Civilizáció

Elhalasztják az ENSZ klímakonferenciáját a járvány miatt

Elhalasztják az ENSZ novemberre tervezett klímakonferenciáját a koronavírus-járvány miatt. A COP-26-ot a skóciai Glasgowban rendezték volna meg 26 ezer résztvevővel. A klímaváltozás megfékezéséről szóló csúcstalálkozót 2021-ben tartják meg. A hírt a rendezvény elnöke jelentette be.

Richard Dixon, a Föld Barátai skóciai szervezetének igazgatója úgy reagált, hogy nagyon fontos a károsanyag-kibocsátás csökkentése. 2020 sorsdöntő év a klímaváltozás elleni harcban, hiszen a 2015-ös párizsi klímaegyezmény életbelépésének dátuma. Nagyon sok témában kellett volna novemberben döntést hozni, de most minden csúszik.

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon csalódástkeltő, de szükséges döntésnek nevezte a klímakonferencia elhalasztását.

A csúcstalálkozónak otthont adós stadiont a tervek szerint átmeneti kórházzá alakítják át a z új típusú koronavírussal fertőzött betegek számára.

A Greenpeace szerint nagyon fontos, hogy a klímakonferencia elhalasztását és a koronavírus-járvány terjedését a kormányok ne értékeljék úgy, hogy felfüggeszthetik a klímaváltozás elleni harcot és az ezzel kapcsolatos intézkedéseket. A későbbi gazdaságélénkítő intézkedéseknek sem eshet áldozatául a környezetvédelem, hiszen világjárvány elmúltával a klímavészhelyzet nem múlik el.

Több környezetvédelmi szervezet abban bízik, hogy a COP-26 elhalasztása nem csak a járvány miatt hozhat jó eredményt. Az Egyesült Államokban novemberben tartják az elnökválasztást. Ha a köztudottan klímaszkeptikus ipar-barát Donald Trump elveszti a választást, az Egyesült Államok új kormánya remények szerint visszatér a környezetvédelem mellett küzdő kormányok sorába.

Forrás: Euronews

Hivatalos:
A COVID-19 az emberiség számára a legsürgetőbb fenyegetés manapság, de nem szabad elfelejteni, hogy az éghajlatváltozás az emberiség számára hosszú távon a legnagyobb veszély.
Hamarosan újraindul a gazdaság. Ez a nemzetek számára a gyógyulás esélye, a legsebezhetőbbek bevonása a tervekbe, és esély arra, hogy a 21. századi gazdaságot tiszta, zöld, egészséges, igazságos, biztonságos és rugalmasabb módon alakítsák ki.
Időközben továbbra is támogatjuk és ösztönözzük a nemzeteket, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban jelentősen fokozzák az éghajlat-politikai ambíciókat.

Forrás: GOV.UK

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago