Nem hasznosulnak eléggé a tudományos eredmények

Nem hasznosulnak eléggé a tudományos eredmények a mezőgazdasági termelésben

– Nagy János professzor szerint, a Debreceni Egyetem (DE) agrártudósa ezért kifejezetten gazdálkodóknak írta Versenyképes kukoricatermesztés című munkáját.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának elnöke kulcskérdésnek tekinti, hogy a tudományos kutatások mielőbb hasznosuljanak a gyakorlatban, de ebben szerinte Magyarországon nem jó a helyzet. Nemrég megjelent könyve, a Versenyképes kukoricatermesztés gyakorlati útmutató gazdáknak.

Nagy János professzornak meggyőződése, hogy viszonylag kis ráfordítással jelentős mértékben növelhető az ágazat versenyképessége, így jövedelmezősége is. Példaként említette a termőhelyek, a talajadottságok ismeretét, a hektáronként néhány ezer forintért elvégezhető kémiai-fizikai vizsgálatokat, amelyek eredményeinek ismeretében nagyon jó tápanyag-gazdálkodási tervet lehet készíteni.

Ma a termőterületek felén nincsenek talajvizsgálatok, e nélkül trágyáznak a gazdák, és sok esetben kevesebb tápelemet, tápanyagot juttatnak vissza a földbe, mint amit a hozamok elvisznek belőle – sorolta a gondokat a kukoricatermesztés első számú hazai kutatója.
A 145 éves múltra visszatekintő debreceni agrár-felsőoktatás, a DE agrárcentruma alapfeladatának tekinti a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztését, nemzetközi versenyképességének növelését, katalizátora kíván lenni a fenntartható fejlődésnek – hangsúlyozta az agrárcentrum elnöke.

Forrás: MTI

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

11 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago