Categories: Felelős társaságok

Egyre zöldebb a Sony

A Greenpeace elektronikai cégek környezettudatosságát vizsgáló felmérésén a Sony idén a 8. helyen végzett.

Bár számos területen már a 2015-re előirányzott célkitűzéseket is elérte, a japán vállalat ez évben mégis lecsúszott az élről. Az egyre szigorodó követelményeket figyelembe véve azonban tovább folytatja környezettudatos energiapolitikáját.

A károsanyag-kibocsátások csökkentésében a Sony jól felépített stratégiát követ. Ennek köszönhetően már 2012-ben teljesítette vállalását, amely szerint 2015 végére 30%-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Új célja az energiahatékonyság és a megújuló energia használatának növelése, mely utóbbi jelenleg a teljes villamosenergia-felhasználásának 10 %-át adja.

Az energiahatékonyság terén a japán vállalat termékei kiemelkedően teljesítettek, annak köszönhetően, hogy az összes Sony tévé megfelelt, vagy esetenként túlteljesítette a legújabb Energy Star szabvány követelményeit. A vállalat éves szinten közel 8 500 tonna műanyagot hasznosít újra, és tovább folytatja 2015 végére kitűzött célját, miszerint a gyártáshoz szükséges olajalapú műanyag felhasználását 5%-kal csökkenti.

A fenntartható működés tekintetében a Sony szintén javuló tendenciát mutatott az előző évhez képest, ráadásként az erdők védelmére kialakított egy globális papírbeszerzési politikát. A vállalat felfedte a termékeihez használt ásványokat és azok beszerzési forrásait is, és törekszik arra, hogy a későbbiekben ezekből kevesebbre legyen szüksége. Mindezek mellett betartja India új, az elektronikus hulladékra vonatkozó szabályát, és tovább folytatja a Sony Ericsson mobiltelefonok újrahasznosítási programját is.

A Greenpeace elektronikai cégek környezettudatosságát vizsgáló felméréséről részletesebb információ az alábbi linken érhető el:

https://www.greenpeace.org/archive-international/en/campaigns/climate-change/cool-it/Campaign-analysis/Guide-to-Greener-Electronics/

A Sony folyamatosan átgondolja és újraértékeli a termékeit és munkafolyamatait, szem előtt tartva azt, hogy fokozatosan csökkentse a környezetre gyakorolt káros tevékenységeit, hatásait.

Termékek
A Sony első számú célja, hogy a termékei ökológiai lábnyomát folyamatosan csökkentse. Ezért termékeinek energiafelhasználását 30%-kal, összsúlyát 10%-kal és a termékekhez felhasznált olajalapú műanyag felhasználását 5%-kal csökkenti 2015 végéig*.

Munkafolyamatok
A Sony a munkafolyamatoknál az ellátási láncon keresztül a lehető legkörnyezettudatosabban jár el a termék gyártásától kezdve a hulladékok kezeléséig. A Sony hálózat telephelyein a szén-dioxid-kibocsátást 30%-kal, a vízhasználatot 30%-kal és a felhalmozott hulladékok mennyiségét 50%-kal csökkenti 2015 végéig**. Folyamatos munkának tekinti a szelektív és környezettudatos hulladékgyűjtés arányának legalább 99%-ra történő növelését a vállalat minden egyes telephelyén.

Környezet
A Sony a kötelességének érzi azt, hogy mint vállalat, cselekedetei környezettudatosak és felelősségteljesek legyenek. A vállalat hosszú távú célja, hogy ökológiai lábnyomát nullára csökkentse.

A Sony környezettudatos tevékenységeivel kapcsolatos információk a www.sony.eu/eco oldalon érhetőek el.

Forrás: https://kornyezetvedelem.weebly.com/1/post/2012/11/egyre-zldebb-a-sony.html

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago