Egyre zöldebb a Sony

A Greenpeace elektronikai cégek környezettudatosságát vizsgáló felmérésén a Sony idén a 8. helyen végzett. Bár számos területen már a 2015-re előirányzott célkitűzéseket is elérte, a japán vállalat ez évben mégis lecsúszott az élről. Az egyre szigorodó követelményeket figyelembe véve azonban tovább folytatja környezettudatos energiapolitikáját.

A károsanyag-kibocsátások csökkentésében a Sony jól felépített stratégiát követ. Ennek köszönhetően már 2012-ben teljesítette vállalását, amely szerint 2015 végére 30%-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Új célja az energiahatékonyság és a megújuló energia használatának növelése, mely utóbbi jelenleg a teljes villamosenergia-felhasználásának 10 %-át adja.

Az energiahatékonyság terén a japán vállalat termékei kiemelkedően teljesítettek, annak köszönhetően, hogy az összes Sony tévé megfelelt, vagy esetenként túlteljesítette a legújabb Energy Star szabvány követelményeit. A vállalat éves szinten közel 8 500 tonna műanyagot hasznosít újra, és tovább folytatja 2015 végére kitűzött célját, miszerint a gyártáshoz szükséges olajalapú műanyag felhasználását 5%-kal csökkenti.

A fenntartható működés tekintetében a Sony szintén javuló tendenciát mutatott az előző évhez képest, ráadásként az erdők védelmére kialakított egy globális papírbeszerzési politikát. A vállalat felfedte a termékeihez használt ásványokat és azok beszerzési forrásait is, és törekszik arra, hogy a későbbiekben ezekből kevesebbre legyen szüksége. Mindezek mellett betartja India új, az elektronikus hulladékra vonatkozó szabályát, és tovább folytatja a Sony Ericsson mobiltelefonok újrahasznosítási programját is.

A Greenpeace elektronikai cégek környezettudatosságát vizsgáló felméréséről részletesebb információ az alábbi linken érhető el:

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/cool-it/Campaign-analysis/Guide-to-Greener-Electronics/

A Sony folyamatosan átgondolja és újraértékeli a termékeit és munkafolyamatait, szem előtt tartva azt, hogy fokozatosan csökkentse a környezetre gyakorolt káros tevékenységeit, hatásait.

Termékek
A Sony első számú célja, hogy a termékei ökológiai lábnyomát folyamatosan csökkentse. Ezért termékeinek energiafelhasználását 30%-kal, összsúlyát 10%-kal és a termékekhez felhasznált olajalapú műanyag felhasználását 5%-kal csökkenti 2015 végéig*.

Munkafolyamatok
A Sony a munkafolyamatoknál az ellátási láncon keresztül a lehető legkörnyezettudatosabban jár el a termék gyártásától kezdve a hulladékok kezeléséig. A Sony hálózat telephelyein a szén-dioxid-kibocsátást 30%-kal, a vízhasználatot 30%-kal és a felhalmozott hulladékok mennyiségét 50%-kal csökkenti 2015 végéig**. Folyamatos munkának tekinti a szelektív és környezettudatos hulladékgyűjtés arányának legalább 99%-ra történő növelését a vállalat minden egyes telephelyén.

Környezet
A Sony a kötelességének érzi azt, hogy mint vállalat, cselekedetei környezettudatosak és felelősségteljesek legyenek. A vállalat hosszú távú célja, hogy ökológiai lábnyomát nullára csökkentse.

A Sony környezettudatos tevékenységeivel kapcsolatos információk a www.sony.eu/eco oldalon érhetőek el.

Forrás: http://kornyezetvedelem.weebly.com/1/post/2012/11/egyre-zldebb-a-sony.html