A sport karbonlábnyoma

A sportolás összességében 350 millió tonna CO2 kibocsátást eredményez a Földön, ez a sport karbonlábnyoma!

Van-e remény a sport karbonlábnyoma csökkentésére és mely sportágak a legszennyezőbbek?

Sportpálya árvízbenA Duna árvize által elöntött sportpálya Dömösön, 2002. március 24-én. Ok és következmény egyszerre? Fotó: Lenkei Péter

A sportolás szén-dioxid kibocsátása nem elhanyagolható, mindegy, hogy a nemzetközi szinten zajló élsportot vagy a tömegsportokat nézzük. Létfontosságú szerepet játszik az éghajlatváltozás kezelésében és megvan benne a potenciál, hogy egyszerre legyen szószóló és példamutató.  Az ágazat a puszta volumene és hatósugara miatt szintén nagy hatással van a környezetre. Tekintettel arra, hogy a globális sportipar becsült értéke mintegy 600 milliárd dollár, és körülbelül 350 millió tonna CO2 kibocsátásért felelős, mely a teljes földi kibocsátás 1%-a, érdemes megvizsgálni, mi áll az iparág elképesztő lábnyoma mögött.

A globális sportesemények karbonlábnyoma

A sportszervezetek és -események környezeti hatása összetett és nehezen mérhető. Magában foglalja a sportolók, a személyzet és a nézők rendezvényekre való szállításából és onnan való távozásából, a különböző sportlétesítmények és nézőterek építéséből és használatából, az árucikkek és sportfelszerelések ellátási láncából, valamint az ételek és italok (a hot dogok és a chipsek) előállításából származó kibocsátásokat.

A labdarúgás karbonlábnyoma

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja, a FIFA-világbajnokság az ágazat legjelentősebb eseménye, amelyet a becslések szerint világszerte ötmilliárd ember néz. A 2022-es katari FIFA-világbajnokság becslések szerint 3,63 millió tonna CO2-t termelt, amelynek többsége (95%-a) közvetett kibocsátás, főként a katari mérkőzéseken részt vevők – a nagyközönség, a hivatalos személyek és a személyzet – utazása (1,9 millió tCO2) és szállása (728 403 tCO2) miatt.

Kép forrása: huckmag.com | A sport karbonlábnyoma

Bár a világbajnokságra négyévente egyszer kerül sor, az elit futballversenyek egész évben folytatódnak. Például az angol Premiere League és az UEFA Bajnokok Ligája évente 380, illetve 125 mérkőzésből áll. A Manchester City labdarúgóklub éves kibocsátása 2021-ben 1297 tCO2 volt. Becslések szerint a globális futballipar évente több mint 30 millió tonna szén-dioxidot termel, ami körülbelül akkora, mint Dánia teljes kibocsátása.

Az olimpia karbonlábnyoma

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság becslése szerint a 2020-as tokiói olimpia teljes szén-dioxid-kibocsátása 1,96 millió tonna CO2 volt, amelyből a legtöbb kibocsátás az üzleti utazásokból származott. Nem újdonság, hogy a légi közlekedés a szén-dioxid-kibocsátás egyik legnagyobb bűnösének számít, különösen az olyan iparágak esetében, amelyek a folyamatos légi közlekedésre támaszkodnak, mint például a sport. Számos liga és nemzetközi verseny mutatta meg, milyen hatással lehet a csökkentett utazás a teljes lábnyomra. A 2020-as tokiói olimpiai játékok esetében a szén-dioxid-kibocsátás 800 000 tonnával csökkent, mivel a játékokat szinte nézők nélkül rendezték meg a Covid járvány miatt.

Éghajlatváltozás fenyegeti a téli olimpiákatAz olimpia öngólt rúg? A téli olimpiákra jelentős veszélyt jelent az éghajlatváltozás, melyben szerepe van magának az olimpiának is.

Az éghajlatváltozás a jövőben erősen korlátozni fogja a téli olimpiai játékok megfelelő helyszíneinek kiválasztását, így végső soron a világjátékok komoly szerepet játszanak saját maguk ellehetetlenítésében.

A Forma-1 sport karbonlábnyoma

2019-ben a Forma-1 karbonlábnyomát 256 551 tonna CO2e-re becsülték, amelynek 45%-a a logisztikából (beleértve a mozgó berendezéseket is), 27,7%-a pedig az üzleti utazásokból származott. 2020-ban azonban a kibocsátás 155 104 tonna CO2-re csökkent, a kevesebb verseny, a kevesebb utazás és a logisztika miatt.

