Csendes katasztrófák

A “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt kampánya

Csendes katasztrófák | ClimeNews - HírportálA világ országait sújtó természeti katasztrófák 90 százaléka észrevétlen marad, mert nem kap nyilvánosságot. Ezekre a “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt nemzetközi föderációjának (IFRC) egész Európán átívelő reklámkampánya, amelyet a Cinema City hálózatában vetített mozifilmek előtt, valamint közösségi médiafelületeken láthatnak az érdeklődők március 15-ig.

Az IFRC és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) egy hónapon át tartó, “csendes katasztrófák” elnevezésű kampánya tizenegy európai országban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a katasztrófákra és vészhelyzetekre, amelyek nem kapnak megfelelő nyilvánosságot, pedig ettől akár az érintettek élete is függhet – hangozott el a csütörtöki kampányindító budapesti tájékozatón.

A négyhetes figyelemfelhívó kampány részeként az IFRC, az ECHO és 12 európai vöröskereszt szervezet közösen hívja fel a figyelmet olyan problémákra, mint a dél-afrikai éhínség, a pusztító földrengés Tádzsikisztánban, a különféle járványok Ugandában. Ezekről 50 másodperces kisfilmet mutatnak be az európai mozikban, televíziós csatornákon, nyomtatott sajtóban, a szervezetek weboldalain és közösségi médiafelületeken.

A magyarországi kampányindító rendezvényen Anitta Underlin, az IFRC európai zónájának igazgatója hangsúlyozta: a kutatások azt mutatják, hogy 2015-re évente több mint 375 millió ember lesz érintett a klímaváltozás okozta katasztrófákban, amely 79 százalékos növekedést mutat a 2011-es évhez képest.

Elengedhetetlen a világ polgárainak segítsége, hogy az emberiség felkészültebb legyen az ilyen krízisekre

– emelte ki az igazgató.

Tóth Ferenc dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos polgári védelmi felügyelője rámutatott, hogy a legnagyobb és legfontosabb segítséget egy katasztrófa bekövetkezés esetén a lakosság adja, így elengedhetetlen a figyelemfelhívás és katasztrófavédelem fontosságának tolmácsolása az emberek felé.

Elsősorban a megelőzésre kell fordítani a figyelmet, emellett pedig lényeges az ifjúság megfelelő képzése és felvilágosítása is

– tette hozzá

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy a nagy természeti katasztrófák mellett a társadalmi “csendes katasztrófák” is figyelmet érdemelnek: ide sorolhatók az otthontalanok problémái, a bántalmazott nők és a családon belüli erőszak vagy a szegénység is.

A “csendes katasztrófák” kampányt hivatalosan Brüsszelben az Európa Parlamentben nyitották meg január 18-án. A kampányról további információ a www.ifrc.org/silentdisasters oldalon olvasható.

Forrás: MTI


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.