Klímavédelem

Csendes katasztrófák

A “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt kampánya

A világ országait sújtó természeti katasztrófák 90 százaléka észrevétlen marad, mert nem kap nyilvánosságot. Ezekre a “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt nemzetközi föderációjának (IFRC) egész Európán átívelő reklámkampánya, amelyet a Cinema City hálózatában vetített mozifilmek előtt, valamint közösségi médiafelületeken láthatnak az érdeklődők március 15-ig.

Az IFRC és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) egy hónapon át tartó, “csendes katasztrófák” elnevezésű kampánya tizenegy európai országban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a katasztrófákra és vészhelyzetekre, amelyek nem kapnak megfelelő nyilvánosságot, pedig ettől akár az érintettek élete is függhet – hangozott el a csütörtöki kampányindító budapesti tájékozatón.

A négyhetes figyelemfelhívó kampány részeként az IFRC, az ECHO és 12 európai vöröskereszt szervezet közösen hívja fel a figyelmet olyan problémákra, mint a dél-afrikai éhínség, a pusztító földrengés Tádzsikisztánban, a különféle járványok Ugandában. Ezekről 50 másodperces kisfilmet mutatnak be az európai mozikban, televíziós csatornákon, nyomtatott sajtóban, a szervezetek weboldalain és közösségi médiafelületeken.

A magyarországi kampányindító rendezvényen Anitta Underlin, az IFRC európai zónájának igazgatója hangsúlyozta: a kutatások azt mutatják, hogy 2015-re évente több mint 375 millió ember lesz érintett a klímaváltozás okozta katasztrófákban, amely 79 százalékos növekedést mutat a 2011-es évhez képest.

Elengedhetetlen a világ polgárainak segítsége, hogy az emberiség felkészültebb legyen az ilyen krízisekre

– emelte ki az igazgató.

Tóth Ferenc dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos polgári védelmi felügyelője rámutatott, hogy a legnagyobb és legfontosabb segítséget egy katasztrófa bekövetkezés esetén a lakosság adja, így elengedhetetlen a figyelemfelhívás és katasztrófavédelem fontosságának tolmácsolása az emberek felé.

Elsősorban a megelőzésre kell fordítani a figyelmet, emellett pedig lényeges az ifjúság megfelelő képzése és felvilágosítása is

– tette hozzá

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy a nagy természeti katasztrófák mellett a társadalmi “csendes katasztrófák” is figyelmet érdemelnek: ide sorolhatók az otthontalanok problémái, a bántalmazott nők és a családon belüli erőszak vagy a szegénység is.

A “csendes katasztrófák” kampányt hivatalosan Brüsszelben az Európa Parlamentben nyitották meg január 18-án. A kampányról további információ a www.ifrc.org/silentdisasters oldalon olvasható.

Forrás: MTI

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago