Civilizáció

Nincs kenyerük? Akkor miért nem esznek kalácsot?

1766. febr. 13: Thomas Robert Malthus születése (+1834. dec. 23.).

Noha az időtávlatokat és a fogamzásgátlás történelmi, sőt evolúciós jelentőségét nem láthatta előre, sikerült az emberi túlnépesedés veszélyét a köztudatba belevinnie. Korunkra tragikusan bebizonyosodott előrejelzésének helyessége, a krónikusan éhezők száma már sokkal több mint amennyien Malthus születésekor összesen éltek a világon.

Az élőlények a táplálék stb. szűkösség esetén kevésbé szaporodnak, ezért sokáig azt gondolták, hogy ha a szegényeket nem támogatják, akkor kevésbé fognak szaporodni. A történelem ennek épp ellenkezőjét bizonyítja. Mi lehet az oka, hogy az emberi faj túlszaporodását épp a jómód csökkenti le?

Az egyik ok a jómódban lehetővé vált oktatás lassanként felszabadítja a tömegeket egy vallási-kulturális agymosottságból. Az ezredévek során mindenféle hatalmak úgy szaporították a szegényeket, mint a háziállataikat, mert amiből túltermelés van, az olcsó, s így olcsó lett a rabszolga, jobbágy, proletár, katona, munkás, szülőgép. A szaporodás erőltetése beépült a különféle birodalmi vallásokba, erkölcsökbe, kultúrákba és kiölte azt a természetes bölcsességet, amely a természeti népeket még segítette abban, hogy népességüket a környezetük eltartóképességével egyensúlyban tartsák. Erre óriási igény van az emberekben, mert az embertúltermelésnek szörnyű ára van, a felesleget társadalmi nyugtalanság és szörnyű szenvedések közepette a nyomor, betegség, erőszak viszi el.

A másik ok az evolúciós följebb lépés: a fogamzásgátlás képessé teszi az embert nem csak a népesedésének harmóniába hozatalára a területének eltartóképességével, hanem olyan mértékű csökkentésére, hogy a félállati szintről egy magasabb szintű lénnyé evolválódjon. A jólét (valójában elsősorban a nők felszabadulása a tenyészállat sorból az energiabőség segítségével, amely a fizikai erőfölény jelentőségét csökkenti) tehát nem a biológiai törvényekkel szemben csökkenti a termékenységet, hanem új fajt hoz létre, amely sokkal kevésbé szapora. Az r, K és H(umán) szaporodási stratégiák fejlődési lépcsőjén egy újabb lépcsőt hoz létre, a H+ szaporodási stratégiát.

A szaporodás erőltetése okafogyottá vált, amikor sok tízezer év energiaszűkössége után (hiszen csak emberi, állati, és egy kevés szél- és vízenergia volt) az ember megtanulta tömegméretekben hasznosítani a második évezred közepére már fölfedezett fosszilis energiakincset. Malthus 3 éves volt, amikor James Watt (mások száz évnyi kísérletezése után) szabadalmaztatta a gőzgépet. E negyed évezredben már nincs szükség az embertúltermelésre, így lehetségessé vált egyáltalán foglalkozni a túlnépesedés kérdésével.

A harmadik ok az emberi faj rugalmassága az életminőségben. Amikor szűkös a megélhetés, nem létszámában csökken, hanem életminőségében süllyed vissza félállati szintre. (Ez messze az állati szint alatt van. A tigrisnek száz km2 élettér kell, a szarvasnak kettő, ezzel szemben Bangladeshben egy emberre egy ezred km2 jut!)

De félállatként is a Föld normál működéséhez viszonyítva az emberiség már szörnyen túl van népesedve. Hogyan lehetséges, hogy még nincs tömeges éhhalál? A fosszilis energiabőség (de nem a Föld normál működése!) tud ennyi embert eltartani, persze így is csak folyamatos humanitárius katasztrófa közepette. De mihelyt nem fordíthatunk 17 kalória olajat-gázt-szenet egyetlen 1 kalória élelem megtermelésére, a tömeges éhhalál következik. A megújulókkal működtetett erőgépek még a holdban vannak.

A világ döntéshozói (jómódúak, cégvezetők, politikusok, vallási és civil vezetők, médiában dolgozók, mozgalmárok stb.) a saját kiváltságos helyzetüknél fogva nem tapasztalják a valóságot, így a túlnépesedés civilizációnkat elpusztító veszélyének még az említését is uralkodói tudatlansági szinten hessentik el ma is: Nincs kenyerük? Akkor miért nem esznek kalácsot?

Simonyi, Gyula I. | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

9 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago