak nem is élek Ausztráliában.

Félretéve a keserédes iróniát, haragot és elégedetlenkedést, mert bizony erre szükség is van, hogy az átlagos szorongó ember folytatni tudja a munkáját, az eredményeket is jobban meg kellene vizsgálnunk.

Mivel önkéntesen dolgozom a nemi egyenjogúság (gender equality) ügyén és próbálom informálni az embereket ennek a fontosságára, mert bizony a globális megoldások előkészítését teszik lehetővé a programmal, ami foglalkozik a nők oktatásával, képzésével, segítenek a felzárkóztatásban, támogatják a nők vezetői szerepét a politikában, a munkahelyeken és a gazdasági szektorban. Az egyensúly megteremtése a normalizált társadalmi viszonyok alapja és erre törekedni kell, amikor a túlnépesedés kérdését vizsgáljuk meg. Ez hiába érzékeny téma mégis kulcsfontosságú amikor is közel 8 milliárdan élünk a Földön, mert annak mi vagyunk a fogyasztói, felhasználói nevezzük bárhogyan is a számunk és hatásunk az egeket verdesi. Sokszor már tudattalanul is rombolunk, terjeszkedünk és kiszorítunk, és ha nem vagyunk képesek elfogadni hogy nem uralkodhatunk felette akkor annak az emberiség fogja meginni a levét.

Szó ami szó HeForShe önkéntesként nagyon is örültem ennek az eredménynek tekintve, hogy a terv megadja a tudást és az információt a női nem számára hogy ne növeljük úgy a népességünk számát, hogy nem tudjuk tovább fenntartani, és egyáltalán nem baj ha csökkentjük sőt talán még a munkahelyek szempontjából is normalizálódik a helyzet, most hogy egy újabb technikai ipari forradalom előtt áll az emberiség. A jövő a mesterséges intelligencia korszaka is, és a gépeké, amiket használunk hogy kiváltsunk sok munkát, emellett segíthet is a klímakérdésben, stratégia tervezésénél. Ettől nem félni kell, hanem képezni magunkat hogy irányítani tudjuk megfelelően őket. A nőknek, aki minden kontinensen és világon is a fele az emberiségnek biztosítani kell a szabadságot, hogy felelősségteljesen tudjanak dönteni, nekik van hatalmuk igazán megmenteni és pusztítani egyszerre.

A Gender Akció Terv a kiegyenlítődési folyamat előkészítése, magyarul nem elérhető még, de készítettem egy prezentációt amiben végig olvashatjátok miről is van szó, időrendi táblázattal kiegészítve, hiperhivatkozással elérhető. Ennek angol nyelvű PDF-es változata itt található meg hivatalosan.

A terv 2024-ig írja le a legfontosabb teendőket, de bizonyára érzitek ti is ez az elkövetkező 50 év fontos globális kihívása is amivel minden országnak foglalkoznia kell.

Ezek az éghajlatváltozástól látszólag távol álló ügyek valójában mélyen összefüggnek az éghajlati válság társadalmi-gazdasági hatásaival. Az éghajlatváltozás káros hatásai ugyanis épp a legszegényebb országokat és hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat érintik a legrosszabbul, hisz nekik nincsenek meg a kapacitásbeli és pénzügyi erőforrásaik, hogy megbirkózzanak az éghajlatváltozás állította kihívásokkal. A fejlődő országokban a nők különösen sérülékenyek katasztrófahelyzetekkor, hisz ők általában otthon dolgoznak, vigyáznak a gyerekekre, és nekik kell elsőként reagálniuk egy-egy válsághelyzetben – amihez azonban sokszor nincsenek meg a forrásaik és eszközeik (pl. férfi nélkül nem intézhetnek hivatalos ügyeket). A társadalmi (és országok közötti) igazságosság kérdését pedig tovább árnyalja a paradoxon, miszerint épp azok az országok (pl. kis szigetországok) szenvednek a leginkább az éghajlatváltozás következményeitől, akik a legkevésbé járultak hozzá annak előidézéséhez.

(Lehoczky Annamária)

Ahhoz hogy egy jobb és egészségesebb társadalmat alakítsunk, használjunk alternatív energiát és elkezdjük kúrálni Földünk környezetét, ahhoz az alapokhoz bizony komolyan hozzá kell nyúlnunk, meg kell adnunk az információt és tudást amivel világossá válik, hogy amit okoztunk az életvitelünkkel, hagyományainkkal, szokásainkkal és annak mértéktelenségével az nem tartható fent hosszútávon. És ez után mindent át kell alakítani. Ehhez fel kell nőnünk lelkileg és ez bizony nem könnyű feladat.

De meg kell próbálnunk mindent elkövetni, mert ez az otthona minden élőlénynek.

COP25 eredmények: Gender Akció Terv | ClimeNews - Hírportál
Szerző: Nagy Zsófia

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.