Tovább fogy a jég az Antarktiszon: márciusban rekordmeleg

Tovább fogy a jég az Antarktiszon: márciusban rekordmeleget mértek.

Márciusban borzasztó hőhullám sújtotta az Antarktiszt, amelyen a jég kiterjedése az év harmadik hónapjában 26 százalékkal volt az ilyenkor szokásos átlag alatt – a Kopernikusz Intézet adatai szerint. A mostani a valaha mért második legalacsonyabb érték.

 

Magyarázat lehetne erre, hogy globálisan 2022. márciusa 0,39°C-kal volt melegebb, mint az 1991–2020 közötti időszak márciusi átlaga, Európában viszont az átlaghőmérséklet 0,43°C-kal volt alacsonyabb az 1991 és 2020 közötti márciusok átlagánál. Julien Witwicky a Polaire Francais Institut glaciológusa ezért amondó, „nem biztos, hogy az Antartkiszon tapasztalt felmelegedés a globális felmelegedés miatt van, de elképzelhető, hogy összefüggésbe hozható vele”.

Tovább fogy a jég az Antarktiszon: márciusban rekordmeleget mértekAz Antarktiszon márciusban a jég kiterjedése 26%-kal volt az ilyenkor szokásos átlag alatt – Euronews

Különösen a Ross- és az Amundsen-tengeren volt kevés a jég, az antarktiszi Concordia kutatóállomáson pedig a hőmérséklet az ilyenkor szokásos -55 fokról -11,5 fokra emelkedett.

„Ami az antarktiszi éghajlatot illeti, ez teljesen példátlan. Az Antarktiszról természetesen nincsenek olyan régóta adataink, mint a civilizált világ többi részéről – hasonló hőhullámot különben a Csendes-óceán északnyugati részén 2021 júniusában észleltünk –, de ez mindenképpen olyan jelenség, amely újradefiniálja azt, amit az éghajlati rendszerrel kapcsolatban korábban lehetségesnek tartottunk” – mondja Jonathan Wille, az Université Grenoble Alpes klimatológusa.

Tovább fogy a jég az Antarktiszon: márciusban rekordmeleget mértekAnomáliák a Ross- és az Amundsen-tengeren – Euronews

Vastag hótakaró fagyos talaj helyett

A Concordia kutatóállomás a tengerparttól több mint ezer kilométerre, több mint háromezer méteres tengerszint feletti magasságban van. A talaj általában keményen fagyott, március közepétől azonban most vastag hótakaró borítja.

10 centis hó gyűlt össze a kutatóállomásnál. Ez több, mint amennyi általában egy évben hullik. Így ahelyett, hogy könnyedén sétáltunk volna a fagyos talajon, belesüppedtünk a hóba, ami sokkal inkább jellemző a francia Alpokban, mint az Antarktiszon.

Julien Witwicky, a Polaire Francais Institut glaciológusa
A Concordiánál szokatlan havazás egy nagyobb trend része lehet. A német Kohnen állomáson, amely szintén a tengerszint feletti magasságban és a szárazföld belsejében található, az elmúlt 20 évben 20%-kal több volt a hóesés, mint korábban, a szintén német, tengerparti Neumayer állomáson pedig tavaly az átlagosnál 50%-kal több havat regisztráltak.

Több nedvesség, több havazás

A Brémai Egyetem és Alfred Wegener Intézet glaciológia tanára, Olaf Eisen szerint a globális felmelegedés miatt ez várható volt, mert „amikor a légkör felmelegszik, több nedvességet képes megtartani, a több nedvesség pedig több havazást jelent.”

Tovább fogy a jég az Antarktiszon: márciusban rekordmeleget mértek-11,5 fokot mértek a Concordia kutatóállomáson – Euronews

Ennek kapcsán sokan felteszik a kérdést, hogy a plusz havazás ellensúlyozhatja-e akár csak kis százalékban is az óceánokba kerülő jégveszteséget, ami az űrből alig látszik, pedig a múlt hónapban például összeomlott egy Róma méretével megegyező terület, a mintegy 1,2 négyzetkilométernyi Conger jégtakaró.

Általános konszenzus, hogy az Antarktisz továbbra is veszíteni fog tömegéből, mivel a melegebb óceánok és a levegő hozzájárul a jégpolcok elvékonyodásához, így azok egyre instabilabbakká válnak.

Alain Hubert, a Nemzetközi Polar Alapítvány elnöke azt mondja, már több mint 15 éve tapasztalja, hogy egyre több jégtábla szakad le az Antarktiszról, a folyamat pedig minden bizonnyal folytatódik. Már csak azért is, mert a víz egyre melegszik, amin a következő évtizedben biztosan nem fogunk tudni változtatni.

Climate Now | Copernicus

Forrás: Euronews | CLIMATE NOW | Jeremy Wilks


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.