Az USA és Kína elkötelezett a klímaválsággal kapcsolatban

Az USA és Kína megállapodnak az éghajlati válsággal kapcsolatos együttműködésről.

Az USA és Kína elkötelezett a klímaválsággal kapcsolatban

Az Egyesült Államok és Kína, a világ két legnagyobb szén-dioxid-szennyezője megállapodott abban, hogy sürgősen együttműködnek az éghajlatváltozás megfékezésében, néhány nappal azelőtt, hogy Joe Biden elnök a világ vezetőinek virtuális csúcstalálkozóját rendezi a kérdés megvitatására.

A megállapodást John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi különmegbízottja és kínai kollégája, Hszie Zsenhua a múlt héten Sanghajban folytatott kétnapos tárgyalások során érte el – olvasható a közös nyilatkozatban.

A két ország “elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik egymással és más országokkal az éghajlati válság kezelése érdekében, amelyet a szükséges komolysággal és sürgősséggel kell kezelni” – áll a nyilatkozatban.

Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, őt követi az Egyesült Államok. A két ország pumpálja ki a bolygó légkörét felmelegítő fosszilis tüzelőanyag-gázok közel felét. Együttműködésük kulcsfontosságú az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló globális erőfeszítések sikeréhez, de az emberi jogok, a kereskedelem és Kína Tajvanra és a Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követelései miatt megromlott kapcsolatok azzal fenyegetnek, hogy aláássák ezeket az erőfeszítéseket.

Az április 18-án Szöulban újságírókkal találkozó Kerry elmondta, hogy a nyilatkozatban szereplő megfogalmazás “erős”, és hogy a két ország egyetértett “a kritikus elemekben, hogy merre kell haladnunk”. A volt külügyminiszter azonban azt mondta: “A diplomáciában megtanultam, hogy nem a szavakra, hanem a tettekre kell hagyatkozni. Mindannyiunknak látnunk kell, mi történik”.

Megjegyezve, hogy Kína a világ legnagyobb szénfelhasználója, Kerry elmondta, hogy ő és kínai tisztviselők sokat beszélgettek arról, hogyan lehetne felgyorsítani a globális energiaátállást. “Soha nem zárkóztam el attól, hogy kifejezzem a sok-sok ember által osztott nézeteinket, miszerint a szén visszaszorítása elengedhetetlen, mindenhol” – mondta.

Biden 40 világvezető, köztük Hszi Csin-ping kínai elnök is meghívást kapott az április 22-23-i csúcstalálkozóra. Az Egyesült Államok és más országok várhatóan a találkozót megelőzően vagy a találkozón ambiciózusabb nemzeti célokat jelentenek be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint pénzügyi segítséget ígérnek a kevésbé gazdag nemzetek klímavédelmi erőfeszítéseihez.

Brutális hír: Minden idők legdurvább szén-dioxid kibocsátását hozta el 2018

Nem világos, hogy Kerry kínai látogatása mennyire fogja elősegíteni az amerikai-kínai együttműködést az éghajlati kérdésekben.

Miközben Kerry még Sanghajban tartózkodott, Le Yucheng kínai külügyminiszter-helyettes április 16-án jelezte, hogy Kína valószínűleg nem tesz új ígéreteket a jövő heti csúcstalálkozón.

“Egy 1,4 milliárd lakosú nagy ország számára ezeket a célokat nem könnyű teljesíteni” – mondta Le az Associated Pressnek adott pekingi interjújában. “Néhány ország azt kéri Kínától, hogy korábban érje el a célokat. Attól tartok, ez nem túl reális”.

A német és francia vezetőkkel tartott pénteki videótalálkozón Hszi azt mondta, hogy az éghajlatváltozás “nem válhat geopolitikai zsetonként, más országok megtámadásának célpontjává vagy kereskedelmi akadályok ürügyévé” – jelentette a hivatalos Hszinhua hírügynökség.

Arra vonatkozóan, hogy Xi csatlakozik-e a csúcstalálkozóhoz, Le azt mondta, hogy “a kínai fél aktívan tanulmányozza a kérdést”.

A közös nyilatkozat szerint a két ország “várakozással tekint” a jövő heti csúcstalálkozó elé. Kerry április 18-án azt mondta, hogy “nagyon reméljük, hogy (Xi) részt vesz” a csúcstalálkozón, de a döntés Kína feladata.

Biden, aki azt mondta, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem a legfőbb prioritásai közé tartozik, elnöksége első óráiban elérte, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozzon a 2015-ös történelmi jelentőségű párizsi klímaegyezményhez, visszacsinálva az elődje, Donald Trump által elrendelt amerikai kilépést.

Az üvegházhatású gázok nagy kibocsátói készülnek a novemberben a brit Glasgowban megrendezésre kerülő következő ENSZ klímacsúcsra. A csúcstalálkozó célja, hogy újraindítsa a globális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a párizsi megállapodásban foglaltaknak megfelelően 1,5 Celsius-fok (2,7 Fahrenheit-fok) alatt tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést.

Az amerikai-kínai nyilatkozat szerint a két ország fokozná “a többoldalú folyamatokban – köztük az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményében és a párizsi megállapodásban – tett lépéseiket és együttműködésüket”.

A közlemény szerint mindkét ország a glasgow-i konferencia előtt ki kívánja dolgozni hosszú távú stratégiáit is, és “megfelelő intézkedéseket kíván hozni a fejlődő országok energetikai átállását támogató nemzetközi beruházások és finanszírozás maximalizálása érdekében”.

Hszi tavaly bejelentette, hogy Kína 2060-ra szén-dioxid-semlegessé válik, és 2030-ra szeretné elérni kibocsátásának csúcspontját. Márciusban a Kínai Kommunista Párt ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben 18%-kal csökkenti az egységnyi gazdasági teljesítményre jutó szén-dioxid-kibocsátást, ami megfelel az előző ötéves időszakra kitűzött célnak. A környezetvédők szerint azonban Kínának többet kell tennie.

Biden ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok 14 éven belül átáll a kibocsátásmentes energiaszektorra, és 2050-re teljesen kibocsátásmentes gazdasággal fog rendelkezni. Kerry más nemzeteket is arra ösztönöz, hogy addigra kötelezzék el magukat a szén-dioxid-semlegesség mellett.

Forrás: Hürriyet Daily News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.