A sport karbonlábnyoma

A tömegsport szén-dioxid-kibocsátása

A tömegsport esetében a szén-dioxid-kibocsátás mérése kihívást jelent a különböző tényezők, például a következők miatt

  • a sportlétesítmények működésének hatása
  • a résztvevők és a személyzet által használt közlekedési módok
  • a létesítményekben és a rendezvényeken felhasznált termékek és szolgáltatások fogyasztása

Kerékpáros maraton

A tömegsportrendezvények karbonlábnyoma is több összetevőből áll (Fotó: Lenkei Péter)

Egy jelentés szerint a helyi sportlétesítmények és szabadidőközpontok a sportágak karbonlábnyomának akár 40%-át is kiteszik. Egy Buckinghamshire-i tenisz- és fitneszközpont például 121 tonna CO2-t termelt 2019-ben, ami több mint 100 otthon energiaellátásának felel meg.

Egy 2018-as németországi tanulmány szerint az egyéni sportolás átlagos éves karbonlábnyoma 1006 kg CO2 körül volt, míg egy csapatsportban részt vevő egyéné 514 kg CO2. A sportágspecifikus összehasonlítások szerint az ejtőernyőzésnek van a legnagyobb karbonlábnyoma (2841 kg CO2), amelyet a golf (2195 kg CO2) követ. Ironikus módon a kívülről zöldnek tűnő golfnak jelentős környezeti hatása van. Egy átlagos amerikai golfpálya éves karbonlábnyoma körülbelül 796 577 CO2, amelynek nagy része az energiafogyasztásból, valamint a növényvédő szerek gyártásából, szállításából és kijuttatásából származik.

Mit tehet a sport?

Egy gyors pillantás a fenti számokra megmutatja, hogy a sport hatása tömegsport és globális szinten is óriási különbségeket mutat. Míg a sportipar általában véve lemaradásban van a zöld átállásban, néhány szervezet mostanában fokozatosan megpróbálja üzleti modelljét fenntarthatóbb megközelítésre átállítani.

Meglévő éghajlati intézkedések

Nemzetközi szinten az olyan futballklubok, mint a Manchester City és az Arsenal FC, szén-dioxid-csökkentési kezdeményezésekbe fektetnek be, beleértve a LEED minősítés megszerzését a stadionok számára, a megújuló energiára való átállást és az automatikus LED-világítás telepítését a klubhelyszíneken.

Led stadionvilágítás (Forrás: Global Lighting Forum)

Led stadionvilágítás (Forrás: Global Lighting Forum)

A helyi sportközpontok pedig helyi szinten hajtanak végre szén-dioxid-csökkentési stratégiákat az általános kibocsátásuk csökkentése érdekében. A Buckinghamshire-ben található Halton Teniszközpont például 13 pályán 2000 wattos halogén izzókról 900 wattos LED izzókra váltott, ami hatalmas, közel 5,2 tonna CO2e szén-dioxid megtakarítást eredményezett.

Számos sportszergyártó törekszik újrahasznosított anyagok felhasználására, egyes termékeknél – első sorban a műanyag alapú textíliáknál – ez elérheti a 100%-ot.

A további intézkedések ösztönzése

Mint minden más iparágban, az érdekelt felek – legyenek azok szurkolók, szponzorok vagy irányító testületek – is követelik a fenntarthatósági intézkedéseket. Egy 2019-es tanulmány szerint a futballszurkolók 74%-a egyetértett abban, hogy érdekli őket kedvenc futballklubjuk fenntartható hatása. Ezért a sportnak létfontosságú szerepe van az éghajlati nevelésben és cselekvésben. A sporthoz hasonlóan az éghajlatváltozás is helyi és globális szintű együttműködést igényel. A sport számos olyan tényezővel rendelkezik, mint például a hatókör és az erőforrások, amelyek lehetővé teszik az ágazat számára, hogy a személyzet, a szurkolók és a játékosok viselkedésének megváltoztatását befolyásolja.

Kibocsátás kiegyenlítés önkéntes karbonkreditekkel

A szén-dioxid-kiegyenlítési rendszereknek a végső megoldásnak kell lennie, ha a kibocsátások csökkentése túl költséges vagy technikailag nehezen kivitelezhető. A 2010-es Delhi Nemzetközösségi Játékok és a 2010-es Vancouveri Téli Olimpiai Játékok már a kezdetekben előmozdították az önkéntes szén-dioxid-kompenzációt (VCO) a sportolók, a média, a nézők és a szponzorok számára, akik nagy távolságokról utaztak a helyszínekre. Ideális esetben a keletkező bevételt olyan tiszta energiával kapcsolatos projektek szén-dioxid-kibocsátási kreditjeinek megvásárlására fordítják, amelyek munkahelyeket teremtenek és a helyi közösségeket szolgálják. Például egy napenergiával működő vízmelegítő projektet a 2010-es dél-afrikai FIFA-világbajnokság helyszínén, Durbanben végzett tevékenységekből származó 246 200 tCO2 ellentételezésére használtak.

Vagy maguk a stadionok is felhasználhatók megújuló energia előállítására, ami évente jelentős mennyiségű szén-dioxidot és energiaköltséget takarít meg. A 2012-es londoni olimpia kezdetben vállalta, hogy az esemény által generált összes kibocsátást a fejlődő világban megvalósuló megújuló energiaprojektekbe történő beruházásokkal ellensúlyozza. Ezeket a terveket később visszavonták a magatartásváltozást elősegítő kezdeményezések és a kibocsátások forrásánál történő kiküszöbölését célzó jobb tervezés javára. A versenyzők és a nézők utazásával kapcsolatos kibocsátásokat a BP Target Neutral által működtetett hat projekt kompenzálta.

A legnagyobb hatást minden bizonnyal a QFPC kreditekbe való befektetés jelentette volna.

Az egyes sportok karbonlábnyoma

A fentiek alapján látható, hogy nagyon sok tényező befolyásolja a sportágak karbonlábnyomát, ezért ezek számszerűsítése sem könnyű. Talán a legjelentősebb a sporthoz kapcsolódó utazás, a létesítmények létrehozása (cementgyártás a stadion-uszoda-sportpálya építésekhez) és üzemeltetése, a legkisebb talán a sporteszköz gyártása. Az alábbi táblázat elég jó becslést ad a nagyságrendekre, de hatalmas egyéni eltérések lehetnek.

Például a kerékpározás fejenkénti lábnyoma 1,34 tonna, de egészen kicsi a lábnyom, ha a kerékpárt nem szállítjuk más eszközzel, hanem például azzal járunk munkába, vagy edzéseinkre otthonról indulunk, és ennél lényegesen több, ha évente elrepülünk a Kanári-szigetekre, hogy ott a kellemes tavaszi időben kerékpározzunk egy hetet.

A sportágak karbonlábnyoma A sportágak karbonlábnyoma (Adatok forrása: Google Bard és a cikkben idézett hivatkozások)

Az is érthető, hogy miért az ejtőernyősugrás és a vízisí vezet, hiszen mindkettőhöz jelentős fosszilis forrás szükséges, az ejtőernyős repülőgéppel jut a kívánt magasságba, a vízisít motorcsónak vontatja.

Mit tehetünk az egyéni sport karbonlábnyomának csökkentése érdekében?

Kerüljük azokat a sportokat, amelyhez nagy távolságra kell utazni. Ha ez nem elkerülhető, ne repüljünk, hanem vasúttal utazzunk, de a telekocsi is kedvezőbb a repülésnél. Ne válasszunk olyan sportágat, amelynél a sportlétesítmény létrehozása fajlagosan nagy, ilyen a Squash, ahol viszonylag nagy alapterületű beton épületben játszik kis számú ember vagy a foci. A legalacsonyabb karbonlábnyoma a külön létesítmény nélkül, helyben, utazás nélkül űzhető sportoknak van, ilyen a séta, futás, kerékpározás, de viszonylag alacsony az úszásé is, hiszen egy nagy medencét egyszerre sok ember használhat.

Egyenlítsük ki kibocsátásunkat önkéntes karbonkreditekkel!

Következő két cikkünkben pedig azt elemezzük, egyénileg mit tehetünk a sport karbonlábnyomának csökkentése érdekében, illetve a sportrendezvények karbonlábnyoma hogyan nullázható le.

Lenkei Péter, iCC szakértő


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.